bilgievlerim: Boyunda Sinir Sıkışması Hakkında Bilinmeyenler !
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


19 Ağustos 2022 Cuma

Boyunda Sinir Sıkışması Hakkında Bilinmeyenler !

 

Boyunda sinir sıkışması, kireçlenme, fıtık, yaralanma ve çeşitli hasarlar nedeniyle boyunda meydana gelen oldukça rahatsızlık veren bir sinir hasarıdır. Bu etkenler yüzünden boyunda sinir hasarına neden olan ve baskı yapan etkenler, boyunda ağrı, şişkinlik ve hareket kısıtlılığı gibi sonuçlara sebep olmaktadır.

 Toplumda yaşın ilerlemesine bağlı olarak daha fazla görülmektedir. Ani hareketler, travmalar, yaşlanma sinirlerini yıpranmasına neden olmaktadır.


Boyunda sinir sıkışması nedenleri nelerdir?

  • Boyunda bulunan bir diskin yırtılması sonucunda fıtıklaşması, eklemlerde oluşan kireçlenme gibi bozulmalar ya da alınan darbeler sinirlere baskı yaparak hasar meydana getirebilirler.
  • Yaşı ilerlemiş kişilerde disklerde ve eklemlerde yaşla ilgili değişimlerde sinirlere bası yapabilir.
  • Genç yaşta olan sinir hasarı genellikle boyun fıtığı nedeniyle meydana gelmektedir. Diskin fıtıklaşması sinire bası yapacağından, boyunda ağrıya neden olur.
  • Omurları ayıran diskler yarı eklem özelliğindedir. Diskin ortasında jel bir madde, çevresinde yastıkçılar bulunur. Yastıkçıların dışta olanları daha sert bir yapıdadır. Travma ve yaşın ilerlemesi bu yastıkçıklarda yıpranmaya sebep olur. Dışta olan tabaka gittikçe incelir ve ani hareketlerde ya da ters bir harekette yırtılabilir.
  • Diskin içinde bulunan jel kıvamındaki madde yırtıklardan dışarıya kayarak, omurilikten kola doğru gider. Buradaki bölgelere hareket emri veren ya da bu bölgenin duyu algılamasını sağlayan sinirlere bası yapabilir. Bu etkiyle boyunda ve kolda ağrıya, uyuşukluğa, karıncalanmaya hatta güçsüzlüğe neden olur.

Boyunda sinir sıkışması belirtileri nelerdir?

Boyunda sinir sıkışmasının en önemli belirtisi boyun, kol, göğüs ve omuzlara doğru yayılan ağrıdır. Ellere ve parmaklara yayılan uyuşma ve karıncalanmayla birlikte kas güçsüzlüğü meydana gelir. Ellerde koordinasyon kaybının olması da, belirtiler arasındadır. Sinir sıkışmasının hangi sinir seviyesinde olduğuna göre, farklı bölgelerde ağrı ve güçsüzlük meydana gelir.

  • C4 ve C5 omurlarının arasındaki C5 sinir kökünün sıkışması halinde, boyun kökünden muzlara ve üst kola yayılan bir ağrı hissedilir. Ayrıca biseps kasında güçsüzlük olur ve omuzda his kaybı oluşur.
  • C5 ve C6 omurlarının arasındaki C6 sinir kökünün sıkışması halinde, boyundan omuz ve kürek kemiğine kadar yayılan, kolun dış tarafına inen ağrı meydana gelir. Yine biseps kasında güçsüzlük, elde baş parmak ve işaret parmağında uyuşma meydana gelir.
  • C6 ve C7 omurlarının arasındaki C7 sinir kökünde sıkışma olduğunda, boyun ve omuzdan yayılan ağrı kolun yan yüzüne ve elde orta parmağa kadar yayılır. Aynı zamanda triseps kasında güçsüzlüğe, el sırtı ve orta parmakta uyuşukluğa neden olur.

Boyunda sinir sıkışması olan hastalar ellerini başının üzerine koyduklarında ağrı ve uyuşukluğun kaybolduğunu ifade eder. Bunun sebebi omurlar arasındaki açıklığın bu pozisyonda artması ve sinire yapılan basının azalmasıdır.

Boyunda sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisinde öncelikle sinir kökü üzerindeki bası azaltılmaya ve meydana gelen belirtiler hafifletilmeye çalışılır. Hastalara ilaç tedavisine geçmeden istirahat ve fizik tedavi uygulanır. Boyun traksiyonu, boyun egzersizleri ve ağrıyı ortadan kaldırmaya yönelik yöntemlerin uygulanması hedeflenir. 

Bunlar yeterli gelmediğinde, bölgeye iğne ya da katater ile girilerek, ilaç verilmesi gündeme gelir. Diskin içine kadar girilerek, elektrotla diskin ısıtılması ve diskteki basıncın azaltılmasına çalışılır. Sinir üzerinde fazla bası varsa, kas güçsüzlüğü ilerlemişse, fıtıklaşan diskin bir bölümünün çıkarılması ya da sinirin boşluğunu genişletmek üzere cerrahi girişim uygulanabilir.

 Tedavi uygulanırken, hastanın düzenli bir şekilde boyun egzersizleri yapması ve boynunu her türlü darbeden koruması gerekir. Bunlar ağrıların azaltılmasına yardımcı olur. Yaşla ilgili sinir sıkışmalarında ise hastaların boyun egzersizi yapması ve ağrıların hafifletilmesi için ilaç kullanımı tedaviye destek olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)