Bronşit Başlangıcı, Bronşit akciğerin hava yollarını iltihaplanması ile öksürük ve balgam çıkarmadır. Şayet hastada bir haftadan uzun süren bir öksürük sıkıntısı doğduğunda ve balgam da oluşuyorsa bu ciddi bronşitin başlangıcı olarak görülür ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bu bronşitin başlangıcındaki belirtilerinden boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrısı ile bronşit başlangıcı olarak, belirtiler hassasiyet gösterdiği zaman ateşle beraber bronşit, fakat hafif bir birine ilişkilidir. Bu durumların neticesinde birkaç gün bronşit belirtileri sürer.
Öksürük ile meydana geldiğinde, akut bronşit bu virüsün sebep olduğu bronşit, balgamlı öksürük beraberinde gelir. Virüsün, ardından bronşit de bir bakteri enfeksiyonu ile komplike olması halinde mukusunda rengi izah edebiliyor. Bronşit hastalığını hazırlayan nedenler çok önemlidir. Bronşit başlamasını hazırlayıcı unsurlar şöyledir;
Vücudun tepkisi;
Bunun sekresyon bezleri, mukus bezleri, bronşun balgam çıkartan bezleri aşırı derecede uyarıldığı için, bol miktarda sekresyon oluşumu başlar. Bu bir bakıma hastalığın temizlenmesi için vücudun göstermiş olduğu bir reaksiyondur. Ancak öyle bir şiddetli hal alır ki, hava yollarının daralması başlar. Şişmeden yani ödemden ve sekresyon artışı neticesinde hava yollarının çapı daralır ve solunum sıkıntısı yaratır. Bu durum hava yolları havanın girmesine ve çıkmasına engel olmaya başlamıştır. Bunun neticesinde de hastalarda öksürük ve nefes darlığı gibi yakınmalarda görülmeye başlar.
Viral enfeksiyonlar;
Bazı durumlarda ise, virüsün neden olduğu viral enfeksiyonlara rastlanır. Buna grip denir. Ancak her soğuk algınlığı genelde grip olarak adlandırıldığı için, başka hastalıklara çok karışan bir olaydır. Ama soğuk algınlığına bakteriler neden olur ve sadece üst solunum yollarıyla ilişkilidir. Grip ise virüslerin sebebiyet verdiği genel bir hastalık tablosudur. Bütün hava yollarının içerisine yayılır. Aynı astımda olduğu gibi hava yolları sıkışır ve kişi nefes alamaz. Göğüs daralması ve çok şiddetli öksürük oluşur. Bu tip hastalıkların bronşit başlangıcını seyir etmesidir. Esasen bronşiti başlatan ya bakteriyel, yani mikrobik bir olaylardır. Bu durum üst solunum yollarında başlayan hastalığın göğse inmesiyle, alt solunum yollarına yansımasıyla başlar.
Akciğerde normalde bulunması gereken hücreler vardır. Bu hücreler temizlemeye ve gelen mikropları öldürmeye hizmet emektedir. Fakat bronşit olduğu zaman, orada bulunmaması gereken birçok hücre oraya hücum ederler. Çünkü gelen mikrobu öldürmek için yeni savaşçılara ihtiyaç vardır. Orada bulunamaması gereken hücrelerin oluşturduğu topluluğa bronşit başlangıcı denilmektedir. Bu hücrelerin o bölgeye gelmesi, orada bazı kimyasal olayları başlatır. Sinir uçlarını uyardıkları için öksürük meydana getiri. Balgam ortaya çıkar. Bunların tümü bronşit başlamasıdır.
Bronşit Başlangıcına Sebep Olan Faktörler;
Sigara; Kronik bronşit oluşumunun en büyük nedenidir. Günde 20 sigaradan fazla içenlerde, bu hastalığın gelişme ihtimali çok fazladır. Bronşlarda, mukus yapımını artırır.
Hava kirliliği; Aynı sigara gibi, havanın kirli olması da bronşlarda mukus salgısını artırır. Dumanlı havalarda, kükürtdioksitin fazla olduğu bölgelerde, bronşitin ciddi boyutunu daha da artırmaktadır.
Nemli yerler; Bunların dışında nemli yerler, tozlu ortamlar, kötü hava koşulları, solunum yollarında ortaya çıkan hastalıklar kronik bronşite neden olur.
İltihaba gelince: Akciğerde normalde bulunması gereken hücreler vardır. Bu
hücreler temizlemeye ve gelen mikropları öldürmeye hizmet eder. Ancak
bronşit olduğu zaman, orada bulunmaması gereken birçok hücre oraya
doluşur.
Çünkü gelen mikrobu öldürmek için yeni savaşçılara ihtiyaç
vardır. Orada bulunamaması gereken hücrelerin oluşturduğu topluluğa bronşit
denir.
Bu hücrelerin o bölgeye gelmesi, orada bazı kimyasal
olayları başlatır. Sinir uçlarını uyardıkları için öksürük meydana gelir.
Balgam ortaya çıkar. Bunların tümüne birden bronşit denir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder