bilgievlerim: Bronşit
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


15 Eylül 2022 Perşembe

Bronşit

 


Bronşit nefes aldığımız havanın akciğerlere ulaşmasını sağlayan bronş adı verilen iki kolun çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanmasından dolayı oluşan rahatsızlıktır. Nefes aldığımızda hava burnumuzdan soluk borusuna oradan da akciğerlerimize ulaşmaktadır. Bunu sağlayan soluk borusu iki kola ayrılmaktadır.

 İşte bu kollardan herhangi birisinin dış etkenlerden ve bazı nedenlerden dolayı iltihaplanması kişinin bronşite yakalanmasına yol açmaktadır.Bronşit genellikle bünyesi zayıf kişilerde daha sık görülen bir hastalık türüdür. Bu gruba daha çok bebekler ve çocuklar dahil olmaktadır. 1 aydan büyük 2 yaştan küçük çocuklarda bronşit çok sık rastlanan bir rahatsızlık olmakla birlikte, çocukların bronşite karşı korunması ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.


 Genellikle  Bronşit iki türe ayrılan bir rahatsızlıktır. Akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere iki türü bulunan bu hastalığın çeşitli nedenleri ve belirtileri olabilmektedir. Bu yazımızda bronşit hastalığı, türleri, nedenleri ve belirtileri ile ilgili bilgiler sunarak sizleri bu hastalıkla ilgili aydınlatacağız.


Bronşit Türleri
  • Akut Bronşit: Akut bronşit daha çok soğuk algınlığından dolayı görülen, bulaşıcı bir hastalık özelliği taşımaktadır. İlk belirtileri ise bronşlarda meydana gelen şişme ve balgam ile kendini göstermektedir. Akut bronşitin nedeni ise solunum yollarının üst bölgesine yerleşen ve bu rahatsızlığa yol açan bakteriler ile virüslerdir. Genellikle çocuklarda görülme olasılığı daha sık olan bu rahatsızlık aynı zamanda kızamık ve boğmaca gibi rahatsızlıklarla birlikte de görülebilmektedir. Akut bronşit çeşitli belirtileri ve nedenleri bulunan bir rahatsızlıktır. Belirtileri öksürük ve öksürükten sonra gelen balgam olmakla birlikte, özellikle öksürüğün neden olduğu göğüs bölgesindeki şiddetli ağrı olmaktadır. Akut bronşitte görülen öksürük bulaşıcı özellik taşımaktadır. Hafif derecede ateş, titreme ve boğazda ağrı görülmesi de diğer belirtileri arasında yer almaktadır. Akut bronşitin en önemli nedenlerinin başında virüsler gelmektedir. Kişinin vücut direncinin düşmesi ile birlikte bu virüsler iltihaplanmaya neden olarak bronşite yol açmaktadır. Ayrıca grip ve nezle gibi rahatsızlıklar sonrasında da akut bronşit görülebilmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan faktörlerden birisi de soğuk havalar olmaktadır. Bunun yanı sıra kişinin sigara kullanması ya da aşırı dumanlı ortamda bulunması da akut bronşite yol açmaktadır. 
  • Kronik Bronşit: Özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde oturanlarda ve sigara kullanan kişilerde sık görülen bir türdür. Bilimsel olarak yürütülen bazı araştırmalar sonucunda 40 ve 60 yaş arasındaki erkeklerin bu rahatsızlığı daha sık yaşadığı kanıtlanmıştır. İki yıl ya da ardı ardına süren üç ay balgam çıkarılmasıyla birlikte aynı zamanda öksürüğün de görülmesi bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer almaktadır. Sigara kullanımı, hava kirliliği, kötü hava koşulları, tozlu ve nemli ortamlar ile birlikte solunum yollarında oluşan rahatsızlıklar bu hastalığa neden olan en önemli faktörlerdir. Rahatsızlığın belirtileri olarak öksürük ve balgam çıkarma kendisini göstermektedir. Ayrıca geceleri de sıklaşan ve artan öksürük de görülmektedir. Öyle ki bu öksürük nedeniyle hasta uyku sorunu bile yaşamaktadır. Kişi günlük işlerini yaparken, nefes alırken çok çabuk yorulur. Bu rahatsızlıkta akut bronşitte olduğu gibi ateş pek görülen bir belirti değildir. 
Bronşit Tanısı Nasıl Konulur?
Bronşite dair belirtilerin görülmesi ile birlikte hastanın en kısa zamanda bir hekime başvurması, özellikle balgam ve öksürük şikayetleri sonucunda yapılan tetkikler bu rahatsızlığın tanısının konulmasını sağlamaktadır. Eğer doktor tarafından istenirse akciğer filmi çekilebilir ya da kan alınarak tanı konulabilir. Gerek görülürse boğazdan alınan kültür parçası ile tahlil de yapılarak bronşit tanısı konulabilir.

Akut Bronşit Tedavisi
Akut bronşit tedavisi genellikle doktorunuz tarafından önerilen ilaçlar ile ve hastalığın belirtilerine göre yürütülmektedir. Öksürüğü kesici ilaçlar ve şuruplar, ağrı kesiciler, balgam söktürücü ilaçlar ile hastalık tedavi edilebilmektedir. Eğer hasta sigara kullanıyorsa ya da dumanlı ortamda sık bulunuyorsa sigarayı bırakması ve dumanlı ortamdan uzak kalması da önerilir. Doktor tarafından gerekli görülen durumlarda antibiyotik tedavisi de uygulanabilmektedir.
 
Kronik Bronşit Tedavisi: Bu rahatsızlığın tedavisinde ilk olarak sigarayı bırakmak ve dumanlı ortamdan kesinlikle uzak kalmak gelmektedir. Kronik bronşit hastalarının kirli hava ortamlarından kesinlikle uzak kalması istenir. Ayrıca hastanın solunum yollarında oluşan virüs ve bakteriler için doktor tarafından önerilen antibiyotikler kullanılabilir. Doktor tarafından gerekli görülürse hastanın boğazından alınan kültür tahlilleri ile önerilen ilaçlar kullanılır. Eğer gerek görülürse de hastaya oksijen tedavisi de uygulanabilir.

Bronşit Bitkisel Tedavisi
Bronşit fazla ilerlemediği sürece kendiliğinden de iyileşebilen bir rahatsızlıktır. Bronşit ilerlemeden önlemler alınması oldukça önemlidir. Bu nedenle sizlere bronşite karşı iyi gelecek birkaç bitkisel tedavi önerisi yapmak istiyoruz. Bronşit hastalarında sıkça görülen bir belirti olan balgam için okaliptüs oldukça iyi bir balgam söktürücüdür. Ayrıca solunumla içe çekilen okaliptüs buharı bronşite ve öksürüğe oldukça iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra okaliptüs yapraklarından çay yaparak da faydasını görebilirsiniz. Bolca sarımsak yemek de bu hastalığa karşı uygulayabileceğiniz en iyi tedavi yollarından birisidir. Sizlere son önerimiz ise ısırgan otu olacaktır. Isırgan otu yapraklarından çay yapmanız da bu hastalığa karşı etkili bir yöntemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)