Alerjik Bronşit Belirtileri, Alerjik bronşit alerjik astım ile aynı hastalıktır. Sadece isimleri farklıdır. Hava yollarının bronş, akciğer içindeki hava keselerinin çeşitli nedenlerle inflamasyon denilen olaylara koruyucu mukoza tabakasının hasar görmesi ve gözenekler oluşmasına neden olur.
Bu mukoza tabakasında her gün çok sayıda dış ortamlarda bulunan mikroplar, tozlar ve vücut yapısına uygun olmayacak maddelerle temas etmesidir. Bu bölümde vücuda zararlı olan maddeleri tanıyan, bildiren ve temizleyen bir alandır.
Bazı kimselerde kalıtsal olarak, soluk borusu bu yabancı maddelere karşı gerektiğinden fazla tepki vermektedir. Bu tepki esnasında soluk borusunda olan kaslar kasılır, salgıların miktarı artar, damarlardan sıvılar sızıp dokuları şişirmesi nedeniyle hava yolu daralarak, nefes alma zorluğu gelişme gösterir.
Solunum zorluğu ani ısı değişmesi, hava kirliliği, sis, sigara dumanı, aşırı egzersiz gibi sebeplerden oluşabileceği gibi, alerjik yapısı olan kişilerin alerjen maddelerinden kaynaklanabilir. Bu sebeple hava yollarında aşırı hassasiyet gelişerek sık sık öksürük, hışıltı, nefes daralması gibi yakınmalar belirir. Bunların hastalığa alerjik bronşite ve alerjik astım denir.
Alerjik Bronşitin Belirtileri;
- Hastalarda soluk borusundan gelen kasılma,
- Şişkinlik,
- Fazla miktarda yapışkan salgı ile hava geçişini zorlaştırarak nefes darlığı,
- Sık aralıklarla soluma,
- Hırıltılı solunum,
- Ağız çevresinde morarma,
- Karın ağrısı gibi belirtiler gösterir.
Bu belirtiler genellikle viral solunum yolu enfeksiyonlarında veya efor sarf edilen zamanda meydana gelir.
Çocuklarda görülen alerjik bronşit ailevi öyküsü olarak genlerin etkisine de sahiptir. Bunun daha erken belirti örneğidir. Çocuk okul öncesi dönemlerinde sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirerek veya kulak enfeksiyonu oluşumu, koşma, gülme, ağlama gibi refkleslerin öksürük krizi geçirmesi, balgam ve kusma, grip ve nezle gibi rahatsızlıklarında göğse etken olması alerjik bronşit açısından çocukların değerlendirilmesi yapılır.
Bebeklerde de bronşit belirtileri olabilir. Fakat doğumdan sonra ki ilk bir ayın solunum sorunları oluşursa, doğuştan gelen hastalıklar neticesindedir. İki aydan sonra meydana gelen sorunlarda alerjik bronşit düşünülür.
Çocuklarda Alerji Nasıl Teşhis Edilir?
Çocuklarda bronşite neden olması alerjinin hangi nedenle maddeye karşı geliştiğini tanımlanması alerji deri testleri ile kullanılır. Ön kol ön yüzüne yada sırta delme metodu ile yapılan deri testin de ciltteki kızarma ve kabarmanın şiddetine göre incelenip, hastanın nasıl alerjisi olduğu saptanır.
Alerji deri testi uygulamanın, 3 yaş altı çocuklar için, yaygın alerjik egzaması olan hastalar, antihistaminik içeren ilaç kullananlarda, ciltte dermografismus ismi verilen cilde bastırma sonucu kabarma reaksiyonu verenlerde, kanda bakılan alerji testleri "spesifik immünoglobulin E" kullanılabilir.
Alerji Aşıları; İmmünoterapi
Çocukların bronşit tedavisinde ilaç tedavisiyle beraber altta yatan alerjinin çözümü "Alerji Aşı Tedavisi" uygun olur. Fakat bu yöntemle kontrol etmek için ilaçlar kesildiği takdirde bile çocuk atak geçirmez. "İğne Aşı" şeklinde ve "Dil Altı Damla Aşı" şeklinde uygulanan aşı tedavisi yeni gelişme ışığında son zamanlarda "Dil Altı Damla Aşı Tedavisi" tercih edilir. Alerjisi olan bütün çocuklar bronşit hastalarının çocuk alerjisi vakalarında uzmanlaşan bir çocuk doktoru tarafından aşı tedavisinin uygunluğuna göre değerlendirilmesi yapılır.
Alerjik Bronşit Tedavisi;
Bronşitin iki ayrı özelliği bulunur. İlki alerjik olup olmamasıdır. Çocukluk döneminde bronşite %50-80 aralığında alerji teşhisi çıkar. Tedavi seçenekleri hastalığın yoğunluğu ve şiddetine göre değişir. Genelde nefes açıcı birden rahatlatıcı ile sürekli kullanılması, soluk borusunun aşırı duyarlılığını yok edici ilaçlar verilir.
Rahatlatıcı ilaç sürekli kullanılmaz, çok sık ihtiyaç anında kontrol etmesi amaçlı tedavinin yetersizliğine bağlıdır. İlaçlarda solunum yolu ile kullanılanları rağbet edilir. Ağız yoluyla alınan ilaçların tüm vücuda dağılması sonucunda diğer organlara istenmeyen etkileri belirlenebilir.
Alerjik Bronşit İçin Bitkisel Tedavi Yöntemi;
Alerjik bronşit tedavisinin uygulanacağı bitkisel yöntemler şöyledir. Bağışıklık sistemi güçlendirilmesi gerekir. Taze sıkılmış meyve sularını mümkün olduğunca bolca içilmesi önerilir. Sırta ve göğse kekik yağı sürmek, beden metabolizmasını hızlandırır.
Hibuskus ve zencefil bitkisinin de bitki çayı tavsiye edilir. Yine bolca adaçayı içilmesi alerjik bronşitin önlenmesinde yardımcı olacaktır. Bu tedavi yöntemine, 10 gün süre ile devam edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder