bilgievlerim: Çocuklarda Boyunda Beze
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


5 Eylül 2022 Pazartesi

Çocuklarda Boyunda Beze

 


Çocuklarda boyunda beze, çocuklarda genellikle boyunda şişlikler olabilir. Bunlar genellikle lenf bezlerinden kaynaklanır. Çok nadir olarak tiroit bezi büyümesi yani guatr, doğuştan olan kistler ve tümörlerden olabilir. Lenf bezi büyümesi genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanır. Vücuda giren bakteri, mantar, parazit gibi etkenler kanla birlikte tüm vücuda yayılarak, lenf bezlerine kadar etki eder. Direkt olarak lenf bezlerini etkileyen enfeksiyonlarda vardır. 

Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, otit, tonsilit, diş eti enfeksiyonu, diş apsesi, farenjit, ağız içindeki aftlar, cilt enfeksiyonları, genital ve anal bölge enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonları bulunduğu bölgedeki lenf bezlerinde büyüme etkisi gösterebilir.


Çocuklarda boyunda lenf bezi büyümesine neden olan etkenler

Çocuklarda boyunda lenf bezlerinin büyümesine neden olan çok sayıda etken olmasına rağmen, en sık olarak üst solunum yolundaki viral enfeksiyonlar buna sebep olabilir. Kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, adenovirüs gibi enfeksiyonlar bunların en önemlileri arasındadır. Bakteri enfeksiyonlarından ise, bademcik iltihabına sebep olan streptokoklar, difteri, tifo, sifiliz, brusella gibi etkenler sayılabilir. 

Ayrıca sıtma, toksoplazma, kedi tırmığı hastalığı, kene ısırıkları da lenf bezi büyümesine sebep olabilir. Enfeksiyonlar dışında BCG aşısı gibi aşı reaksiyonları, dermatitler, aspirin, penisilin gibi ilaçlar, böcek sokması gibi etkenlerde lenf bezi büyümesine neden olabilir. Romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar, iç salgı besi hastalıkları, lösemi, lenfoma gibi kanserlerde lenf bezlerini etkileyen ve çocuklarda boyunda beze olmasına neden olan faktörlerdir.

Boyundaki bezelerin var olma süresi

Çocukların boynunda oluşan bezeler farklı hastalıklar nedeniyle oluşabildiğinden, teşhisi ve tedavisi açısından ne zamandır var olduğu önem taşımaktadır. Bezenin ne zamandır var olduğu, yerleşim yeri incelenerek, zaman kaybetmeden teşhis konulabilir. Aileler bu konuda telaşlı olduğundan, doktorun daha fazla dikkatli olması gerekir. 

Bu şekilde daha kolay tanı konabilir. Genellikle çok yeni bir beze oluşumu söz konusuysa, bunun bir enfeksiyondan kaynaklandığı, belirli bir süredir varsa, tümöral bir etki yüzünden olduğu, uzun bir süredir boyunda beze olması söz konusuysa, doğumsal bir etki olduğu düşünülebilir.

Boyundaki bezelerin tespiti ve tedavisi

En fazla oluşan bezeler basit bir enfeksiyonla gelişen boyun kitleleridir. Bunlar lenf bezi şişmeleri olarak açıklanır. Öncelikle enfeksiyonun kaynağı tespit edilmelidir. Boynun her iki tarafında bulunan yüze yakın lenf bezi vardır. Bunlar saçlı deriden itibaren sinüsler, yumuşak damakta, bademciklerde, dudak, dil ve boğazda yer alır. Bölgedeki enfeksiyona ilk tepkiyi lenf bezleri verir ve şişer. Bu şekilde boyunda beze oluşturur. Enfeksiyonun kaynağı bulunduğunda, uygun bir antibiyotik tedavisiyle bezeler tedavi edilebilir.

Boyundaki bezeler belli bir süredir varsa, lenf bezlerinin drenaj aldığı alanlar yani lenf dolaşımına yakın yerler araştırılmalıdır. Hastanın baş boyun endoskopisi yapılarak, bezenin neden kaynaklandığı belirlenmelidir. Özellikle geniz bölgesi ihmal edilmemelidir. Genizdeki hastalıklarda boyunda beze etkisi yapabilir. Bademcikler ve ses telleri incelenmeli, lenfoma gibi tümörler değerlendirmeye alınmalıdır.

Çocukların boynundaki bezeler çok uzun bir süredir varsa, bunlar genellikle doğumsal dokulardan yani basit yağ bezlerinden kaynaklanabilir. Bunlar kötü huylu olmayan tümörlerdir. Bu oluşumlar zararsız olsa da, ameliyatla yerlerinden çıkarılmalıdır. Çünkü estetik açıdan hoş bir görüntü vermezler. İleri yaşlarda tümör gibi kötü huylu hastalıkları da dönüşebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)