bilgievlerim: Boyun Tutulmasının Nedenleri
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


5 Eylül 2022 Pazartesi

Boyun Tutulmasının Nedenleri

 


Boyun tutulmasının nedenleri, boyun tutulması farklı sebeplerden dolayı oluşabilecek bir rahatsızlıktır. Boyun tutulduğu zaman baş istenilen tarafa çevrilemez ve hareket ettirmeye çalışınca şiddetli bir ağrı oluşabilir. Boyun tutulmasına neden olan en önemli faktörler yüksek ya da sert yastık seçimi, yastıksız yatmak, cereyanda kalmak olarak sıralanabilir.

 Ayrıca başı sürekli öne eğerek çalışmak, uzun saatler bilgisayar başında kalmak, başa uygulanan ani hareket, ağır kaldırmak ya da psikolojik baskı boyun tutulması nedenleri arasında sayılabilir.

Boyun tutulması hangi hastalıkların habercisidir?

Bu hastalıkların önde gelenleri de fibromiyalji ve artrozdur. Fibromiyalji, kronik kas ağrısıdır. Artroz ise kıkırdak dejenerasyonu ve kaybıdır. Boyun tutulması, travma, kireçlenme, romatizma, fıtık, boyun ağrısına yol açan diğer nedenlerdir.

Bütün bu nedenlerden dolayı oluşan boyun tutulması tutulmanın o gün ortaya çıkmasına neden olur. Boyun tutulmasının altında yatan başka nedenler de olabilir. Geçirilen bir operasyon, vücutta bulunan enfeksiyon ya da farklı rahatsızlıklar boyun kaslarını olumsuz etkileyebilecek sinyallerdir. Diş rahatsızlıkları, baş ile alakalı rahatsızlıklardan dolayı boyunda tutulma yaşanabilir. Boyun bölgesi ile alakalı gelişen sorunlar boyun kaslarını etkileyerek kasların çalışma fonksiyonunu bozabilir. Dolayısı bu nedenle boyun tutulabilir.

Boyun tutulmasının sebebi nedir?

Boyun tutulmasının en sık karşılaşılan nedenlerinin başında kas zorlanmaları ve yumuşak doku zedelenmeleri gelir. Boyun kasları arasında levator scapulae kası, yaralanmalara karşı oldukça hassastır. Bu kas temel olarak omurganın boyun kısmı ile omuzun bağlantısından sorumludur.

Boyunda bulunan kaslarda kasılma ve sertleşme oluşması şiddetli bir ağrıya yol açarak, kişinin yaşam kalitesini bozabilir. Boyun ağrısını hafifletmek için ilk olarak istirahat çok önemlidir. Boynu rahat ettirerek ve zorlamadan dinlenmek tutulma nedeni ile oluşan ağrıları hafifletebilir. Doktorun reçete ettiği ağrı kesici ilaçlar, kas gevşetici kremler kullanmak rahatsızlığın hafiflemesine yardımcı olur.

Boyun tutulması en fazla kaç gün sürer?

Boyun tutulması genellikle bir hafta içerisinden kendiliğinden geçer. Eğer boyun tutulmanız bir haftadan uzun sürüyorsa, sık sık boyun tutulması yaşıyorsanız doktora başvurmanız gerekmektedir.

Kas gevşetici özelliği olan kremler ile ağrılı bölgeye masaj yapılırsa büyük oranda rahatlama sağlanacaktır. Kremler ile sonuç alınamadığı takdirde kas gevşetici özelliği olan ilaçlar kullanılarak kasların gevşemesi sağlanabilir. Boyun tutulması bu tür basit önlemler ile 1-2 gün içinde ortadan kaybolabilecek bir rahatsızlıktır. Fakat alınan tüm önlemlere rağmen tutulma ve ağrı geçmiyorsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.

Hangi boyun ağrısı tehlikeli?

Aşırı ve uzun süre kullanım boyun kaslarında bitkinliğe, yorgunluğa ve ağrıya yol açar. Özellikle ense kısmında yerleşik şiddetli boyun ağrılarında kas spazmları önemli bir faktördür. Bununla birlikte bir iki haftadan daha uzun süren boyun ağrıları sıradan görülmemeli, bir uzmandan yardım istenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)