bilgievlerim
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


25 Kasım 2018 Pazar

İnce Bağırsağın Anatomisi








Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

İnce Bağırsağın Anatomisi, sindirim sisteminin bir yapısıdır. İnce bağırsak sindirim kanalının mideden sonra başlayıp yaklaşık 5-6 metre uzunluğunda kalın bağırsakla sonlanan en uzun organdır. Yaklaşık olarak çapı 3-4 santimetredir. Yiyeceklerin kimyasal sindirimi ve emilimi ince bağırsakta gerçekleşir. 

Bu işlemler emilim yüzeyinin genişliği özel yapılar mukus ve hormon salınımıyla gerçekleşir. İnce bağırsağın besinlerin sindirimini, emilimini sağlamak ve emilemeyen besinlerin kalın bağırsağa geçişini sağlamak gibi görevleri vardır.

İnce Bağırsak Anatomisi, Bölümleri




El Bileği Anatomisi






Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

El bileği anatomisi, El, 2 tane ön kol kemiği (radius ve ulna), 8 tane bilek kemiği (karpallar), 5 tane tarak kemiği (metakarpallar) ve 14 tane parmak kemiği dahil 29 tane kemikten oluşur. Çok farklı hareket becerisine sahip farklı eklem çeşitlerini ve üç tane ana siniri içermektedir. 

El, dokunma duyusunun asal organıdır ve kavrama amaçlı özelleşmiştir. Elin radial yönü parmaklar ve başı parmak ile pinç (pinch/çimdik) kavramayı gerçekleştirirken ulnar yönü parmaklar ve avuç içi içinde kuvvetli kavramayı gerçekleştirir. Eldeki kemikler stabilite amaçlı merkezi ve sabit tek ünite ile çeviklik ve kuvvet amaçlı üç taşınabilir ünite şeklinde ayrılabilirler.



El Anatomisinin Özellikleri



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

El anatomisi, dokunma duyusunun esas organı el, kavrama için özelleşmiş bir organdır. Elin radial tarafı olan kısım parmaklar ile başparmak ve de pinç kavramayı gerçekleştirirken aynı zamanda unlar tarafı da parmaklar ile avuç içi arasında kuvvetli kavramayı gerçekleştirmektedir.

Elde bulunan kemikler stabilite için merkezi ve sabit bir ünite ile kuvvet ve çeviklik için toplam üç mobil üniteden meydana gelmektedir. Sabit olan ünite iki ve üç metakarpellere sıkı bir şekilde bağlanmış sekiz karpal kemik içerir.

Dil Anatomisi Türleri ve Özellikleri



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın


Dil anatomisi, sahip olduğumuz 5 duyu arasında tat almanın gerçekleştiği organ olan dil, kaslardan oluşmuş bir yapıdır. Bu özelliğinin dışında besinlerin çiğnenmesi, yutma işlevinin yerine getirilmesi, konuşma refleksinin olmasına yardımcı organdır. Vücudumuzda kendini en hızlı yenileyebilen organımız da dildir. 

Yenilen besinlerin tadını almamızı sağlayan dil sayesinde beyin besinleri acı, tuzlu, ekşi, tatlı gibi sınıflandırmaya tabi tutar. Yiyecekler birbirine benzese bile, tat alma duyusu sayesinde daha iyi tanınır. Dilin üzerinde bulunan sinir uçları tat alma duyusunun oluşmasını sağlar. 

Boyun Kasları Anatomisi



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Boyun kasları anatomisi; Boyun, baş ve vücut arasında bir köprü oluşturması, çok sayıda hayati yapı içermesi ve bu yapıların sıkışık bir alanda bulunması dolayısıyla anatomik açıdan karmaşık bir bölgedir. Boynun iki ayrı yarısında duran bu kaslar baş hareketlerinden sorumludur.

 Dıştan manşon şeklinde bir deri ile sarılmışlardır. İçeride ise fascia cervicalis ile birbirlerinden ayrılırlar. Omurganın en hareketli parçasını boyun bölümü kasları oluşturur.

Boğaz Anatomisi Nedir?



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Boğaz anatomisi, incelendiğinde ağızda başlayarak ulaşılan boğaz vücudumuzdaki bir geçiş bölgesidir. Boğazdan inilerek yutak, gırtlak ve onlardan da yemek borusu ile nefes borusuna ulaşılır. Bu nedenle solunum ve sindirim sistemlerinin başlangıç noktası olarak görülür.

Boğaz anatomisini inceleyecek olursak; üç bölüme ayrıldığını görebiliriz:
  • Alt boğaz
  • Orta boğaz
  • Üst boğaz
Boğaz kendini koruyabilecek yapıları barındırır. Boğaza iletimdeki rolleri nedeniyle ağız boşluğunun girişindeki dudaklardan itibaren, dil, yanak örtücü yüzeyler, damak, tükürük bezleri Kulak Burun Boğaz'ın (KBB) uzmanlık alanındadır.

Böbrek Anatomisinin Yapısı ve Özellikleri



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Böbrek anatomisi, incelemesinden önce böbreklerin vücudumuzdaki yerine ve işlevine kısaca bir göz atalım. Böbrekler omurgalılarda bulunan boşaltım organlarıdır. Şekil olarak fasulyeyi andırırlar. Boyları 9 ile 13 cm civarındadır. Böbrekler başta üre olmak üzere vücudumuzdaki zararlı atıkları süzerek bu atıkları idrar yolu ile vücuttan atmaya yarar. 

Böbrekleri inceleyen bilimin adı nefrolojidir. Adını böbrek kelimesinin Yunancasından alır (nephros). Böbreklerin içindeki süzme birimlerine 'nefron' adı verilir. Toplamda iki böbreğimizde bir milyon nefron bulunur.

Böbreğin işlevi,

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)