bilgievlerim: Cennet İle İlgili Hadisler
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


15 Temmuz 2019 Pazartesi

Cennet İle İlgili Hadisler



Cennet, İslam dininde insanların Allah'a kulluk göstermeleri ve ibadet etmeleri sonucunda kazanacakları mükafattır. Yani İslam dinine göre, iyi işler yaparak çevresindeki diğer insanlara örnek olan, iman edip ibadet eden bireyler, cennet ile ödüllendirileceklerdir.

Cennet özellikle Kuran'da anlatıldığı ve Peygamber Efendimiz (SAV) ' in söyledikleri kadarıyla, gerçekten de insanoğlunun görebileceği en mükemmel yerdir, ve bir mümin, oraya girdiğinde sonsuza kadar orada kalacaktır. Bu bakımdan cennet insanları cezbetmekte, ve Cennet'e kavuşmak için çalışmaya yöneltmektedir.





Sadece İslam dininin kutsal kitabı olan Kuran değil, diğer dinlerin kutsal kitaplarında da cennet olgusundan bahsedilmiştir. Dolayısıyla cennet, evrensel bir kavramdır. Hristiyanlık, Müslümanlık, Musevilik ve daha bir çok dinde Cennet için insanların çaba sarf etmesi gerektiği vurgulanmıştır, ve anlatıldığı kadarıyla da cennet mükemmel bir yerdir. Dolayısıyla insanı bu ödüle kavuşturmak için teşvik etmektedir.

Özellikle cennet ile ilgili bilgilerin kaynağı sınırlıdır. Çünkü dünyada olmayan, ve yaşayan hiçbir varlığın bilmediği bir yerdir. Dolayısıyla da bu yer hakkındaki bilgi kaynakları, ancak ve ancak ilahi kaynaklardır. Allah, görevlendirdiği peygamberler aracılığıyla yarattığı kullarıyla iletişim kurar, ve onlara Kuran'da yazan birtakım bilgileri açıklar. Dolayısıyla peygamberler ve onların sözleri, Kuranı açıklamada rehber olmuştur.

Yüce Allah, cenneti açıklarken de, peygamber efendimize cennet ile ilgili çeşitli bilgiler vermiş, bu bilgileri insanlara aktararak, eğer ibadetlerini gerektiği ölçüde yerine getirirlerse bu ödüle kavuşacaklarını belirtmiştir. Yani insan iman edip, iyi davranışlarda bulunursa bu ödülün sahibi olacaktır.




Peygamberimiz zamanından beri Cennet ile ilgili bilgiler her zaman merak konusu olmuştur. Toplumdaki bu merakı doyurmak için de peygamber efendimiz Cennet ile ilgili bir çok hadis söylemiştir. Peygamber Efendimizin söylediği bazı hadisler aşağıdaki gibidir:

Cennette altından bir direk ve üzerinde zebercedden (zümrüt cinsinden parlak, yeşil, kıymetli bir taş) şehirler vardır ki, onlar cennete yıldızlar gibi ışık verirler… [Ramuz el-Ehadis-1, s. 125/6]

Bu hadiste cennetin çok büyük güzelliklerle dolu olduğu vurgulanıyor. Cennete ışık veren maddelerin bile kıymetli taşlar olduğundan bahsediliyor.

Şüphesiz ki cennette bir çarşı vardır. Fakat orada hiçbir şeyi satın almak ve hiçbir şeyi satmak yoktur. Ancak erkekler ve kadınlar suret ve şekilleri vardır. Binaenaleyh orada hangi kılığı istediğinde ona girecektir.
[Tezkireti'l Kurtubi, s. 326/564]

Bu hadiste de cennette de bir alışveriş ortamının bulunduğu fakat satın almak veya satmak gibi bir gayenin bulunmadığı vurgulanıyor. İnsan siluetlerinin bulunduğu, ve herkesin istediğine göre giyinip yaşayacağı vurgulanıyor.




… Cennetin meyvesindan koparınca, yerine yenisi biter.
[Ramuz el-Ehadis-1, s. 98/9]

Bu Hadis-i Şerif'te ise, cennetin ne kadar güzel ve sınırsız kaynaklara sahip olduğu vurgulanıyor. Yediğiniz her meyvenin yerine hemen yenisinin oluşması sınırsız bir ziyafet kaynağının olduğunu gösteriyor. Bu da cenneti çok daha cazip kılıyor.

Cennet ehlinin vücudu kılsız, yüzü sakalsız, gözleri sürmelidir, gençlikleri zail olmaz (tükenmez), elbiseleri eskimez.
[(Tirmizi), Kütüb-i Sitte-14, s. 451/6]




Cennete giren kişilerin kılsız, sakalsız, ve gözleri sürmeli olduğu, gençlik çağlarının ise asla tükenmediği ve asla elbislerin eskimediği vurgulanıyor. Özellikle de gençliğin bitmemesi, tüm insanların belki de hayalidir.

Cennette hiçbir ağaç yoktur ki gövdesi, altından olmasın.
[(Tirmizi), Kütüb-i Sitte-14, s. 427/10]

Bu Hadis-i Şerif'te ise cennetin kaynaklarının çok değerli olduğu vurgulanmak istenmiş.

Bunun gibi daha onlarca hadis vardır. Cennet ile ilgili Hadisler'i çeşitli bilgi kaynaklarından öğrenebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)