Hicret nedir, konusunu açıklamadan önce, arapçada bir yerden başka bir göç etmek anlamına gelen “hicret” kelimesinin anlamını bilmek gerekir. Müslümanlar için çok büyük önem taşıyan bu olay Hz.Muhammed (s.a.v) ve kendisini onaylayarak müslüman olan bir kesimin kendilerine yapılan kötü muameleler karşısında 622 yılında Mekke şehrinden Medine şehrine yaptıkları göç olan hicret olayı aynı zamanda İslam tarihinin en önemli olayı olarak tanımlanır.
Tam olarak 16 Haziran 622 yılında gerçekleştirilen hicret olayı İslamiyet açısından o denli önemli gelişmelerin başlangıcı olmuştur ki bu tarih Hicri takvimin başlangıcı kabul edilmiştir. Peygamber efendimiz, Mekke’li müşriklerin kendisine karşı durmaları yetmiyormuş gibi peygamber efendimize inanarak yoluna baş koyanlara ellerinden geldiğince kötülük yapmaya başladılar.
Bu durumun önüne geçemeyen peygamber efendimiz Medine’dekiler ile (O zamanki adları Yesrib idi) gitmeye karar kılar. Kendisine ilk inanan kişiler arasında yer alan ve daha sonra da halife olacak olan Ömer’in Medine şehrine gitmesini sağlamıştır. Peygamber efendimiz hicret yolculuğuna Ebu Bekir ile çıkmıştır ancak yola çıkmadan Medine halkına ait olan emanetleri Ali’ye bırakmıştır.
Bir ifadeye göre efendimiz hicret için şehirden ayrıldığını kimsenin bilmemesi için Ali’yi kendi yatağında yatırmış ve oradan ayrılmıştır. Mekke yakınlarında bir dağdaki mağarada gizlenmiştir. Bunun nedeni kendisini yakalamak isteyen Kureyşlilerin kendilerini takip etmesidir.
Kur’ân’da Hicret edenler ile ilgili bilgiler :
Kutsal kitabımız Kur’ân’da hicret eden kişiler için muhacirler tanımlaması kullanılmaktadır ve Allah ;
Âl-i İmr’an 3 / 195 ayetinde hicret eden kişilerin kötülüklerini örteceği, Tevbe 9 / 100 ayetinde onlardan razı olduğu ve onlar için cennetler hazırladığı, Enfâl 8 / 74 ayetinde onların hakiki müminler olduğu, Tevbe 9 / 20 ayetinde hicret edenlerin Allah (cc) katındaki derecelerinin büyük olduğu, Bakara 2 / 218 ayetinde hicret edenlerin Allah(cc)’ın rahmetine mazhar olacaklarını buyurmuştur. Neden Kur’ân’da hicrete katılanlara böylesine büyük mükafatlar hazırlanmış olduğu konusunda soru sorulursa eğer cevaben;
Hicret edenler İmanlarını muhafaza edebilmek için yurtlarını bırakıp başka bir memlekete gitmişler, Allah(cc) yolunda oldukları için eziyet görmüşler, mallarını ve canlarını ortaya koyup müşrikler ile mücadele etmişler yanıtı verilebilir. Hicret kavramı Kur’ân’da sadece göç etmek değil Allah(cc)’a ortak koşmak ve putlara tapmak gibi davranışlardan kaçınmak (Müddessir 74 / 5), bir kişinin yanından ayrılmak (Meryem 19 / 46 , Nisâ 4 / 34) anlamında da kullanılmıştır.
Hicretin ne gibi sonuçları olmuştur ?
- İslam’ın yayılması için uygun şartlar ortaya çıkmıştır.
- Göç ederek Mekke’den Medine’ye gelenlere muhacir, Medine’de muhacirleri karşılayarak onları ağırlayanlara Ensar denilmiştir.
- Medine’de mescid-i nebi yapılmıştır.
- Medine’de İslam devletinin temelleri atılmıştır.
- Medine’de yaşayan Yahudiler ile Medine antlaşması yapılmıştır.
- Hicri takvimin başlangıcı sayılmış ve takvim başlamıştır.
- Mekke ile Medine arasında kardeşlik köprüsü kurulmuştur.
- Mekke dönemi bitmiştir hicret ile Medine dönemi başlamıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder