bilgievlerim: Ekim 2021
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


31 Ekim 2021 Pazar

Pythagoras (Pisagor) Kimdir?

 


Pythagoras: Filozof, Mistik ve Matematikçi


Pythagoras (Pisagor) Kimdir?

Pythagoras ve takipçileri matematikle ilgilenen ilk kişiler oldular ve bu disiplini geliştirdiler. Her şeyin temelinde matematik ilkelerin yattığına derinden inanıyorlardı. – Aristoteles, Ta meta ta Physika (Metafizik) I.985

Milattan Önce 6. yüzyılın siyasi çalkantıları arasında, kimi Yunanlar daha evrensel, daha ebedi ve ezeli gizemleri çözmek amacıyla gözlerini uzak ufuklara dikmişlerdi. Bunlardan biri de filozof, mistik ve matematikçi Pythagoras’tı. Pythagoras’ın gelecek nesiller üzerindeki etkisi ne denli büyük olmuşsa, yaşamı hakkındaki kesin bilgilerimiz de o derece azdır. Bununla birlikte, günümüze ulaşan biyografik ayrıntılar ne kadar güvenilmez olurlarsa olsunlar, sonraki dönemlerde Yunanların Pythagoras’ı ve çağını nasıl algıladıklarına ilişkin önemli ipuçları vermeleri bakımından değerlidirler.

18 Ekim 2021 Pazartesi

Et yiyen usta avcılar mıydık ilik peşinde koşan zayıf leşçiller mi?

 



Fosilleşmiş kemik ve ilik boşluğundaki kristalleşme. Kaynak: news.yale.edu

Stanley Kubrick’in sinema tarihine geçen kült bilimkurgu filmi 2001: Bir Uzay Destanı’nın açılış sahnesini bilen bilir: Tarih öncesi bir zamanda modern insanın ataları olmaya aday bir grup insansı maymun çorak, taşlık bir arazide yerleri eşelemektedir. Günün birinde içlerinden biri üzerinde hiç et kalmamış bir hayvan iskeletenin önünde umutsuzca durmaktayken bir aydınlanma yaşar.

 Eline aldığı en büyük kemikle diğer kemiklere vurmaya başlar. Bunların kırıldığını gördükçe heyecanlanır ve darbelerinin şiddetini artırır. Bir yandan da iskeletin sahibi hayvanın toprağa düşüş anı gözünde canlanır. Kendisi insanlık tarihinin alet kullanan ilk bireyidir. Filmin kalanından bahsetmeye gerek yok. Ancak Homo sapiens denen filmin gerçek hayattaki ilgili sahnesi de bundan farklı olmasa gerek.

17 Ekim 2021 Pazar

İyi, kötü ve çirkin

 


Çıkık alnını sınırlandıran belirgin kaş çıkıntısı, sert bitkisel besinleri çiğnemeye elverişli büyük çene kasları, bu kasları taşıyabilecek kuvvette ve irilikte, dikey bir yüz. Bu tarif şüphesiz bir kurda ya da zebraya ait değil, ama insanı da tam anlamıyla yansıtmıyor. Belki biraz andırıyor diyelim… Zira hani bir anlamda agresif diyebileceğimiz bu eşgal Homo sapiens’e değilse de Homo cinsinin öteki üyelerine, mesela Homo erectus ve Neandertallara ait. 

Evrim sürecinde ilk insansılardan modern insana uzanan çatallı, dallı yol pek çok anatomik değişikliğe tanık oldu. Bunların büyük çoğunluğu da çevresel baskıların etkisiyle ortaya çıkan adaptasyonlardı. İklim değiştikçe ve bitki örtüsü farklı şekillere büründükçe solunum fizyolojisi, enerji ihtiyacı, kafatası hacmi, beslenme alışkanlıkları, yürüme biçimi, deri rengi, tüylenme miktarı, herşey ama herşey zincirleme bir cevap gösterir oldu. 

13 Ekim 2021 Çarşamba

İnsan evriminde 2020 yılının dokuz en önemli keşfi

 


Ella Beaudoin – Briana Pobiner

Çev. Nalân Mahsereci

2020… ne yıl oldu ama! Pandeminin dünyada değiştirdiği pek çok şey arasında paleoantropologlar, arkeologlar ve saha temelli çalışan diğer araştırmacıların çalışma biçimleri de vardı. 

Bu yıl insanın kökeni araştırmalarında kullanılan farklı kanıt hatlarını vurgulamak istedik; öne çıkardığımız dokuz keşfi, dört geniş kanıt hattı kategorisi içinde düzenledik. Birçok bilimsel makale üretim aşamasında olduğundan, 2020 yılında heyecan verici birçok keşif ortaya çıkmaya devam etti!

1) Fosil ayak izleri, modern insanların dünya üzerinde nereye ve nasıl seyahat ettiğini anlatıyor

4,4 milyon yıllık bir homininin el iskeleti

 



4,4 milyon yıllık bir homininin el iskeleti, atalarımızın hareketlerine dair yeni veriler sağlıyor


6 milyon yıl önce tür olarak ayrılmış olan şempanzeler (Pan troglodytes), insanların yaşayan en yakın akrabalarıdır. İnsanların ve şempanzelerin son ortak atası hakkındaki en iyi ipuçlarından birini 4,4 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen Ardipithecus ramidus türünden bir homininin iskeleti sağlamaktadır. Bu iskelet örnekleri en eski hominin iskeleti örnekleridir.

Önceki çalışmalarda araştırmacılar Ardipithecus’un ağaçların arasından dalları üstünden hareket ettiğini ancak onlardan sallanmadıkları, yani şempanzeler ve insanların son ortak atalarının da muhtemelen bu şekilde hareket ettiği sonucunu çıkarmışlardı. Ancak Science Advances’de yayınlanan Ardipithecus iskelet örnekleri üzerine yeni bir analiz, homininilerin günümüz şempanzeleri gibi ağaç dalları altında sallanmış olabileceklerini gösteriyor.

Bu DNA Tutankamon’a ait değil

 


İtalyan ve İsveçli antropologların iddiası “Bu DNA Tutankamon’a ait değil”


Bir grup İtalyan ve İsveçli antropolog, Alman araştırmacılar tarafından Firavun Tutankamon’a uygulanan DNA testinin gerçekleri yansıtmadığını, Tutankamon’a ait olduğu öne sürülen mumyadan alınan DNA örnekleri analizinin tekrarlanması gerektiğini söyledi. Araştırmaya konu olan mumyanın çok zarar gördüğüne dikkat çeken İtalyan ve İsveçli antropologlar, yeni bir testin kaçınılmaz olduğunu savundular.

Henüz 19 yaşında iken öldüğü bilinen Tutankamon’un mezarı 1922 yılında keşfedildi. Camerino Üniversitesi’nde görevli antropoloji profesörü ve moleküler biyoloji uzmanı genetikçi Franco Mollo DNA örneklerinin uzun yıllar 1991’de İtalya-Avusturya sınırında 5 bin yıllık bir buz kütlesinin altında tesadüfen keşfedilen Buz Adam Otzi örneğinde olduğu gibi sıfırın altındaki sıcaklıklarda korunabileceğini öne sürüyor.

11 Ekim 2021 Pazartesi

Tarımın İcadı ve Teknoloji olarak Besin

 



Besin ve Tarım

Besin ve tarımın icadına değinmeden önce Charles Darwin’in şu sözüne bir göz atalım. ” Çiftçilerle ilgili araştırma yapanların , yetenekli çiftçilerin ellerinde bulunan az sayıdaki aletle harikulade işler yaptıklarını fark edince büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını gözlemledim. 

Aslına bakılırsa çiftçilerin zanaatleri basittir ve nihai sonuca neredeyse tamamen bilinçsizce ulaşmışlardır. Onların zanaati, her zaman bilinen en iyi çeşitleri yetiştirmek , bunların tohumlarını ekmek ve ne zaman biraz daha iyi bir çeşit üretirlerse , ötekilerden vazgeçerek bu çeşide yönelmektir. ” -CHARLES DARWIN, Türlerin Kökeni


Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)