Yaz mevsimi çoğu insan tarafından adeta iple çekilir. Sıcacık güneş, rengarenk kıyafetler, yemyeşil kırlar ve en keyiflisi de masmavi ve serinletici deniz zamanı gelmiş demektir bu.
Denize girmek en keyif veren yaz aktivitelerinden birisidir ama ah bir de şu denizin tuzu olmasa. Gözleri ve genzi yakan deniz tuzu, deniz suyunun en belirgin özelliklerinden birisidir.
Dünyadaki denizler belli derecelerde tuzludur. Hemen akla şu soru geliverir; deniz suyu neden tuzludur, bu kadar tuz nereden geliyor? Gelin mavi deniz suyunun içindeki beyaz tuz zerreciklerinin hikayesine bir bakalım.
Deniz suyuna sürekli bir tuz akışı vardır. Bu deniz tuzu akışı nereden mi geliyor? Nehirlerden denizlere tonlarca madde ulaşır. Yağmur suları topraktan tuzu sökerek denizlere taşır. Patlayan volkanlardan havaya tuz püskürür bu tuzların büyük kısmı deniz ve okyanusların üzerine serpilir.
Ayrıca okyanus diplerindeki volkan ağızlarından deniz suyuna tuz karışır. Bu böyle milyarlarca yıldır süregelerek deniz ve okyanus sularında tonlarca tuz birikmesine yol açtı.
Güneş ışınları sayesinde tuz kütleler yerlerinde sayar. Güneşin ısısı ile deniz yüzeyindeki sular buharlaşır. Su molekülleri uçarak atmosfere karışır fakat tuz olduğu yerde kalır. Deniz buzları için de durum aynıdır.
Deniz suyundan oluşan buzda tuz yoktur. Su donar fakat tuz denize döner. Yani deniz suyu buharlaştığında ya da donduğunda yüzeydeki su fazladan tuzlu olur. Bilim adamlarının açıklamasına göre nehirlerden denizlere taşına sodyum elementi orada yaklaşık 230 milyon yıl kalır.
Aklınıza şu soru da gelebilir; dünyadaki en tuzlu deniz hangisidir? Kızıl deniz buharlaşmanın en fazla olduğu deniz olarak dünyanın en tuzlu denizidir. En az tuzlu deniz ise Baltık denizidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder