⧪Çapak Nedir?
Her sabah uyandığımızda gözlerimizin kenarında olan ve genellikle parmaklarımızla kenarlara ittiğimiz çapak neden olur? Göz çapaklanmasının tedavi edilmemesi önemli bir sağlık sorununa yol açabilir mi? İşte, cevaplar...
Çapağın gözde oluşmasının nedeni genellikle bir hastalıktır.
Gözyaşının göz kapakları arasında uzun süre kalarak kuruması nedeniyle çapaklanma olabilir. Genellikle uykudan uyandığımız ilk zamanlarda olan bu durum normaldir. Ancak çapaklanma gün içerisinde de rahatsız edici şekilde devam ediyorsa, mutlaka bir göz hekimine müracaat etmek gerekir.
⧪Göz Çapaklanması Neden Olur?
Gözyaşının göz kapakları arasında uzun süre kalarak kuruması sebebiyle gözde çapaklanma meydana gelebilir ve genellikle uykudan uyandığımız ilk anda olan bu durum normal sayılır. Bu olay gözde çapaklanmaya sebep olur.
Ancak çapaklanma gün içerisinde de rahatsız edici bir şekilde devam ediyorsa bu durum normal olmayabilir ve mutlaka göz hekimine başvurmak gerekir. Göz çapaklanmaya neden olan bazı çeşitli nedenler vardır.
En sık karşılaşılan çapaklanma nedeni gözün mikrop kapmasıdır. Yani gözün içerisindeki iltihaptır. Kornea ya da gözün beyaz kısmının mikrop kapmasıyla yaşanabilir. Bunun yanı sıra göz kapaklarında oluşan mikroplar da çapaklanmaya neden olabilir. Mikroplara karşı aşırı reaksiyonun belirtisidir.
Alerjik olan kişilerde daha kolay mikrop kapma durumu mevcuttur ve bu kişilerde çapaklanma daha çok görülür. Ayrıca göz kuruluğu gözyaşının yeterli olmaması demek olduğu için, gözyaşı gözü yeterince temizleyemediğinden de çapaklanma oluşabilir.
Çocuklarda göz çapaklanması sık görülen bir sorundur. Gözyaşı tıkanıklığı nedeniyle oluşan çapaklanma masajla ortadan kalkabilir. Ayrıca enfeksiyon ve bazı hastalıklar da göz çapaklanmasına neden olabilir. Çocuklarda göz çapaklanması için çözüm bulmayı kolaylaştıracak şeyler nelerdir?
⧪Çocuklarda göz çapaklanması neden olur?
Çocuklarda gözde çapaklanma farklı nedenlerle görülebilir. Enfeksiyonlar, bakteriler ve gözyaşı tıkanıklığı bu nedenlerin başında gelir. Ama genel olarak çocuklarda göz çapaklanması hayatın ilk haftalarında görülmeye başlayan göz iltihabıdır. Doğumdan sonra 3 ay içerisinde gözlerinde sürekli çapaklanma yaşarlar bunun nedeni gözyaşı kanalı tıkanıklığına bağlıdır. Çocuklarda göz çapaklanmasının göz enfeksiyonu, göze yabancı cisim kaçması, göze gelen bir travma ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı gibi sorunlardan kaynaklı olabilir. Çocuklarda göz çapaklanması bakteri enfeksiyonuna bağlı ise sarı - yeşil bir akıntı görülebilir.
⧪Göz çapağı nasıl temizlenir?
Çocuklarda oluşan gelen göz çapaklanması, vücudun bir sıvıyı dışarı atamamasıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Vücut sıvıyı atamadığı için iltihap oluşur. Çapaklanmayı yok etmek için ilk olarak temiz ve yumuşak bir bezi ılık suyla ıslatarak, çocuğunuzun gözlerini silebilirsiniz.
Gözyaşı kanallarının açılması için göz masajı yapabilirsiniz. Gözyaşı kanalları gözün burun tarafındaki kenarın altındadır. Çocuğunuzun eğer gözyaşı kanalları çok fazla tıkanıyorsa, göz pınarlarının alt kısmında bir kabarıklık oluştuğunu fark edersiniz. Ellerinizi iyice temizledikten sonra, parmak uçlarınızı gözden buruna doğru olacak şekilde yarım daire çizerek, hareketler yapın. Gözyaşı kanallarına günde 5-10 kere göz masajı yapabilirsiniz.
Gözyaşı kanallarının açılması için göz masajı yapabilirsiniz. Gözyaşı kanalları gözün burun tarafındaki kenarın altındadır. Çocuğunuzun eğer gözyaşı kanalları çok fazla tıkanıyorsa, göz pınarlarının alt kısmında bir kabarıklık oluştuğunu fark edersiniz. Ellerinizi iyice temizledikten sonra, parmak uçlarınızı gözden buruna doğru olacak şekilde yarım daire çizerek, hareketler yapın. Gözyaşı kanallarına günde 5-10 kere göz masajı yapabilirsiniz.
Göz çapaklanmasına iyi gelen yöntemlerden biri de anne sütünün göze damlatılmasıdır. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, günde yaklaşık olarak altı kere sütünüzden birkaç damla bebeğinizin gözlerine damlatabilirsiniz. Gözlerin burun tarafında yer alan köşesine anne sütünü sürebilirsiniz. Anne sütünün içerisinde yer alan beyaz kan hücreleri ve antibakteriyel özelliği sayesinde çapaklanma oluşumunu tamamen geçebilir.
Doğal tedavi yöntemleri
➽Kırlangıç otu
Göz otu olarak bilinen bu bitkiyle hazırlayacağınız çay ile göz banyosu yapabilirsiniz. Demliğe 2 tatlı kaşığı kırlangıç otu koyun ve üzerine 350 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Temiz bir pamuk ile göz üzerine kompres yapın.
➽Papatya
Papatya göz temizliği için en ideal bitkidir. Papatya suyu damlatılmış bir sünger yardımıyla göz kenarları temizlenerek enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.
➽Bal ve su
Bal ve su kombinasyonu gözlerdeki akıntı veya herhangi bir göz enfeksiyonu için oldukça faydalıdır. Bal ve suyu karıştırıp gözlere nazikçe uygulayarak çapağın temizleyebilirsiniz. Bu tedavi yöntemi ilk kullanımda göz çapağını hızlıca temizler.
➽Rezene tohumu
Rezene tohumlarını ılık suda kaynatın ve sonra soğumaya bırakın. Pamuk yardımıyla bu suyu kullanıp gözlerinizi nazikçe silin. Göz çapaklarını temizlemek için evde yapılabilecek en etkili ve pratik yöntemlerden biridir.
➽Aloe vera
Birçok derde derman olan aloe veranın göz çapaklanması için de bir çaredir. Az miktarda aloe verayı alın ve bir top pamuğun üzerine sürün. Sonrasında gözlerinize uygulayın. Birkaç dakika içinde akıntı kaybolacak ve rahatlamayacaksınız.
➽Çay
Çay poşetleri gözü yumuşatır, kızarıklık ve şişmeyi azaltır. Çay poşetlerini sıcak suda kaynatın, soğumaya bırakın ve etkilenen göze 10-15 dakika kadar yerleştirip bekletin.
➽Elma sirkesi
Gözlerdeki bakteriyel enfeksiyonlarına karşı mücadele etmek için elma sirkesi kullanabilirsiniz. 1 çorba kaşığı saf elma sirkesi ile bir bardak suyu karıştırın. Pamuklu bir top kullanarak gözlerinizi bu karışım ile yıkayın.
➽Salatalık
Salatalık iltihaplanmayı, şişliği, kızarıklığı ve tahrişi azaltarak kaşıntılı gözlere katkıda bulunur. 1 salatalığı dilimleyin ve 20 dakika kadar soğutun daha sonra 10 dakika kadar gözlerinizde bekletin. Günde 4-5 kez tekrarlayın.
➽Lavanta yağı
Birkaç damla lavanta yağını bir bardak su ile karıştırın. Karışıma batırılmış bezi göz kapaklarına uygulayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder