bilgievlerim: Boks Ringleri Neden Karedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


20 Ocak 2020 Pazartesi

Boks Ringleri Neden Karedir ?






Bilindiği gibi ‘ring’ kelimesi, İnglizce’de daire, halka anlamındadır. Parmağa takılan yüzüğe bile bu nedenle ‘ring’ denilir. Aslında geçmişte profesyonel boksta, boksörler grup halinde kasabadan kasabaya dolaşır, oradaki yerli boksörlerle maç yaparlardı.

Boks yapılacak alana seyirciler daire şeklinde yerleştirilir, en önde oturanlara alanı çevreleyen ip tutturularak, başkalarının boks yapılacak yere girmeleri önerilirdi. Ayrıca sahnedeki boksöre meydan okuyan biri kafasını bu ipe çarparak dövüşmek istediğini belirtirdi.







Seyirci miktarı artınca bu usulü uygulamak zorlaştı. Yere dikilen kazıklara ip
bağlanarak boks yeri belirlenmeye başlandı. Tabii ki bu iş için en uygun şekil kareydi. Boks yapılan yerlerin dünyanın her yanında kare olmasına rağmen ‘ring’ diye adlandırılmasının hikâyesi işte bu!




İngilizceden çevirdiğimizde Ring ‘in Türkçe karşılığı karşımıza Halka olarak çıkıyor. Peki ring halka manasına geliyorsa, boks ringleri neden kare olarak dizayn edilmiştir.
        Önce neden halka denildiğini açıklayalım, daha sonra nasıl kareye dönüştü ondan da bahsedelim. 1866 yılından önce, James Fig kurana kadar bir boks kulübü dahi yoktu. James Fig kulübü kurdu ve ders vermeye başladı. Daha sonra dönemin markisi tarafından eldiven kullanma kuralı getirildi. Amerika da dahi 1880’ lerde ilgi görmeye başladı.




Ring (Halka )  nasıl kareye dönüştü ?

    Kısaca bugün bildiğimiz gibi boks yasal bir spor olarak tanınmıyor ve kurallara bağlı olarak yapılmıyordu. Bir federasyon kurulup kurallar belirlenmeden önceki dönemlerde, boksörler dövüşmek için karşı karşıya geldiğinde, seyirciler izlemek için etrafını sarıyor ve bir halka oluşturuyorlardı. 
Ancak dövüşler esnasında halkadaki seyircilerin zarar görmesi, dövüşün alanın dışına taşması gibi sebeplerle, dövüş alanın etrafı insanların tuttuğu bir halatla halka biçiminde sarıldı. Daha sonra halatı tutması için direkler yapıldı. Ancak ne var ki halatı direklere halka biçimin sarmak çok verimli olmadı. Sürekli gevşeme problemi ile karşılaşıldı. Bu çözüm olarak en son boks ringleri kare bir dövüş alanına dönüştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)