Giza Piramitleri ve Büyük Giza Sfenksi
Piramit sözcüğü, Grekçe de Ateş anlamına gelen “piro” ile merkezde anlamına gelen “amid” sözcüklerinden oluşur. Mısır’da 100’e yakın piramit bulunur. Piramitler dünyanın en eski ve şekilli taşlarından inşa edilmiş yapılardır. Geleneksel olarak piramit yapımı Eski Mısır da bir “platform-mastaba” kültürünün ürünüdür ve kraliyet için yapılır. Mısır’daki ilk piramitlerin en iyi örneği ünlü mimar İmhotep tarafından Kral Djaser adına yapılan Sakkara Piramidi’ dir. Bunların yanında en çok bilinen piramitler ise Giza Piramitleri dediğimiz Kahire’nin Giza bölgesinde bulunur.
Sakkara Piramidi (Basamaklı Piramit)
Ünlü Mimar İmhotep’in Heykeli
Giza piramitlerinin tahmini olarak M.Ö. 3000 yıllarında eski krallık döneminde yapıldığı düşünülür. Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleri isimlerini yapıldıkları dönemin firavunlarından almıştır. Giza piramitlerini Mısır’ın diğer piramitlerinden ayıran farkların başında içlerinde yazı bulunmaması ve nasıl yapıldıklarının hala çözülememesidir.
Piramit yapımının tasviri
Giza Piramitleri Rekonstrüksiyon çizimi
Keops Piramidi
Khufu ya da Büyük Piramit olarak da bilinir. Mısır’ın başkenti Kahire’nin Giza bölgesini çevreleyen “Giza Mezar Kenti”inde bulunan üç anıtsal yapıdan en büyüğü ve en eski olanıdır. Taş bloklardan oluşan bu yapının içerisinde kral ve kraliçe odası bulunur. M.Ö. 2551-2560 yılları arasında yapıldığı düşünülür. Bu yapının mimarının Mısır kralı olan Khufu’nun veziri olduğu tahmin edilir. Piramit, 138,75 metre yüksekliğindedir. Tamamen yontma taşlardan ve büyük bir kaya üzerine inşa edilmiştir. Piramidin yapımı aralıksız çalışma sonucu yaklaşık 25 yılda tamamlanmıştır. Yapımında 100 bin civarında köle çalışmıştır. Mısır kralı Khufu, piramidin bir benzerinin yapılmaması için piramit bittikten sonra çalışan bütün işçileri öldürtmüştür. Giza da bulunan anıtsal üç piramitten sadece Keops Dünya’nın Yedi Harikası’ndan birisidir.
Keops Piramidi
Kefren Piramidi
Kafre piramidi olarak da bilinir. Kahire’nin Giza bölgesinde bulunan bu piramit 136,40 metre yüksekliğindedir. Firavun Kefren’in oğlu Mikerinos tarafından yaptırılmıştır. Kefren piramidinin en önemli özelliği en üst kısmında bulunan koruyucu kaplamanın bozulmadan günümüze kadar gelmesidir.Koruyucu taşın ağırlığı 36 tondur ve bu taşın oraya nasıl konulduğu çözülememiştir. Piramidin en altında kral odası, en üst kısımda kraliçe odası yer alır. Piramit yüksek bir zemine yapıldığından diğer piramitlerden daha büyük durmaktadır. Piramidin iki girişi bulunur. Koridorlarda kırmızı granit ile çizgiler çizilmiştir. Bu koridorlarda Kefren’e ait 23 heykel bulunmuştur. Sadece bir tanesi Mısır Müzesi’nde sergilenmektedir. Batı tarafında vadi tapınağına inen bir geçit bulunur. Bu geçidin sütun ve duvarları hala ayaktadır. Bu vadi tapınağının yakının da ünlü Giza Sfenksi bulunur. M.Ö. 2558-2532 yılları arasında yapıldığı düşünülür.
Kefren Piramidi
Kefren Heykeli
Mikerinos Piramidi
Piramidin yüksekliği 66,5 metredir. Giza bölgesinde bulunan üç anıtsal yapıdan en küçüğüdür. Mısır kralı Mikerinos zamanında yapımına başlanmış fakat ölünce oğlu Shepseskaf tarafından tamamlanmıştır. Diğer iki piramitten farkı defin odasının en aşağıda olmasıdır. Defin odasına gelmeden önce bir oda daha vardır. Burada kral Mikerinos’a ait kişisel eşyalar, bronz aynalar bulunur. Defin odasında ise kralın kapaksız lahdi ve içinde ağaçtan mumyalanmış tabutu vardır. Tabutun üzerine de adı kabartma olarak yazılmıştır.
Mikerinos Piramidi
Büyük Giza Sfenksi
Dünya’daki en büyük taş heykelidir. Yüksekliği 20 metredir. Pençelerinin arasında bir tapınak vardır. Yatan aslan biçiminde kafası ise firavun yüzü şeklinde olan bir heykeldir. Antik Mısır mitolojisinde kutsal sayıldıkları için, kutsallık ve büyü güçlerini kullanarak mezarları ve piramitleri koruması amacıyla inşa edilmiştir. Büyük Giza Sfenksi’ndeki yüzün dördüncü hanedanlık döneminde Mısır kralı olan Kefren’in yüzü olduğu düşünülmektedir.
Büyük Giza Sfenksi
Giza Piramitlerinin Uzaydan Görüntüsü
Kaynakça :
TOBY WILKINSON Eski Mısır
DAVID FURLONG Piramitler Gerçeği
JEAN VERCOUNTTER Eski Mısır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder