Akdeniz Bitki Örtüsü; Ülkemizde ekvatoral kuşakta yer alması nedeniyle bir çok bitki türünü bulundurmaktadır. Akdeniz bölgesinin doğal bitki örtüsü yaz ayları ve sıcaklıktan dolayı kurak olarak geçirmektedir.
Akdeniz bitki örtüsü incelendiğinde ormanlık alanların çoğunluğu çalılıklar halindedir. Bununla birlikte iç kesimlere doğru geldikçe bu çalılıkların ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.
Akdeniz bitki örtüsü yükseltiye bağlı olarak ciddi anlamda farklılıklar göstermektedir. Bu farklılığın temelinde ise sıcaklık ve yükseklik farkı yer almaktadır. Yükseklere çıkıldıkça sıcaklığın azalmasından dolayı Akdeniz bölgesinde bir çok farklı bitki türü görülür. Bu nedenle yükselti farklılıkları arasında bitki örtüsü farklılıklar gözlemlenir.
- 0-500 metre yükseklikte Akdeniz bitki örtüsü türleri; Kıyı bölgesinden başlanarak 500-600 metre yüksekliğe kadar olan bölümde yaz kuraklığı görülmektedir. Üst bölgelere çıktıkça kışın ve yazın yeşil alan makiler görülür. Akdeniz bitki örtüsü etkisiyle yetişen makilerin boyları 2-5 metreyi bulmaktadır. Çoğunlukla sandal, zakkum, delice ve kocayemi bitki türleri görülmektedir. Bu bölgelerin toprak yapısı kireçli olduğundan dolayı cılız ve seyrek bitki türleri yetişmektedir.
- 600-1200 metre yükseklikte Akdeniz bitki örtüsü türleri; Ağırlıklı olarak yamaç ormanları gözlemlenmekte olup meşe, karaçam ve kızılçam görülmektedir. Toprak yapısı itibariyle alınan yağışlardan dolayı yıkanma görünmesinden karaçam ağırlıklı olarak bu yükseklikte bitki örtüsü bakımından varlığını sürdürmektedir.
- 1200-2100 metre yükseklikte Akdeniz bitki örtüsü türleri; Yüksek yapılı ormanların yer aldığı bitki örtüsü hakimdir. Çoğunlukla kayın ve köknarlar yer almaktadır. Toroslara doğru gidildikçe sedir ormanları gözlemlenir. Yükseltinin fazla olması nedenleriyle kalın yapılı ve toprakta uzun süre yaşamını devam ettirici özelliğe sahip orman ağaçları varlığını burada sürdürmektedir.
- 2000-2500 metre yükseklikte Akdeniz bitki örtüsü türleri; Çoğunlukla iğne yapraklı ağaçlar burada varlığını sürdürür. Buradaki bitki örtüsünde yetişen iğne yapraklı ağaçların boyları kısadır. 2200 metre yükseklikten sonra yaz ve kış kurumayan otlaklar mevcuttur. Bunun yanı sıra uzun çayır ve meralar bu yükseklikte bitki örtüsünden dolayı varlığını sürdürmektedir.
- Tekke Yarım Adası ile Göller Yöresi; Akdeniz bitki örtüsü alanında bulunan bu bölge iç kesimlerden farklı bir bitki örtüsü bulundurmaktadır. Meşeliklerin yok edilmesinden sonra ağaç stepleri görülmüştür. Akdeniz bitki türleri incelendiğinde dışarıdan getirtilen Avustralya okaliptüsleri ile Amerikan bitkilerinin bu bölgenin bitki örtüsüne ayak uydurduğundan farklı bitki türlerinin bu bölgede varlığını sürdürmesinde etkili olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder