bilgievlerim: Marmara Bölgesi Bitki Örtüsü Nasıldır ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


23 Şubat 2022 Çarşamba

Marmara Bölgesi Bitki Örtüsü Nasıldır ?


 

Marmara iklim özelliği; Karasal İklim, Karadeniz İklimi ve Akdeniz İklimleri arasında geçiş özelliği göstermesidir. Geçiş kuşağında yer alan Marmara Bölgesinde, Akdeniz İklimi'nin tesiri güneyden kuzeye doğru etkisini azaltır. Marmara İklim bölgesinde yaz, kış, sonbahar ve ilkbahar olmak üzere dört mevsim gözlenir

Marmara Bölgesi Bitki Örtüsü: Marmara Bölgesi Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir. Yüzölçümü 67.000 kilometrekaredir. Balkan Yarımadasıyla Anadolu arasında köprü görevi yaparak Asya ve  Avrupayı birbirine bağladığı söylenebilir. 

Marmara bölgesinin bitki örtüsünü incelemek için, öncelikle iklim özelliklerini gözden geçirmek gerekir. Çünkü iklim koşulları, bir bölgenin bitki örtüsünü yakından etkilemektedir. Marmara bölgesi birkaç bölgenin iklimini bir arada yaşar. Hem Karadeniz, hem de Akdeniz iklimi sürmektedir. Bu yüzden iki bölgenin bitki örtüsünü kapsamaktadır.

Marmara iklimi, Karasal iklim, Karadeniz iklimi ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsünü güney ve alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkiler, yüksek kesimlerde kuzeye bakan yamaçlarda Karadeniz bitki topluluğu özelliğindeki nemli ormanlar oluşturmaktadır.

Marmara Bölgesi Bitki Örtüsü Türleri

Marmara bölgesi bölgeler arasında orman bakımından 4. sırada yer almaktadır. Marmara bölgesinde bitki örtüsü, iklim koşulları etkili olur. Akdeniz ikliminin görüldüğü, Trakya'nın Ege denizi kıyıları ve Marmara denizi kıyıları, Akdeniz bitki örtüsüyle kaplıdır. Genellikle yapraklarını yaz kış dökmeyen makilerle, kızılçam ormanları mevcuttur. 

Bölgenin Karadeniz kıyılarını kayın ağacının bol olduğu orman örtüsü görülür. Marmara bölgesindeki bu iklim çeşitliliği farklı bitki örtüsü oluşmasını sağlamaktadır. Fakat bölgede yaşayan insanlar, yerleşim, tarla, bahçe, yakmalık odun oluşturmak, hayvan otlatmak gibi bir çok nedenden dolayı, bitki örtüsü yıpratılmış ve eski doğallığı kalmamıştır. 

Marmara bölgesi hemen her mevsim yağış aldığından Karadeniz kıyılarında ve Güney Marmara kısmındaki dağlık alanda; Kayın ağacı, meşe, gürgen, ıhlamur, fındık, dişbudak ağaçları bulunmaktadır. Trakya'nın Ege denizi kıyılarında Akdeniz bitkileri görülmektedir. Yapraklarını kışın dökmeyen, kuraklığa dayanıklı çalılık ve makiler vardır. Bu makilerden, zeytin, funda, sandal ağacı, mersin ağacı, tespih ağacı, kocayemiş, katırtırnağıdır. Maki Marmara Bölgesinin kıyı şeridini kaplamış durumdadır. Trakya'nın orta kıs

mı, ormanlarla kaplı yüksek kesimleri oluşturmaktadır. Güney Marmara çukur ovaları, Balıkesir ovası bozkır görünümü şeklindedir. Marmara kıyılarında çok yüksek alanlara kadar makiler yükselir. Karadeniz kıyıları ile Uludağ'da ormanlar bulunur. Yıldız dağlarının uzandığı kısımlarda ormanların en çok yer kapladığı alanlardır.

Marmara Bölgesi'nin, yer şekilleri bakımından başlıca özelliği sade bir yapıya sahip olmasıdır. Bölgede dağlık alanlar fazla yer kaplamaz. Var olan dağlar da devamlı sıralar halinde değildir. Çatalca-Kocaeli Plâtosu, Adapazarı, Bursa ve Balıkesir ovaları bölgenin başlıca düzlükleridir.

İç Kesimlerinde: Kıyı kesimler baz alındığında biraz daha soğuk ve az yağış almaktadır. Bu alanlarda bitki örtüsü bozkırdır. Kuzeyinde: Genel itibariyle Marmara Bölgesinin Kuzey taraflarında Karadeniz iklimi hakimdir. Bitki örtüsü kıyı kesimlerinde maki, yüksek alanlarda ormanlar hakimdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)