bilgievlerim: İtalya Bitki Örtüsü Nasıldır ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


19 Şubat 2022 Cumartesi

İtalya Bitki Örtüsü Nasıldır ?


 

İtalya Bitki Örtüsü, Bir ülkenin bitki örtüsü  o ülkenin iklimi, yüz ölçümü, yükseltisi, tarım ve hayvancılığıda etki eder. Bu nedenle bir ülkenin bitki örtüsüne bakarken o ülkenin bu özelliklerini iyi bilmek gerekir. İtalya akdeniz bölgesinde bulduğunu için çoğunlukla akdeniz bölgesinin iklimini ve bitki örtüsünü taşır. 

İtalya bitki örtüsü, bölgelere ve yüzey şekillerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle ülkenin bazı kesimleri cephe yağışları alır. Cephe yağışlarının hakim olduğu kesimlerde oluşan bitki örtüsü, kısa boylu bodur ağaçarından oluşmakta olan makiler hakimdir.


 Akdeniz iklimi yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olduğu için bu makilerin üzeri kadifemsi bir yapıya sahip olarak, kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olmaktadır. 


İtalya Bitki Örtüsü Bölgelere Dağılışı

İtalya, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan akdeniz iklimi etkili olduğu için pek zengin bir bitki örtüsüne sahip değildir. İtalya'da bulunan ormanlar, ülkenin %21'ini oluşturmaktadır. Bu ormanlar çoğunlukla kestane, meşe ve akgürgen ağaçlarından oluşmaktadır. 

Bu ağaçlar kuraklığa karşı oldukça dayanıklı ve sağlam ağaçlardır. Ekilmeyen boş tarlalar çoğunlukla kuraklığa dayanıklı olan makiler ve yaban, kaba otlar ile doludur. Bölgenin alçak kesimlerinde ise, çoğunlukla kozalaklılar türüne bağlı olan ağaçlar ile kaplıdır. Bunlar çoğunlukla yaprak döken ağaçlardan oluşmaktadır.

 İtalya'nın Po ovasında ise, yaprağını döken ağaçlar ve çayırlardan oluşan ormanlar bulunmaktadır. İtalyanın genel kesimine bakıldığı zaman çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olmasada akdeniz iklimi bölgeye hakim olmasından dolayı, zeytinlikler, buğday tarlaları, yeşil meşe ağaçları, makiler ve bağlar bulunmaktadır. 

İtalya Fiziki Yapısı

Güney Avrupa’da yer alan, kuzey batısında Fransa, kuzeyinde İsviçre ve Avusturya, kuzeydoğusunda Yugoslavya, doğusunda Adriya Denizi, batısında Tirejen Denizi ile çevrili olan İtalya, çizme biçiminde bir yarımadadır. Akdeniz’deki Sardinya, Sicilya, Elba ve birçok küçük ada da İtalya’ya bağlıdır. Kuzey İtalya, kuzeyde Alp Sıradağlarına bağlanan Po Vadisinin büyük alüvyon ovasından meydana gelir.

 İtalya’nın en yüksek dağlarından büyük Alplerin Fransa-İtalya sınırındaki Montblanca Tepesi 4810 m yüksekliktedir. İtalya sınırları içinde kalan en yüksek tepe Grand Parodiso’dur ve 4061 metredir. Appeninlerin kuzeyden güneye uzantısı 1125 km’dir. Bu dağların ortalama yüksekliği 1200 m’dir. Orta Appeninler Adriye Denizi kıyısında denizden dar tepeler şeridi ile ayrılır. Burası bütünüyle yüksek ve çorak olan, eskiden göllerin bulunduğu çöküntü havzaları ile yarılmış kalkerli yaylalardan meydana gelir. 

Güney Appeninler Tiren Denizi kıyılarında uzanır. Burada tepelerden ve alüvyonlu küçük ovalardan meydana gelmiş bir bölge vardır. Bu ovalar kuzeyden-güneye doğru Toscana, Umbria, Lazio ve Campania ovalarıdır.

Bu bölgenin çok yerinde volkanik kraterler ve krater gölleri vardır. Faaliyette olan volkanlar güneyde Napoli yakınlarındadır. Buradaki Vezüv faal bir yanardağdır. Ponci yanardağı ise tarihte meşhurdur. Buradaki lavlarla taşlaşmış insan heykelleri o günkü cemiyet hayatını aksettirmesi bakımından çok önemlidir. İtalya’nın Akdeniz’de bulunan adalarından Sicilya’da Etna yanardağı faal bir volkandır. İtalya’nın Akdenizdeki adaları, İtalya topraklarının % 16’sını meydana getirir.

En önemli ırmak Po’dur. 673 km uzunluğunda olan bu nehir Alplerden doğar. Diğer ırmakları Tiber ve Arno’dur. Ülkede güzellikleri ile ünlü göller vardır. Bunlardan Maggiore, Cono ve Garda en önemlilerindendir.

İtalya İklimi

İtalya’da Akdeniz iklimi hüküm sürer. Sahra havasının yerleştiği mevsim olan yaz, kurak ve güneşlidir. Atlas Okyanusu havasının yerleştiği mevsim olan kış ise ılık, yağışlı ve düzensizdir. Kuzey İtalya, denizin yumuşatıcı etkisinden hiç yararlanamaz. Buradaki iklim kara iklimidir. Po Ovası kışın soğuk ve sislidir, yazın ise, boğucu nemli sıcaklar olur. Kuzey bölgesine doğru yağmurların sürekliliği artar. İlkbaharda daha çok yağış olur. Güneye doğru iklim daha da sıcaklaşır, kış ayları güneyde en yağışlı aylardır. Burada kışlar ılımandır yazlar sıcaktır.

Ortalama yıllık yağış miktarı 500 ile 800 mm arasında değişmektedir. Ortalama sıcaklık ise kışın 1°C, yazın ise 25-26°C arasındadır.

İtalya Tabii Kaynaklar

Bitki örtüsü ve hayvanlar: İtalya zengin bir bitki örtüsüne sahip değildir. Akdeniz iklimine sahip olduğu için bitkiler uzun süren kuru ve sıcak yazlara dayanabilen türdendir. Ormanlar ülke topraklarının %21’ini kaplar. Ormanlarda çoğunlukla meşe, akgürgen ve kestane ağaçları bulunur. Ekilemeyen topraklar kuraklığa dayanıklı kaba otlar ve makilerle kaplıdır. Alçak kesimlerde kozalaklılar türüne ait ağaçlarla kaplı ormanlar bulunur. Bunların alt kısmını ise yaprak döken ağaçlar meydana getirir.

İtalya halkının avcılığa çok meraklı olması sebebiyle yabani hayvanların sayısı azalmıştır. Günümüzde Alplerde yaşıyan dağ keçisi, kurt ve geyik gibi yabani hayvanlar bulunmaktadır

.Madenler: Ülke maden kaynakları bakımından fakirdir. Mevcut olan kömür ve demir yatakları yeterli değildir. Tabii gaz, petrol ve kükürt Sicilya’da çıkartılır. Toscona’da antimon, prit, bor ve büyük ölçüde cıva elde edilir. Toscona’daki kıyı dağlarında ayrıca önemli miktarda mermer çıkarılır. Po Ovasında verimli metan gazı yatakları mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)