bilgievlerim: Hindistan Bitki Örtüsü Nasıldır ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


17 Şubat 2022 Perşembe

Hindistan Bitki Örtüsü Nasıldır ?


 

Hindistan Bitki Örtüsü, Her bölgenin yağış aldığı miktara, deniz seviyesine olan uzaklık ve yapısına göre çok çeşitlilik göstermektedir. O nedenle her grubun kendine has özellikleri vardır. 

Her ülkenin konumu neticesiyle farklı iklimleri bulunuyor. Hindistan ülkesi kişilerin iklimini araştırdığı ülkeler arasındadır. Hindistan iklimini merak edenler bitki örtüsünü de araştırabiliyor. Hindistan ikliminin sahip olduğu tüm özellikler kişilerce detaylı olarak araştırılıyor. Detaylı bilgilere ulaşmak isteyenler Hindistan ülkesini araştırabiliyor. Hindistan iklimi ve bitki örtüsü nedir? Özellikleri nelerdir? Hindistan iklimi ve bitki örtüsü hakkında sizler için detayları derledik.

Dünyada bulunan ülkelerden biri de Hindistan ülkesidir. Hindistan ülkesi yıl boyunca nemli ve sıcak oluyor. İkliminde yer özellikler musonlar ve alize rüzgarlarıdır. Sıcaklık ve düzensiz yağışlarda oldukça fazla görülüyor.

Hindistan bitki örtüsü grupları nelerdir ?

Tropikal  Yağmur Ormanlarından Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü:

 Bu orman çeşidi, 200 cm'den daha fazla yağmur yağışının olduğu bölgelerde yetişmektedir. Bu tür bitki örtüsüne, çoğunlukla batı kesimlerdeki dağlık geçitlerde ve yamaçlarda rastlanır. Bu bölgeler, Arunachal Pradesh'ın kuzey doğu kesimleri, Meghalaya, Assam, Nagaland ve Andaman grup adalarıdır. Bölgedeki ağaçlar tüm yıl boyunca yapraklarını dökmezler. Nemli tropikal koşullarda, toprak altındaki su hiçbir zaman tam olarak kurumaz. Bu nedenle de sezon boyunca ağaçların yaprakları dökülmeden kalır. Bu bölgedeki ağaçlar yoğun ve sıktır.

Muson Tipi Ormanlardan Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü: 

100 -200 cm arasında yağmur yağışının görüldüğü bölgelerde oluşan bitki örtüsüdür. Bu tip bitki örtüsüne, Himalaya dağlarının alt eteklerinde Assam, Batı Bengal, Bihar, Orissa, Karnataka gibi bölgelerde rastlanmaktadır. Bu tür bitki örtüsünde yetişen ormanlarda bulunan ağaçların yaprakları kış ve kuru yaz mevsimlerinde dökülür. Bu bitki örtüsündeki bazı ağaç tipleri, bambu, tik, sal, sandal gibi değerli tip ağaçlardır.

Hindistan İklimi ve Bitki Örtüsü Nedir?

Ülkelerin sahip olduğu bitki örtüleri kişilerce araştırılıyor. Özellikle Hindistan ülkesinde görülen iklim türü pek çok bireyin ilgisini çeken bir konudur. Coğrafya konusunda gelişmek isteyenler bitki örtülerini ve iklimleri araştırabiliyor. Hindistan ülkesi de, araştırılan bir ülkedir. İklimi oldukça merak edilen Hindistan ülkesinde farklı yağışlar görülebiliyor. Hindistan sürekli sıcak ve kurak olan bölgeler arasındadır. Ülkenin %23'lük kısmı ormanlık alanları oluşturuyor.

Özellikleri Nelerdir?

Hindistan ülkesinin belirli bölgelerinde bulunan ormanların birçoğu yaprak dökmüyor. Palmiye, liyan, meşe ve bambu gibi ağaç türleri Hindistan ormanlarında oldukça fazla görülüyor. Farklı bölgelerde bulunan ağaçlar ise kuraklığın artmasıyla birlikte yaprak dökmeye başlıyor. Her çeşit vahşi hayvana rastlanabilecek bir bölgedir. Çok fazla yağış alan ve iklimi değişiklik gösteren bir bölge değildir.

Makilik Alanlardan Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü:  50-100 cm arasında yağmur yağışının düştüğü bölgelerde görülen bitki örtüsü tipidir. Kısa tip  bodur, yaprak döken makiler ve uzun çimenler  bu bölgedeki başlıca bitki örtüsünü oluşturmaktadır. Bu bölge genelde tarımsal alanlardır.

Yarı Çöl ve Çölden Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü:  Bu tip bitki örtüsü yağmur yağışının 50 cm'den az olduğu kısımlarda gözükmektedir. Hindistan yaban hurması olarak bilinen Khejur bu bölgede yetişir. 

Gelgit Ormanlarından Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü: Bu tür bitki örtüsüne sahil boyunca ve delta kesimlerde Ganga, Mahanadi, Godavari ve Kaveri gibi bölgelerde rastlanır. Gelgit olayları bu tip ormanların oluşmasında ve yapısında önemli rol oynarlar.

Dağ Ormanlarından Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü: Dağ yamaçları boyunca sıcaklık ve yağmur durumuna göre değişkenlik gösterir. Himalaya bölgesinin yüksek kesimlerinde rastlanır, bu bölgede ayrıca orman gülleri ve ardıç ağaçlarını da rastlandığı görülmektedir.

Fiziki Yapı

Hindistan Fiziki yapı bakımından üç ayrı bölüme ayrılır. Bunlar Dekkan Platosu, Ganj Ovası ve Himalayalar bölgesidir.

1. Dekkan Platosu: Hindistan Yarımadasının güneyinde, doğu ve batısı Gat Dağları ile çevrili 600-800 m yükseklikte bir platodur. Gat Dağlarından dolayı denizin tesirinden uzaktır. Dekkan Platosu, ülkeyi ikiye ayıran Vindiya Dağları ile Ganj Ovasından ayrılır.

2. Ganj Ovası: Himalaya Dağlarından doğan Ganj Nehrinin ve kollarının suladığı çok verimli bir ovadır. Alüvyonlarla örtülü olup, Brahmaputra Nehri ve Ganj Nehrinin deltası da bu ovaya aittir. Bu ovanın genişliği yaklaşık olarak 320 kilometredir.

3. Himalayalar Bölgesi: Kuzeyde 2400 km uzunluğunda, Hindistan’ı Tibet Yaylasından ayıran ve tarih boyunca istilalara engel teşkil eden tabii bir duvardır. En yüksek yeri Everest Tepesidir (8882 m). Himalaya Dağları Hindistan’ın kuzey sınırını çizer. Çok yüksek olan bu dağlar ancak, Muztag, Karakurum ve Hayber gibi yerlerden geçit verir.

Dağları: Kuzeyde Himalayalar, doğuda Doğu Gatlar, batıda Batı Gatlar ve ortada Vindiya Dağları bulunur. Himalayaların Hindistan sınırları içindeki en yüksek noktası 7817 m ile Nanda Devi Dağlarıdır.

Akarsuları: En önemli nehirleri Ganj, Brahmaputra, Narbada, Godavari, Krişna ve İndus’un bir kısmıdır. Ganj ve Brahmaputra en büyük nehirleridir. Brahmaputra 2900 km uzunluğundadır. Bu iki nehrin suları bazı bölgelerde ulaşıma elverişlidir. Ganj Nehri, Hindularca kutsal sayılır.

Gölleri: Sonbahar ve Kuç Yarımadasındaki küçük göllerden başka birkaç göl vardır. Bunlar da önemsizdir.

İklim

Bütünüyle Ekvator’un kuzeyinde kalan Hindistan, sıcak bölge içerisindedir. Ovalık bölgeler yıl boyunca nemli ve sıcak olur. Hindistan ikliminin başlıca özellikleri musonlar, alize rüzgarları, sıcaklık ve düzensiz yağışlardır. Hindistan’da yazlar yağışlı, kışlar ise kurak geçer. Aylık sıcaklık ortalaması 25-35°C arasında değişir. 4500-5000 m yüksekliklerde karlarla örtülü bölgeler bulunur.

Muson rüzgarlarının getirdiği yağmurlar bölgelere göre değişmektedir. Dağlık bölgelerde yağış ortalaması 508 milimetreyi bulur. Bu ortalama Tar Çölünde 254 mm, Assam’da 10.000 mm, Dekkan’da 254 mm, Batı Gatlarda ise 5000 milimetreyi bulur.

Tabii Kaynaklar

Bitki örtüsü ve hayvanlar: Tabii kaynaklar bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ülke topraklarının % 22’si ormanlıktır. Özellikle Himalaya etekleri sık ormanlıktır. Himalaya eteklerindeki ormanlar yapraklarını dökmezler. Bunlar palmiyeler, liyanlar, meşe, bambu ve defne ağaçlarından meydana gelmiştir. Dekkan’ın kuzeydoğusu ile Ganj Ovasında büyük ormanlar bulunmaktadır. Bu ormanların ağaçları kurak mevsimde yapraklarını dökerler.

Hindistan’ın dağlık bölgeleri ve balta girmemiş ormanları; her çeşit vahşi hayvanlar, nesli tükenmek üzere olan kuşlar ve dünyada pek nadir görülen hayvan çeşitlerine sahiptir. Kaplan, pars, arslan gibi yırtıcı hayvanlar bulunmaktadır. Kurt, ayı, yaban kedisi ve tilki gibi vahşi hayvanlara bolca rastlanmaktadır. Fil, misk geyiği, maymun, timsah, kertenkele, akrep, çeşit çeşit yılan cinsleri ve her nevi kuş cinsleri mevcuttur.

Madenler: Hindistan madenler bakımından bir hammadde deposu olup, tarih boyunca milletleri kendisinin üzerine çekmiştir. Dünya demir rezervlerinin% 25’ine, mika rezervlerinin % 80’ine sahiptir. Boksit rezervi bakımından dünyanın ikinci ve manganez rezervi bakımından da üçüncü ülkesidir.

Hindistan’da çıkarılan diğer yeraltı madenleri krom, kurşun, kömür, altın, gümüş, bakır, uranyum, titanyum ve petroldür. Ayrıca kireçtaşı ve amonyum sülfatlı gübre ile betonarme ve sıvı alçı için lüzumlu alçıtaşı, Rayasthan ve Gucerat bölgelerinde çıkarılır. Hindistan, elmas ve zümrüt bakımından da dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)