Türkiye'nin doğu kısmında yer alan Doğu Anadolu Bölgesi, 164.000 kilometrekare alana sahiptir. Türkiye'nin yüz ölçümünün toplam %21'lik alanını kapsayan bölgenin yükseltisi 2000 ile 2200 metre arasındadır. Doğu Anadolu Bölgesi özellikleri, sahip olduğu illeri, iklimi ve ovaları hakkında bilgileri sizler için derledik.
Doğu Anadolu Bölgesi bitki örtüsü, Doğu Anadolu Bölgesi bozkır adı verilen bu bitki örtüleri ile kaplı alanlardan oluşmak ile birlikte bölgenin yaklaşık sadece yüzde on kadarı ormanlardan oluşmaktadır. Bu bölgenin kuzeyi özellikle sarı çam olan iğne yapraklı ormanlar ile oluşmaktadır.
Diğer bölgelerinde ise ormanlar meşe ağaçları topluluğu şeklinde konumlanmıştır. Doğu Anadolu Bölgesi ormanlarının yer aldığı son bölgelerde ise yüksek kesimleri hayvancılık açısından çok büyük değer taşıyan Alp çayırlarından oluşan otlaklar yer almaktadır.
Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan iklim karasal iklimdir. Sadece iki ilde Elazığ ve Malatya illerinde bozkır bitki örtüsü yer almaktadır. Van gölü ve çevresi ise bu bölgenin göl yapısı nedeni ile ılıman bir iklime sahiptir. Erzurum ise kışları soğuk olmasına rağmen yemyeşil bir bitki örtüsüne sahiptir.
Doğu Anadolu Bölgesi bitki örtüsü ve iklim özellikleri nedir?
Genellik ile bozkır olan step olarak bilinmektedir. Bu bölgenin ancak yüzde onundan daha az bir bölgesini ormanlar kaplamaktadır. Ormanların olmadığı yerde hayvancılık faaliyetleri ön plandadır. Bölgede karasal iklim etkisi hakimdir.
Karasallığa yol açan etmenler yükseltinin fazla olması nedeni ile denize kapalılığın olmasıdır. Yazları sıcak ve kurak olarak geçerken kışlar ise soğuk ve kar yağışlı olarak devam etmektedir. Ocak ayı ise Doğu Anadolu Bölgesinin genel anlamda 0 derecenin altında oluştuğu dönemlerdir.Yıllık sıcaklık farkları ise fazla olmaktadır.
Karın kalıntıları uzun bir süre düştüğü yerde kalmaktadır. Bölgede ısının en düşük değerlerine ulaşmış olduğu yer Erzurum- Kars bölümüdür. Bölgeye inildiği zaman ise ısı artmaktadır. Yükseklik fazla olduğu için İç Anadolu'dan daha fazla yağış almaktadır. Yağış rejimi ise bölgeden bölgeye fark edebilmektedir. Yağışın hakim olduğu yükselti yerlerde ise ormanlar yer almaktadır.
Doğu Anadolu Bölgesi yüz ölçümüyle, bu alanda en büyük bölge konumundadır. Enlem farkının en fazla olduğu bölge, Türkiye'nin çatısı şeklinde nitelendirilir. Ovalar ortalama 1500 metre yükseltiye sahiptir. Türkiye'nin en yüksek üç dağı bu bölgede bulunur. Toprak açısından 1.sırada olan bölge, nüfus bakımında Türkiye bölgeleri arasında son sırada yer alıyor.
Doğu Anadolu Bölgesi İlleri
Türkiye'nin en doğu kısmında bulunduğundan, 1941 yılında düzenlenen Birinci Coğrafya Kongresi sonrası, Doğu Anadolu Bölgesi ismini almıştır. Doğu Anadolu Bölge sınırlarında toplamda 14 il 125 ilçe bulunur. Yüz ölçümü açısından en büyük şehir Erzurum iken, en küçüğü Iğdır ilidir. Doğu Anadolu Bölgesinin illeri şu şekilde sıralanabilir.
- Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli Van olarak sıralanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder