Kısaca: Okyanusal iklim Avrupa'nın batısıyla Kuzey Amerika'nın ve Asya'nın doğu bölgelerinde egemendir. Yıllık sıcaklık ortalaması 14°C 15°C dolaylarındadır. Yıllık yağış miktarı 1000 mm kadardır. Mevsimlere düzenli dağılmıştır. Yağış miktarı kışın ya da sonbaharda kısmen artış gösterir
Okyanusal İklim Bitki Örtüsü, dünya üzerinde coğrafi konum itibariyle 30-60 derece enlemleri arasında yer alan okyanus alanlarının kara kesimlere yakın bölümünde görülen bir bitki örtüsü türüdür. Bu iklime ve bitki örtüsüne sahip okyanusal bölgelerde yaz mevsimi aşırı sıcaklıkta olmamakla birlikte kışlar ise aşırı soğuk geçmez. Senelik sıcaklık ortalaması 15 derece olarak belirlenmektedir.
Söz konusu okyanusal iklim bitki örtüsü en fazla yağışı sonbahar mevsiminde almaktadır. Hal böyle olunca ormanlarla kaplı alanlar yayvan ve iğne yapraklı ağaçlar ile kaplıdır. Daha iç kesimlere doğru gidildiğinde karma ormanların görülmesi mümkündür. Ormanların tahrip edildiği kısımlar yerini çayırlara bırakır.
Batı Avrupa, Kuzey Amerika'nın batı kesimleri, Güney Şili, Avustralya'nın kuzey doğu kesiminde görülmesiyle birlikte bu coğrafi koşullara sahip bölgelerdeki okyanusal iklim bitki örtüsü özelliklerine sahiptir. Söz konusu bu noktalarda egemen olan bu bitki örtüsü hemen hemen her yerde aynı eşitlikte dağılmıştır.
Yaz ve kış mevsimlerinin tam anlamıyla yaşanmaması bitkilerin dayanıklılığına zemin hazırlamıştır. Batı rüzgarlarının etkili olduğu yerlerde varlığını sürdüren bu kapsamdaki bitki türleri çeşitlilik gösterir.
Okyanusal iklim Bitki Örtüsü Tarım Verimliliği
Okyanusal iklime sahip bitki örtüsü kapsamında tarım ürünlerinin yetiştirilmesi birtakım hususlara bağlıdır. Bu noktada devreye giren yaz ve kış mevsimindeki sıcaklık değerleri tarıma yönelik etkin rol oynar. Çünkü bazı bitkiler olgunlaşma döneminde belli bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Güneş ışınlarının tam anlamıyla sağlanamaması halinde tarım verimliliğinde artışın gözlemlenmesi mümkün değildir.
Bu nedenle okyanusal iklim bitki örtüsü tarım verimliliği göze alınarak bu alandaki iklim özelliklerine uygun nitelikteki ürünlerin toprakla buluşturulması son derece önemlidir. Sulama olanaklarının geliştirilmesine gerek yoktur. Belli bir seviyedeki su miktarıyla gelişimini tamamlayan bitki örtüsü okyanusal özellik taşıdığından nem dengesini devamlı korumaktadır.
Toprak yapısı fazla mineral içermediğinden organik gübre takviyesinin yapılması tarımda verimliliğin artış göstermesine etken olur.
Okyanusal iklim, genel olarak, 30° - 60° enlemleri arasında, karaların batı kıyılarında görülür. Yazlar fazla sıcak, kışlar da fazla soğuk olmaz. Yıllık sıcaklık ortalaması 15°C dir. Yıllık sıcaklık farkı 10°C yi bulmaktadır. Yıllık yağış ortalaması 1500 mm. dir. En fazla yağış sonbaharda görülür. Tabii bitki örtüsü yayvan ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlardır. Ormanların tahrip edildiği yerlerde çayırlar bulunur. Okyanusal iklim, Batı Avrupa, Kuzey Amerika nın kuzeybatısı, Güney Şili, Avustralya'nın kuzeydoğusu veYeni Zelanda da etkili olmaktadır.
Orta kuşak karalarının deniz etkisinde kalan batı kıyılarında görülür. Yani batı Avrupa ve Doğu Amerikada. ekvatoral iklim gibi her hevsim yağışlıdır ama ekvatoral iklimden ayrılan özelliği buiklim tipinde yılda 1000 mm civarı yağış olurken bu miktar ekvatoral iklim de 2000-2500 mm civarıdır.
Okyanusal iklim Avrupa'nın batısıyla Kuzey Amerika'nın ve Asya'nın doğu bölgelerinde egemendir. Yıllık sıcaklık ortalaması 14°C 15°C dolaylarındadır. Yıllık yağış miktarı 1000 mm kadardır. Mevsimlere düzenli dağılmıştır. Yağış miktarı kışın ya da sonbaharda kısmen artış gösterir. Ocak ayı ortalaması 7°C 8°C iken Temmuz ortalaması 18°C 20°C dolaylarındadır. Bu iklimde yayvan yapraklı ormanlar bulunur. İç kesimlere sokuldukça ya da yükseldikçe iğne yapraklıların karışmasıyla karma ormanların şekillendiği görülür. En belirgin özelliği tam yazlarla tam kışların olmadığı ılımlı bir iklim olmasıdır.
Okyanusal iklim'in bitki örtüsü yayvan ve iğne yapraklardan oluşan karışık ormanlardır.
Batı rüzgarlarının etkili olduğu yerlerde de görülür. Batı Avrupa doğu, Batı Amerika kıyıları ile ülkemizde Karadeniz'de nemlilik fazladır.
Orta Kuşak Okyanusal İklimi
Genel olarak, 30° - 60° enlemleri arasında, karaların batı kıyılarında görülür. Okyanusal iklim Batı Avrupa, Batı Kanada ve Güney Alaska kıyılarında, Güney Şili, Avustralya’nın kuzeydoğusu ve Yeni Zelanda’da etkili olmaktadır.
En sıcak ay ortalaması 24–25 °C, en soğuk ay ortalaması 5-6 °C dir. Yıllık ortalama 13–15 °C dir. Kıtaların batı kıyılarındaki sıcak su akıntıları ve nemli batı rüzgarları iklimin oluşumunda önemli rol oynarlar. Yıllık sıcaklık farkları 10–15˚ ‘yi geçmez. Her mevsim yağışlıdır. Nemlilik fazla olduğu için yıllık yağış miktarı 1500 mm civarındadır En fazla yağış Sonbaharda, en az yağış ilkbaharda görülür. Yağış oluşumu yamaç yağışı şeklindedir.
Bitki örtüsü kışın yaprağını döken yayvan yapraklı ormanlardır. Ormanların tahrip edildiği yerlerde çayırlar bulunur
Etkileri
1. Bitki örtüsü geniş yapraklı ormanlar ile kışın yaprağını dökmeyen iğne yapraklı orman karışımıdır. Ormanın olmadığı yerlerde çayırlar yaygındır.
2. Nüfusu çekici özelliği vardır. Nüfus yoğunluğu fazladır.
3. Büyükbaş hayvancılık için elverişli ortam yaratır.4. Toprak türü kahverengi orman toprağıdır.
5. Yaz kuraklığı isteyen tarım ürünlerine uygun değildir.
6. Çiçekçilik, gülcülük yaygındır.
7. Akarsu rejimi kısmen düzenlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder