bilgievlerim: Hollanda Bitki Örtüsü Nasıldır ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


17 Şubat 2022 Perşembe

Hollanda Bitki Örtüsü Nasıldır ?

 


Hollanda bitki örtüsü, Yaz ayları ılık bir hava özelliği bulunmaktadır. Kışları ise bu ılık hava kendini serin bir özellik taşıyan havaya bırakmaktadır. Atlantik tipi nemli bir özellik taşıyan bu ülkede rüzgarlarda görülmektedir. Bunun yanı sıra sık sık yağışlar görülmektedir. Yağışlar yüksek değişkenlikler gösterme özelliği taşır. Hollanda da meydana gelen yağışlar  yoğun olmasına rağmen toprağa bol miktarda yağış bırakmaz. Yılda ortalama olarak toprağa düşen yağış miktarı altı yüz mm ile sekiz yüz mm arasında değişmektedir. 

Dünya üzerinde pek çok iklim tipi ve bitki örtüsü bulunmaktadır. Bu iklim tipleri ve bitki örtüleri genel olarak ülkeden ülkeye değişmektedir. Bunun yanı sıra merak edilen ülkelerden birisi de Hollanda'dır. Bu bakımdan Hollanda'nın iklimi ve bitki örtüsü hakkında pek çok bilgiye sahip olabilirsiniz. Sizin için Hollanda iklimi ve bitki örtüsü nedir? Özellikleri nelerdir detayları ile derledik


Hollanda'da iklim olarak ılıman okyanus iklimi bulunur. Hollanda daha çok güneybatı rüzgarlarına açık olduğu için yazları hafif sıcaklıklar görülür ve kışları da ılıman şekilde yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra Hollanda'nın bitki örtüsü olarak da genellikle ormanlarındaki ağaçlar küçük korulardan oluşmaktadır.

Hollanda bitki örtüsü özellikleri
  • Hollanda bitki örtüsünde yazları sıcaklık yaklaşık olarak yirmi beş derecenin üzerine çıkmaktadır. Bu nedenden dolayı yazları serin geçer. 
  • Kışları soğuk bir hava özelliği taşımaktadır. Ülke de kış aylarında sık sık don olayları meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra sis olayları da görülmektedir. Ancak kışlar set geçmez. 
  • Bunun yanı sıra Hollanda' nın Amsterdam bölgesi ılıman bir iklim özelliği göstermektedir. Ancak hava her dönem değişken bir özellik sergiler.
  • Yıl boyunca yaklaşık olarak ülke de yirmi beş gün kar yerde kalmaktadır. Ülkede kar yağışı kasım ve nisan ayları arasında düşmektedir. En fazla kar ocak ayında düşer. 
  • Yağmurla ise ülkeye mayıs ve ekim aylarında düşmektedir. Yılda yaklaşık olarak on sekiz gün kar düşmektedir. 
  • Hollanda toprakları tarım topraklarından, çayır ve meralardan ve ormanlardan meydana gelmektedir. Ormanlar meşe ve huş ağaçlarından oluşmaktadır. Ormanda bulunan ağaçlar küçük korulardan meydana gelmektedir. 
  • Bunun yanı sıra Hollanda bitki örtüsü oluşturan diğer bitki ve ağaçlar ise süpürge otları, katır tırnağı, ardıç ağacı ve fundalıklardır. 
  • Deniz ikliminin hakim olduğu ülke de sıcak su akıntısı etkisi bulunmaktadır. 
Hollanda'da tarımsal ihracat oldukça yüksektir. Verimli üretimin bulunduğu bölgede tarımı destelemek için verimli üretim modeli ve piyasa denetimi gibi işlerin yapılması ülkenin ekonomisine büyük bir fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra ülke deniz seviyesinin altında yer almaktadır. Her yıl yağışlar toprakların sular altında kalmasına neden olmaktadır. 

Hollanda İklimi ve Bitki Örtüsü Nedir?

Hollanda'da yaz ayları genellikle ılık geçer. Kışları ise çok soğuk olmaz ve daha çok serin bir hava hissedilir. Bunun yanı sıra rüzgarlarını genellikle güneybatı yönünden alır ve bu Atlantik tipi nemlenmeye sebep olmaktadır.

Bitki örtüsü ise yıllık olarak toprağa düşen yağış miktarı ile şekillenmiş durumdadır. Bununla birlikte Hollanda'ya düşen yıllık yağış miktarı ise 600 mm ile 800 mm arasında değişmektedir.

Özellikleri Nelerdir?

Hollanda'nın iklim ve bitki örtüsünün özellikleri şunlardır:Yaz aylarında sıcaklıklar yaklaşık olarak 25 derece üzerindedir ve yazları genellikle serin geçmektedir.

Kışları çok sert geçmemekle beraber yer yer don olayları ile karşılaşılabilir.

Ülkeye yağan karlar yıl boyunca en fazla 25 gün kalır ve kar en çok ocak ayında yağmaktadır.

Ülkeye daha çok mayıs ve nisan ayında yağmurlar yağmaktadır.

Bitki örtüsü ise tarım topraklarından, ormanlardan, mera ve çayırlardan oluşmaktadır.

Ülkede bulunan diğer bitki türleri ise katır tırnağı, süpürge otları, fundalıklar ve ardıç ağaçlarıdır.

İklim ve Bitki Örtüsü
– Okyanus ikimi görülür.
– Golf stream sıcak su akıntısının etkisiyle iklim ılımandır.
– Bitki örtüsü gür otlardan oluşur.

Nüfus ve Yerleşme
– Batı Avrupa’da nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkedir.
– Nüfus artış hızı gelişmiş Avrupa ülkelerine göre fazladır. Sanayinin yoğun olduğu yerlerde nüfus toplanmıştır.
– Amsterdam, Roterdam, Lahey önemli şehirleridir.

Tarım ve Hayvancılık
– Hollanda denizden kazandığı topraklarla tarım alanlarını genişletmiştir.İnsan eliyle denizden kazanılmış bu topraklara polder denir.
– Modern tarım metotları ile birim alandan alınan verim fazladır.
– Tahıl, şekerpancarı, patates, sebze ve meyve yetiştirilir.
– Sera sebzesi üretiminde önde gelir.
– Çiçek üretimi de oldukça önemlidir.
– Büyükbaş hayvancılık gelişmiştir. Süt verimi fazla olan Hollanda inekleri oldukça meşhurdur.
– Balıkçılık ekonomide önemli yer tutar. Avlanan balığın büyük bir kısmı ihraç edilir.

Yeraltı Kaynakları
– Yeraltı kaynakları bakımından fakirdir.
– Petrol ve doğalgaz çıkarılır.

Endüstri
– Sanayisi gelişmiştir.
– Elektronik aletler, kimyasal madde, gemi yapımı, elmas işletmeciliği oldukça gelişmiştir.
– Enerji kaynağı olan petrol çoğunlukla ithal edilir.

Ulaşım ve Ticaret
– Gelişmiş bir ulaşım ağına sahiptir.
– Kara ve demiryolu ulaşımı gelişmiştir.
– Avrupa’nın en önemli hava limanlarından biri buradadır.
– Rotterdam ve Amsterdam limanları Orta Avrupa ülkelerinin ticaret yaptığı liman konumundadır.
– Ticaret oldukça gelişmiştir. Ticaretin büyük çoğunluğunu AB ülkeleri ile yapar.

Türkiye ile İlişkileri
– Çok sayıda vatandaşımız burada İşçi olarak çalışır.Bu sayede ticari ve kültürel ilişkilerimiz gelişmiştir.
– Türkiye’den konfeksiyon, tütün, fındık, sebze meyve satın alır.
– Türkiye’ye kimyasal ve plastik madde ile makine satar.

HOLLANDA’NIN GENEL ÖZELLİKLERİ

1. Coğrafi Konumu
Avrupa kıtasının kuzeybatısında yer alır. Kuzeyinde ve batısında Kuzey Denizi, doğuda Almanya, güneyinde Belçika ile çevrilidir. AB ülkeleri içinde nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkedir. Avrupa’nın en alçak ülkesidir. Topraklarının %40’ı deniz seviyesinin altındadır. Mamematik konum olarak 51- 54 kuzey enlemleri ile 3- 7 doğu boylamları arasında yer alır.

2. Yüzey Şekilleri
Ülke, alçak bir ova görünümündedir. Topraklarının %25’ini denizden kazanmıştır. Bu yüzden bu ülkeye Hollandalılar alçak ülke anlamına gelen “Nedderland” adını vermişlerdir.

Ülkenin orta kesiminden güney kıyılarına kadar uzanan ve Polder adı verilen düzlükler denizden setlerle ayrılmış ve tarım alanlarına dönüştürülmüştür. Fırtına ve gel git zamanlarında taşan sular tulumbalar ve yel değirmenleri ile boşaltılmaktadır.

En önemli akarsulan Schelde (Selde), Ren, Maaş ve Waal’dir. Akarsular kanallarla birbirine bağlanmış ve üzerlerinde ulaşım yapılabilmektedir.

3. İklimi
Hollanda’da ılık ve yağışlı olan okyanusal iklim hakimdir. Ortalama sıcaklık Ocak’ta 2- 4 C, Temmuz’da 16-18 C ‘dir. Batı rüzgârları bütün mevsimlerin yağışlı geçmesini sağlarken Gulf-stream sıcak su akıntısı iklimin ılıman olmasını sağlar. Yıllık yağış miktarı 600-700 mm civarındadır. Nemin fazla olmasından dolayı sisli ve bulutlu gün sayısı fazladır, güneşli gün sayısı azdır.

4. Bitki Örtüsü
Ormanlık alanlar ülkenin onda birini kaplar. Ormanların tahrip edilmesi sebebiyle yağışlarla oluşan otlar ve sonradan yetiştirilen ağaçlar bitki örtüsünü oluşturur.

5. Nüfus
Hollanda, Batı Avrupa’da nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkedir. Nüfus sanayinin gelişmiş olduğu orta ve batı kesimde toplanmıştır. Kuzeyinde ve doğusunda nüfus azdır. 16 milyon nüfusa sahip olan Hollanda da çocuk ölüm oranı binde beş, nüfus artış hızı binde üçtür. Doğurganlık oranının az olması, ortalama yaşam süresinin uzaması sonucunda genç nüfus oranı azalmış, yaşlı nüfus oranı artmıştır. Şehirleşme oranı yüksektir. Ülke nüfusunun %89’u kentlerde yaşarken %11 ‘i kırsal alanda yaşamaktadır. En önemli şehirleri Amsterdam, Rotterdam, Eindhovenn (Ayndovın) ve Lahey’dir.

6. Tarım
Hollanda, denizden kazanılan topraklarla tarım alanlarını genişletmiştir. Topraklarının 1/3’ünü ekili-dikili araziler, 1/3’ünü çayır ve meralar oluşturur. Ayrıca topraklarının %77’lik kısmı tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerinde kullanılmaktadır. %23’lük kısmında ise kentsel kesim, sanayi tesisleri, yollar, kanallar, kumsallar yer alır. Modern tarım yöntemlerinin uygulanması, çiftçilerin eğitilmesi ve kooperatif sistemi tarımda verimin artmasını sağlamıştır.

Ülkede tarım ve hayvancılık amaçlı kullanılan topraklar:
a. Limburg Bölgesi: Ülkenin güneydoğusunda genelde tarım, yem bitkileri, patates tarımının yapıldığı bölgedir.
b. Polder Alanı: Ülkenin kuzey-kuzeybatısında hayvancılığın geliştiği bölgedir.
c. Orta Hollanda: Sebze ve çiçek yetiştiriciliği ile meyveciliğin geliştiği bölgedir.

Hollanda, dünya çiçek üretiminin yarıdan fazlasını gerçekleştirmektedir. Ayrıca sera sebzesi üretiminde dünya birincisidir. Dünya’nın üçüncü büyük tarımsal ürün ihracatçısıdır. İhracatının %25’ini tarıma dayalı ürünler oluşturmaktadır.

Çayır ve otlakların geniş yer kaplaması büyükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Modern, kapalı ve açık hayvan çiftliklerinde sığır, domuz ve koyun beslenir. Hollanda inekleri dünyaca ünlüdür. Özellikle polderlerde yetiştirilen kızıl renkli ineklerden yılda inek başına altı ton süt elde edilmektedir. Hayvancılığa dayalı modern fabrikalarda saatte 4500 şişe süt üretilmektedir. Bu sütler başta AB, Nijerya, Mısır ve Arap ülkeleri olmak üzere dış ülkelere ihraç edilmektedir. Kuzey denizinden yılda 500.000 tondan fazla balık avlanır. Elde edilen balığın bir kısmı ihraç edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)