bilgievlerim: Tayga Bitki Örtüsü Nasıldır ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


28 Şubat 2022 Pazartesi

Tayga Bitki Örtüsü Nasıldır ?

 


Tayga Bitki Örtüsü, dünya coğrafyası kapsamında kuzey yarım kürede tundra iklimine ait alanın güney kısmında oluşan bitki örtüsüdür. Her mevsim buz ile kaplı dünyanın en soğuk iklimine sahip tayga bitki örtüsü oldukça sert karasal iklimden ötürü dağ alanları ormanla kaplıdır. Yaz ve kış mevsimi arasında fazla sıcaklık farkı vardır. 

Sibirya'da tundranın bittiği noktadan başlayan aşırı soğuk, bataklık ve ormanlık alanlar söz konusu bu coğrafyanın toprak yüzeyi tayga bitki örtüsüyle çevrili olduğu için tarıma açık alan kısıtlıdır. Bunun yanı sıra hava koşullarının ve toprak yapısının olumsuzluğu dolayısıyla herhangi bir bitkisel ürün yetiştirilemez.

 Öte yandan yerleşim açısından da yaşanacak ortam kısıtlıdır. Bahse konu teşkil eden bu bitki örtüsü alanında yaşamını sürdüren hayvan soğuğa dayanıklı ve besin maddesi bakımından seçici nitelikli olmayan türlerdendir.


Tayga Bitki Örtüsü Toprak Yapısı ve Ağaç Türleri

Verimsiz toprağa sahip tayga yaprak döken orman kapsamında organik olarak zenginleşmektedir. Toprak derinliği az seviyede olup yapısı buz tabakaları ile çevrilidir. Tayga bitki örtüsüne has toprak yapısında bitki gelişimi oldukça zordur. Ağaçların dökülen yaprakları ve yosun oluşumları zemin üzerinde uzun süre aynı şekilde kalabilir.

Tayga bitki örtüsüne yönelik ağaç türleri soğuğa dayanıklı yapıya sahiptir. İğne yapraklı ve kozalaklı ağaç türleri yoğun olarak yetişir. Bunlar; Ladin, köknar, karaçam ve çam ağaçları hakimdir.  Tayga bitki örtüsündeki ağaçlar sürekli yeşil kalmakta ve sert kış koşullarında uzun süre hayatta kalabilmektedir. derinliği az olan toprakta yetişen ağaçların sulamaya ihtiyacı yoktur. Çünkü buzla kaplı bitki örtüsü su gereksinimini gidermektedir. 

Adı geçen ağaçların yanı sıra yer yer kavak, söğüt, huş ve üvez ağaçları da bulunmaktadır. Buzların eridiği bataklık olmayan alanlarda otsu bitkiler yetişmektedir. Tayga bitki örtüsüne mensup çayır ve çimen alanları güneş gören yerlerde mevcuttur. Nemli zeminde ağaçların yan gövde kısımlarında ise liken ve yosun bulunmaktadır.

Tayga türü bitkiler nerede bulunur?

Dünyada ise ABD, Kanada ve Rusya’da yaygın olarak görülür. Sert Karasal iklimin fazla yağış olan bölgelerinde İğne yapraklı ormanlar altında oluşan topraklardır. İğne yapraklı orman bitki örtüsü tayga olarak adlandırılır.


Tayga Ormanları Nerede bulunur?

Tayga ormanları dünyanın en büyük ormanlarıdır ve dünyadaki tüm orman alanlarının beşte birini oluşturur. Kuzey Yarım Küredeki ormanların ise %11 ini kapsar. Kanada, ABD, Alaska, İsveç, Finlandiya, Norveç, Rusya, Kuzey Kazakistan, Kuzey Moğolistan ve Kuzey Japonya’ya kadar uzanır.


Bitki örtüsü Tayga ormanları nedir?

Bitki örtüsü tayga adı verilen ve soğuğa dayanıklı ağaçlardan oluşan iğne yapraklı ormanlardır. Taygalar, Dünya ormanlarının % 15’ini oluştururlar. Yaz döneminde yeşeren çayırlar da sert karasal iklimin bitki örtüsünü oluşturur.

Tayga Ormanları özellikleri nelerdir?

Tayga ormanları, kutup dairelerine yakın sert karasal iklim bölgelerinin iğne yapraklı ağaçlardan oluşan doğal bitki örtüşüdür.

Bu ormanların görüldüğü yerlerde en fazla yağış yazın, en az yağış kışın düşmektedir.

Yıllık yağış miktarı 500 mm civarındadır.


Tayga bölgesi ne demek?

Kuzey Kutup Bölgesi çevresinde yer alan ve kozalaklı ağaçlardan oluşan orman kuşağı. Ağaçlar genellikle çok yavaş büyürler; çapları da fazla kalınlaşmaz. Tayganın kuzeyinde, kutba doğru tundra bölgesi yer alır. Tayga kuşağında kışlar sert ve uzun, yazlar çok kısa sürer.


Sert karasal iklimin toprak tipi nedir?

Sert Karasal İklim: En fazla yağış yazın, en az yağış kışın düşer. Bitki örtüsü yaz yağışlarıyla yeşeren Alpin dağ çayırlarıdır. Gür çayır örtüsü altında humus bakımından dünyanın en zengin ve verimli toprağı olan çernozyom topraklar (kara toprak ) görülür.

Tayga ormanları hangi iklim tipinde görülür?

Tayga, dünyanın en uzun biyom’da, sert bir karasal iklimli kuşakta ve yaz ile kış arasında en çok ısı farkı olan, Köppen iklim sınıflandırmasında D grubu iklim bölgeleri içinde sınıflandırılır. Bir tarafında tundra ve devamlı buzla kaplı, dünyanın en soğuk iklim alanıdır.


Iğne yapraklı ormanlar hangi iklimde yetişir?

Kışların uzun ve soğuk, yazların kısa ve serin geçtiği sert karasal iklim bölgelerinde görülür.


Çalı formasyonu nerede görülür?

Çalı Formasyonu


  1. Maki Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüsüdür.
  2. Makinin babası Kızılçam ağacıdır.
  3. Kızılçam ağaçlarının tahrip edildiği yerlerde, kızılçamdan daha kısa boylu, bodur, yaz sıcaklığına ve kuraklığına dayanaklı bir bitki topluluğu oluşur.

Tayga ormanları hangi kıtada?

Avrasya’nın kuzey bölümü ve Kanada kısımları tayga ormanları ile kaplıdır. 60 derece enleminde yer alan bu ormanlar sert karasal iklime sahip noktaların nem oranı yüksek alanlarında yaşama elverişli hale gelir.


Çalılık ve bodur ağaçlar hangi iklimde yetişir?

Çalı Formasyonu Yazların sıcak ve kurak, kışların ılık ve yağışlı geçtiği Akdeniz iklimine ait bitki örtüsü olan maki, bodur ağaç ve çalılardan oluşur (Görsel 1.163). Kışların kısa ve ılık olması bu bölgede daima yeşil, yapraklarını dökmeyen bitkilerin oluşmasını sağlamıştır.


Kısa boylu cılız ot toplulukları hangi iklimde yetişir?

Step (Bozkır) Bitki Örtüsü Orta kuşak karasal iklimin ılıman bölgelerinde görülen ilkbahar yağışlarıyla yeşerip, yaz kuraklığıyla sararan kısa boylu otlardır.


Iğne yapraklı orman bitki örtüsü nedir?

iğne yapraklı ormanlar Soğuk, ılıman ve subtropikal bölgelerde yetişen iğne yapraklılar sınıfının gymnosperm ağaçlarına sahip bitki oluşumlarıdır. İğne yapraklılar, meyve oluşturmayan ve odunlarında reçine bulunan odunsu bitkilerdir.


Uzun boylu otlar hangi iklim?

Savan iklim bölgelerinde görülen uzun boylu ot topluluklarıdır. Geniş alan kaplayan savanlar içerisinde kurakçıl nitelikte tek tek ağaçlara veya ağaç kümelerine de rastlanır. Savanların görüldüğü yerlerde yazlar yağışlı, kışlar kurak geçmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)