Ege Bölgesi Bitki Örtüsü, iklim yeryüzündeki bitki
türleri ve bitki topluluklarının karakteri ile yayılış alanlarını belirleyen
en önemli ekolojik faktördür. Bulunulan bölgenin sıcaklık, yağış, nem,
yağış, rüzgar gibi iklim elemanlarının bir araya gelmesi ve bunların ortak
etkileşimi sonucu bitki örtüsü meydana gelir. Ülkemizin en önemli
bölgelerinden biri olan Ege bölgesi bitki örtüsü,
çeşitlilik arz eden engin bir bitki örtüsüdür.
Ege bölgesi bitki örtüsü genel özellikleri nelerdir?
Ege bölgesinin batı kesimlerinde yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsiminde ise ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi, Ege bölgesinin doğu kesimlerinde ise karasal iklim etkilerinin daha fazla görüldüğü bir iklim tipi bulunur.
Ege bölgesi bitki örtüsü bakımından, kuru ormanların çoğunlukta olduğu bir bölgedir. Bu ormanlar plato ve dağlar üzerinde çöküntü alanları arasında yayılış göstermektedir. Ormanlarda çam, meşe ve ardıç türleri ağır basmaktadır.
Ege bölgesi bitki örtüsü, kuzeyden güneye doğru gidildikçe, değişen iklim şartlarına bağlı olarak nemcil ağaç türlerinin yetişmediği görülür. Bitki örtüsünde yer alan doğu kayını ve Anadolu kestanesi artık görülmemeye başlar.
Ege bölgesi bitki örtüsünde kuru ormanlar daha aşağı seviyelerde bulunan kızılçam ve meşe türlerinden oluşmaktadır. Deniz seviyesinde yetişme özelliğine sahip olan kızılçam, ısı ve sıcaklık isteği fazla nem isteği az, ve don olaylarına oldukça hassas olan bir türdür. Biga yarımadasında ve Kazdağları'nın güneye bakan yamaçlarında yayılım gösteren kızılçam, maki türlerinden oluşan zengin bir orman formasyonuna sahiptir.
Ege bölgesi bitki örtüsünün bir parçası olan kızılçam, güney taraflarda ise Madra dağları, Demirci ve Şaphane dağları, Aydın dağları, Bozdağlar ve Menteşe dağlık bölgelerinde yayılış göstermektedir. Kızılçam ormanlarının üst seviyelerinde ise tüylü meşe, palamut meşesi, mazı meşesi, saçlı meşe gibi kurakçıl iklim seven meşe türlerine rastlanmaktadır. Üst seviyelerde sıcaklık ve nem daha az olduğu için kızılçam yerini karaçama bırakır.
Ege bölgesi bitki örtüsü parçası olan, karaçam ormanları Dursunbey, Alaçam dağları, Madra dağları, Demirci ve Şaphane dağları, Bozdağlar, Aydın dağları, Beşparmak ve Madranbaba dağlarının üzerindeki seviyelerde yetişir. Karaçamlar arasında da karaağaç ve bazı meşe türleri yetişmektedir.
Ege bölgesi bitki örtüsü, doğu kesimlerde meşe topluluklarından oluşmaktadır. Palamut meşesi, dağlık sahalarda sıcaklık isteği yüksek, nem isteği az, ilkbahar donlarından etkilenebilen bir ağaç türü olup kurak ve az yağış alan yerlerde yetişir. Palamut meşesi toplulukları, Madra dağı yamaçlarında ardıçlar ise Denizli, Afyon ve Kütahya çevresindeki dağlık alanlarda yetişmektedir.
Ege bölgesi bitki örtüsü Murat dağında ise daha farklı özelliklere sahiptir. Bu tarafta ise daha çok nemli ve yarı nemli orman yayılışları mevcuttur. Bu ağaç türleri titrek kavak, adi gürgen, akçaağaç, İran akçaağacı, Kafkas ıhlamuru, Anadolu kestanesi, Kuş üvezi gibi türlerdir.
Ege bölgesi bitki örtüsü daha çok deniz seviyesi ve ılıman ilimi tercih eden fıstıkçamına da ev sahipliği yapmaktadır. Ege bölgesi bitki örtüsü güney batı kesimlerde ise (Aydın, Muğla, Marmaris) sığla toplulukları yer almaktadır. Sığlalar deni etkisi ve sıcak kesimlerde yetişmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder