bilgievlerim: Bozkır Bitki Örtüsü Hakkında Bilgiler
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


10 Şubat 2022 Perşembe

Bozkır Bitki Örtüsü Hakkında Bilgiler


 

Bozkır Bitki Örtüsü, Bozkır, kurak ve yarı kurak olan bölgelerde, ilkbahar yağmurları ile açıp yaz aylarında sararan sert çayır, ot ve çalılardan oluşan bitki örtüsüne denmektedir. Bozkır bitki örtüsü, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu da en sık görülen bitki örtüsüdür.

 Yapılan araştırmalara göre İç Anadolu ve Ergene çevresinde ormanlar önceki zamanlarda çok daha yaygındır. Ancak yüzyıllar süresince bu ormanlar birçok sebeple tahrip edilmiş ve gittikçe azalmıştır. İşte bu tahrip edilen ormanların yerine oluşmuş olan bozkır bitki örtüsüne antropojen bozkır bitki örtüsü adı verilir.


 Antropojen bozkır bitki örtüsünde sıklıkla yer yer ağaçlar ve çalılar bulunmaktadır. 


İç Anadolu'nun orta kısımlarında yani Tuz Gölü ve çevresinde doğal bozkır bitki örtüsü ve bu doğal bozkır bitki örtüsünün çevresinde yerleşen antropojen bozkır örtüsü bulunmaktadır. 

Doğu Anadolu ve çevresinde de İç Anadolu'da yer alan bozkır bitki örtüsüne benzeyen bir bozkır bitki örtüsü bulunmaktadır. Ancak Doğu Anadolu'nun yüksek plato kesimlerinde yer alan bozkır bitki örtüsü diğer bozkırlardan çok daha farklıdır. Bu yüksek platolarda iyi gelişen otlar zengince bulunmaktadır. 

Bu iyi gelişmiş olan ot örtüsü yaz mevsimi boyunca yeşilliğini korumaktadır. Bu bozkır bitki örtüsünde zaman zaman sarı çam ormanlarına rastlanmaktadır. Bunun anlamı bu bölgelerin asıl bitki örtüsünün çam ormanları olmasıdır. 

Bozkır Bitki Örtüsü Türleri
  • Otluk-Çayırlık Bozkır Bitki Örtüsü: Bu tür bozkır tipi, asıl bozkır bitki örtüsünün kendisidir. Güney Rusya bozkırları, Puszta'lar, Plaire'ler, Pampalar, İç ve Doğu Anadolu'nun bir takım bozkır bitki örtüsü gibi.
  • Otluk-Dikenlik Bozkır Bitki Örtüsü: Bu tür bozkır bitki örtüsünde otlarla karışık olarak çalılar da bulunmaktadır. Bu tür bozkır bitki örtüsünün hakim olduğu bölgelerde daha çok bitki türü olarak artmesia ve keven bulunmaktadır. Batı Asya bölgesinin, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun bozkır bitki örtüsü bu şekildedir.
  • Tuzlu Bozkır Bitki Örtüsü: Bu tip bitki örtüsünün bulunduğu yerlerde tuzu seven ve tuzda yetişen bitkiler bulunur. Bu gibi bozkır türlerinin çıplak ve sade bir görünüşü bulunmaktadır. İç Anadolu ve Tuz Gölü çevresinde yer alırlar. Dazkır adı da verilmektedir. 
  • Çalılık Bozkır Bitki Örtüsü: Buralarda otlarla çalılar birlikte bulunur ve ayrı bir önem taşırlar. 
Bozkır Bitki Örtüsünde Yetişen Otlar Nelerdir?
  1. Keven,
  2. Sığır kuyruğu,
  3. Çayır üçgülü,
  4. Koyun yumağı,
  5. Gelincik,
  6. Yavşan otu,
  7. Üzerlik,
  8. Çoban yastığı.
Bozkır Bitki Örtüsünde Görülen Ot ve Çiçekler Nelerdir?
  1. Mine,
  2. Taşkıran,
  3. Düğün,
  4. Çayır otları,
  5. Yıldız,
  6. Kardelendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)