Bitki Örtüsü ile ilgili araştırma yapan her bireyin karşısına illaki Maki Bitki Örtüsü çıkmıştır. Maki Bitki Örtüsü ülkemizde de bulunan bir bitki örtüsüdür. Maki Bitki Örtüsü Akdeniz'de hakim olan bir bitki örtüsüdür. Maki Bitki Örtüsü ile ilgili bilinmesi gereken pek çok detay da bulunmaktadır. Peki Akdeniz'de görüldüğü bilinen Maki Bitki Örtüsünün özellikleri nelerdir? Maki Bitki Örtüsü nerelerde görülmektedir? Maki Bitki Örtüsü ile ilgili tüm ayrıntılar bu yazıda
Maki Bitki Örtüsü: Genellikle Akdeniz bölgesinde bulunan geniş alanları kaplayan ağaççık halindeki bitkiye maki bitki örtüsü denir. Maki bitki örtüsü bodur ağaçlar ve çalılardan oluşur. Maki bitki türü orman yangınları sonucu veya insanların ormanı yok etmesi sonucun da oluşur.
Yangınlar sonrasında diğer bitkilerin çıkmasına izin vermeden yetişen bodur çalılıklardır. Maki bitki örtüsü suya fazla ihtiyaç duymayan kökleri derinlerde olan sert yapraklı bitkidir. Toprakta bulunan nem maki bitki örtüsünün su ihtiyacını karşılamaktadır.
Maki bitki örtüsü her ne kadar ak deniz bitki örtüsü dense de ak deniz bölgesi dışındaki bazı bölgelerde bulunmaktadır. Bu bölgeler güney ege, Marmara, Karadeniz kıyılarında bulunur. Karadeniz bölgesinde bulunan makilere yalancı maki denir.
Maki Bitki Örtüsü Çeşitleri ve Özelliği: Maki bitki örtüsünün oldukça fazla çeşitleri bulunmaktadır.
- Akdeniz İkliminde görülür.
- Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde rastlanır.
- Yazların sıcak ve nemli geçmesini sağlarken; kurak kışların ılık ve yağışlı geçmesini sağlar.
Maki Bitki Örtüsünde Yetişen Bitkiler
Maki Bitki Örtüsü deniz kıyısı olan yerlerde gözlemlenmektedir. Ancak bu bölgelerde Akdeniz İklimi hissedilmelidir. Akdeniz Bölgesi'nde Maki Bitki Örtüsü hakimdir. Bu bölgede yaklaşık 20 çeşit makiye rastlanmaktadır. Akdeniz Bölgesi'nde görülen 20 çeşit maki bitkisi ise merak edilmektedir.
Bu makiler;
- Çala görünümlü fundalıklar,
- Yabani zeytin,
- Kermes meşesi ve pırnal meşesi,
- Kadran ardıcı,
- Dağ çileği ( Çalı şeklinde )
- Keçi boynuzu,
- Laden,
- Böğürtlen,
- Ak deniz defnesi,
- Sakız ağacı gibi maki bitki örtüsü çeşitleri bulunmaktadır.
- Yabani zeytin ( Çok fazla vardır )
- Keçiboynuzu
- Katran ardıcı
- Zakkum: Beyaz ve pembe çiçeklidir ( Çalı şeklinde )
- Sandal ağacı
- Akdeniz defnesi
- Menengiç
- Mersin ( Murt )
Çeşitleri belirtilen maki bitki örtüleri yazları sıcak ve kurak kışlar ise ılık ve yağışlı iklime sahip ak deniz iklimine uygun bitki örtüsüdür. Akdeniz iklim çeşidinde don olmadığı için maki bitkisi burada yetişir. Her mevsim yeşil kalır. Kışın yapraklarını dökmeyen bitki örtüsüdür.
Maki bitki örtüsü dayanıklı ve dikenli bitki topluluğudur. Denize yakın bölgede sık olarak bulunur. Makilerin boyları 1-2 metreyi geçmez. toprağın yüzeyinde sık doku oluşturur. Akdeniz bölgesinin 800-900 metre yüksekliklerinde sık olarak maki bitki örtüsü yaygındır. Maki bitki örtüsü dünyanın başka bölgelerinde de bulunur.
Maki Bitki Örtüsü Dünyada Nerelerde Görülür?
Maki, Akdeniz Bölgesi bitki örtüsünün genel adıdır. Maki, Akdeniz Bölgesindeki her yerde görülür. Aynı zamanda Akdeniz İklimi hakim olan dünyanın çeşitli yerlerinde de Makiye rastlamak mümkündür. Makilikler tahrip edilmiş ormanların olduğu alanlara verilen addır. Makilikler genel olarak denize bakan yamaçlarda görülmektedir. Aynı zamanda Akdeniz Bölgesi'nde 20 tane kadar Maki Bitki Örtüsü çeşidi vardır. Aynı zamanda Maki Bitki Örtüsü Marmara ve Karadeniz kıyılarında da seyrek de olsa gözlemlenebilir. Karadeniz Bölgesi'nde bulunan makilere Yalancı Maki denmektedir.
Maki Bitki Örtüsü ülkemizde denize kıyısı olan bölgelerimizin hepsinde de görülmektedir. Ancak en yoğun olarak görüldüğü yer kesinlikle Akdeniz Bölgesi'dir. Ülkemizde Maki Bitki Örtüsünün dağılımı bu şekildedir. Dünya'da Maki Bitki Örtüsünün nerelerde görüldüğü ise ülkemizde merak edilmektedir. Maki bitki örtüsündeki ağaçların boyları bodurdur ve 2 metreyi geçmez. Dünya ülkeleri arasında Amerika, Portekiz, Avusturalya'nın güney kesimlerinde Akdeniz Bitki Örtüsüne rastlanır.
Maki Bitki Örtüsü Nedir?
Maki, tahrip edilmiş ormanların yerini almış olan bitki örtüsüdür. Maki bitki örtüsü Akdeniz Bölgesi'nde yaygındır. Makilikler denize bakan yamaçlardadır. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde Maki Bitki Örtüsü bulunmaktadır. Maki kelimesi Akdeniz'de Bulunan bitkilere verilen bir addır. Akdeniz Bölgesinde 20'ye kadar ulaşan Maki Bitki Örtüsü çeşitleri bulunmaktadır.
Maki Bitki Örtüsü Özellikleri
Genellikle Akdeniz Kıyılarında görülse de diğer deniz kıyılarında da gözlemlenen Maki Bitki Örtüsü bodur ağaçlardan oluşan topluluklardır. Bu bitki örtüleri tahrip edilen ormanlar dolayısıyla ortaya çıkmıştır. Maki bitki örtüsü ile ilgili bilinmesi gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Maki Bitki Örtüsü hakkında araştırma yapan kişiler bu özellikleri bulmak isterler. Maki bitki örtüsü ile ilgili özellikler şunlardır:
Maki Bitki Örtüsü Ağaçları
Maki Bitki Örtüsü en fazla 2 metrelik ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüdür. Aynı zamanda çalılar, çiçekler ve otlar da bu bitki örtüsünün içerisindedir. Maki Bitki Örtüsünde rastlanabilecek ağaçlar ufak ve sert yapraklı, dikenli ağaçlıklar ya da çalılıklardır. Ortamdaki yetersiz su yüzünden bitkiler de bu şekildedir. Ancak yine de pek çok ağaç çeşidi Maki Bitki Örtüsünde bulunmaktadır. Maki bitki örtüsünde rastlanan ağaçlar arasında başlıca şunlardır:
- Yabani Zeytin
- Katran Ağacı
- Sakız Ağacı
- Böğürtlen
- Zakkum
- Keçiboynuzu
- Menengiç
- Mersin
- Dağ Çileği
- Akdeniz Defnesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder