bilgievlerim: Ağustos 2022
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


27 Ağustos 2022 Cumartesi

Boyun Kireçlenmesine Ne İyi Gelir ?

 


Boyun kireçlenmesine ne iyi gelir? Boyun kireçlenmesi sık karşılaşılan bir sağlık problemidir. Erkeklere oranla bayanlarda daha fazla oluşan boyun kireçlenmesi eklem kemiklerinin yüzeyinden dolayı kaynaklanmaktadır. 

Romatizmaya bağlı gelişen bir boyun kireçlenmesi zamanında kontrol altına alınmazsa eklem bölgesinde iltihaplanma ve aşınmaya neden olabilir. Osteoriteye bağlı gelişen boyun kireçlenmesi kişide yoğun ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açabilmektedir.

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri


 

Boyunda kireçlenme belirtileri, boyunda kireçlenme boyunda oluşan ağrılar ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Boyun kireçlenmesinin boyutuna, boyunda oluşan deformasyona, eklemlerde oluşan bozulmaya göre sinirlerde sıkışma, eklem ağrıları kaynaklı olarak şiddetli ağrılara ve kollarda oluşan ağrılara yol açabilir.

Hastalarda özellikle sabahları şiddetli boyun ağrısı, boyun tutulması ve kol ağrısı gibi yakınmalar oluşabilir. Daha çok masa başında, bilgisayar başında çalışanlarda, şoförlerde, sürekli sabit pozisyonda kalmak zorunda olan kişilerde boyun kireçlenmesi ve dolayısı ile kireçlenmeye bağlı ağrılara sık rastlanır.

Boyun Kireçlenmesi Nedir ?

 


Boyun kireçlenmesi, boyun başı gövdeye bağlayan, içindeki omurlardan hayati sinirlerin geçtiği bir organdır. Boyun kireçlenmesi kişinin yaşam kalitesini düşüren, iş gücü kaybına sebep olan, vücutta sinirsel ve damarsal sorunlara neden olan önemli bir rahatsızlıktır. Hareketli iki kemiğin bağlantı noktası eklemlerdir. Eklemleri oluşturan kemiklerin yüzeyinde kıkırdak doku, eklem sıvısı ile bunları saran eklem kapsülü bulunur.

 Zaman içinde farklı nedenlerden bu yapısını kaybeden eklem kıkırdağında kaygan ve pürüzsüz yapı bozulur. Bu bölgelerde kemik çıkıntıları meydana gelir. Bu durum eklem kireçlenmesi adıyla anılır. Boyun kireçlenmesi de, boyunda omurların arasında olan disklerin hasar görmesinden ya da yıpranmasından dolayı oluşur. Bu durum omurilik kanalı ve içinden geçen sinirleri sıkıştırıp, sinirlerin üzerinde baskı yapar.

26 Ağustos 2022 Cuma

Boyun Kasları

 


Boyun kasları, boynun fleksör ve ekstensör hareketini sağlayacak iki büyük grupta yer alır. Başı sağa ve sola döndürmeye, öne doğru eğmeye, arkaya bükmeye, dik durmasına ve boyun cildinin gergin olmasına kaslar sebep olmaktadır. Kaslarda oluşan gerginlikler boyun ağrısı çekilmesine neden olur. Boyundaki her türlü yapının sağlığı, boyun sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Boyun kaslarının sınıflandırılması

Boyun ön ve yan bölümü kasları: Bu kısımda bulunan kasların bir kısmı kafatasının çeşitli bölümlerinden başlamakta, bir kısmı da ağız tabanına inerek çiğneme ve yutma fonksiyonunun içinde yer almaktadır. Bu bölümdeki kasların çoğunluğu hyoid kemiğin üzerinde ve altında yer almasına göre ele alınır. 

Boyun Fıtığı Tedavisi

 


Boyun fıtığı tedavisi, boyun fıtığı boyun omurları arasında olan disklerin omurilik kanalına doğru kayması ve omurilik ile koldan gelen sinir köklerine baskı yapmasıyla oluşur. Boyun ağrılarına neden olan boyun fıtığında ağrıların kola kadar yayılması, kolda uyuşukluk ve güç kaybına neden olması gerekir. 

Bu ağrı özellikleri boyun fıtığıyla karakterizedir. Ağrılar hastanın yaşam kalitesini bozacak seviyede aktivitelerini yapmaya engel olur. Buna tanı koymak için, hastanın yakınmaları dikkate alınır. Başka hastalıklarla karıştırılmaması için, araştırmalar yapılır. Hastaya manyetik rezonans tetkiki yapılır. 

Boyun Fıtığının Zararları Nelerdir ?

 


Boyun Fıtığının Zararları, Son yıllarda sağlık sorunlarından biri haline gelen boyun fıtığı ile ilgili olarak ağrının önemi iyice artar ve içinizi daha çok acıtır. Boyun vücudun en hareketli bölgesidir ve buna bağlı yaş ilerledikçe veya travmalar içerisinde disk dokusu suyunu yavaş yavaş kaybederek daha sert ve hareketleri daha kısıtlı hale getirir. 

Böylece vücudun tüm yükünü taşıyan bu disk dokusu zedelenerek hastalık oluşmaya başlar. Ayrıca diskin dış kısmında bulunan sert yapıya sahip olan bu yırtıklar içerisindeki yumuşak olan kısmını dışarı atar. 

Boyun Fıtığı Nasıl Geçer ?


 

Boyun fıtığı nasıl geçer? Boyun bölgesinde oluşan her ağrı boyun fıtığı anlamına gelmez. Boyun fıtığını anlamak için ortaya çıkan şikayetlerin değerlendirilmesi gerekir. Boyunda 7 adet omur bulunmaktadır. Bu omurların ilkinde ve ikincisinde disk bulunmamakta diğer omurların arasında disk bulunmaktadır.

 Omurların arasında bulunan disk içi yumuşak dışı ise sert bir yapıya sahiptir. Disklerin yumuşak kısmı dışarı doğru çıkarsa sinirlere baskı uygulamaya başlar. Bu baskı sonucu ortaya boyun ağrısı, kol ve sırt ağrısı ortaya çıkar. Boyunda oluşan ağrı bacaklara kadar uzanarak bacaklarda güç kaybı yaşanabilir.

Boyun Fıtığı Fizik Tedavi

 



Boyun fıtığı fizik tedavi, insanların çoğu hayatının bir döneminde mutlaka boyun bölgesinde oluşan bir ağrı ile karşı karşıya kalmaktadır. Toplumun genelinde boyun ağrısı gelişme olasılığı erkeklere oranla kadınlarda daha fazladır. Boyun ağrısının en önemli nedenlerinden bir boyun fıtığıdır. 

Boyun fıtığı günümüzde oldukça artış göstererek seyretmektedir. Daha çok ağır işlerde çalışan kadınlarda ve sürekli boynun sabit tutulması gereken pozisyonlarda çalışanlarda ortaya çıkmaktadır. Boyun fıtığı günümüzde özellikle bilgisayar ile uğraşan gençlerde daha sık görülmeye başlanmıştır.

Boyun Fıtığı Egzersizleri

 


Boyun fıtığı egzersizleri, boyun fıtığı rahatsızlığında düzenli olarak yapılacak egzersizler boyun bölgesinin güçlendirilmesine ve bu bölgenin esneklik kazanmasına yardımcı olur. Boyun kaslarındaki güçlenme başı daha rahat taşımaya ve boyunda olabilecek rahatsızlıkların giderilmesinde etkili olur. 

Boyun omurlarının arasında olan disklerin zaman içinde yıpranması, fıtıklaşması boyun fıtığına neden olmaktadır. Bunun için alabileceğiniz en sağlıklı yöntem düzenli bir şekilde egzersiz yapmaktır. Bu sayede boyun fıtığı oluşumunu önleyebileceğiniz gibi, boyun fıtığının gelişimini engelleyebilirsiniz.

25 Ağustos 2022 Perşembe

Boyun Fıtığı Baş Dönmesi Yaparmı ?

 


Boyun fıtığı baş dönmesi yapar mı? Özellikle sabahları uyanıldığına baş dönmesi yaşanıyorsa bu durum boyun fıtığı ile alakalı gelişebilir. Boyun fıtığında en önemli belirtiler boyun ağrısı ile beraber baş dönmesidir.

Boyun fıtığı, boyun omurlarının arasında yer alan kıkırdağın, yer değiştirerek omurilik kanalına yerleşmesi ya da çıkması sonucu kola uzanan sinirlere baskı yapması nedeni ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Omurları birbirinden ayıran diskler içerisinde bulunan jöle kıvamı bir madde ve bu maddeyi saran yastıkçıklardan oluşmaktadır.

Boyun Fıtığı Baş Ağrısı Yaparmı ?

 


Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı, boyundan kaynaklanan baş ağrıları genellikle bulantı ve kusma etkisi gösterdiğinden, bu ağrılar migren yüzünden oluşan ağrılarla karıştırılmaktadır. Boyun fıtığından kaynaklanan baş ağrısında en etkili olacak tedavi, ağrının iletilmesini sağlayan sinirlerin bloke edilmesiyle sağlanır. 

Baş ağrıları sadece başta olan yapılardan ve beyinden kaynaklanmaz. Boyunda olan yapılardaki bozulmalar, baş ağrısına sebep olabilir. Özellikle boyun fıtığı baş ağrısına neden olan bozukluklar arasındadır. Bunun dışında boyunda olan kaslar, omurlar, omurların arasındaki disk denilen yastıkçıklar, boyun hareketinde önemli olan faset eklemler yani tüm yapılar baş ağrısının nedeni olabilir.

24 Ağustos 2022 Çarşamba

Boyun Fıtığı Ameliyatı

 


Boyun fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı rahatsızlığı ilerlemiş olan hastalara uygulanan bir operasyondur. Normalde boyun fıtığı ameliyatın dışındaki tedavilerle ortadan kaldırılabilir. Ancak uygulanan tedavilere cevap vermeyen, omuriliği ve sinir köküne bası olan, güç kaybı meydana gelen hastalara tedavi olarak ameliyat tavsiye edilmektedir.

 Boyun ağrılarıyla karakterize olmuş bir rahatsızlık olan boyun fıtığı, boyun omurları arasındaki disklerin fıtıklaşması ve bunların sinir köklerine bası yapmasıyla oluşmaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi tedavileri özellikle ilk aşamadaki rahatsızlıkları gidermekte etkilidir. Ancak rahatsızlığın ilerlemesiyle birlikte kollara ve ellere yayılacak kadar etkili olan ağrılar meydana geldiğinde, boyun fıtığı ameliyatı uygulanmalıdır.

Boyun Fıtığı Nedir ?

 


Boyun fıtığı, kişiye oldukça rahatsızlık veren bir hastalıktır ve günlük yaşamda pek çok kişi boyun ağrısına maruz kalır. Kişide ciddi anlamda boyun ağrısına neden olur. Boyun ağrısı kol ve bacaklarda oluşan ağrılardan sonra en sık rastlanan ağrı türüdür. Boyunda 7 tane omur bulunmaktadır ve bu omurların arasında disk adı verilen yapılar yani kıkırdaklar vardır.

 Ayrıca her iki omurun birbirine bağlanmasını sağlayan iki tane eklem vardır. Omurların arasında yer alan disk yapısı, dış katman ve iç katmandan meydana gelir. Fonksiyonu ise boyuna binen ağırlığı eşit şekilde dağıtmak ve boynun hareketliliğini sağlamaktır. Bu sayede de boyun istenilen yere rahatlıkla hareket ettirilebilir. Boyun omurları, bel omurlarından daha ufaktırlar. 

Boyun Düzleşmesi Tedavisi

 


Boyun düzleşmesi tedavisi, boyun düzleşmesi günümüzde özellikle genç nüfusun maruz kaldığı bir rahatsızlıktır. Boyun düzleşmesi stres, yorgunluk gibi pek çok nedenden dolayı oluşabilir. Boyun düzleşmesi C şeklinde olan omurganın düz bir çizgi şeklini alması ile oluşur.

 İnsan vücudunda bulunan omurgaların belli bir şekli vardır ve bu şekiller farklı nedenlerden dolayı bozulursa farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. Boyun bölgesinin hareketini ve duruşunu sağlayan yumuşak yapıda özel diskler vardır. Bu disklerde yaşanan kayma ya da şekil bozuklukları yine boyun düzleşmesi nedenlerindendir.

22 Ağustos 2022 Pazartesi

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri Nelerdir ?

 


Boyun düzleşmesi egzersizleri, boyun düzleşmesi erken teşhis ve doğru bir tedaviyle kontrol edilebilen ve tamamen sonlandırılabilen bir sorundur. Boyun yapısında 7 adet omur ile omurlar arasındaki yumuşak disklerden, çevresinde bulunan fasya, kas ve bağ dokulardan oluşur. Boyundaki omurlar normal olarak öne doğru kavis yapar. 

Omurlar arkaya doğru kavislenmesi boyun düzleşmesi olarak tanımlanır. Omurgada olan kavis burada ters yönde işlemektedir. Bu sorun boyun fıtığından önceki adımdır. Bu sorun boyun fıtığı kadar olmasa bile, hastalarda ağrılara neden olur. 

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

 


Boyun düzleşmesi belirtileri, Boyun C harfine benzer kemiklerin dizili olduğu bir organımızdır. Fakat stres, travma gibi birçok nedenden dolayı boyunda bulunan kaslar gerilerek C harfine benzeyen kemikler dizini dümdüz bir hal alır. Bu durum tıp dilinde boyun düzleşmesi olarak tanımlanır. 

Boynu destekleyen 4 adet damar bulunmaktadır. İkisi el ile de kolaylıkla hissedilebilen şah damar, diğer ikisi ise boynun arka tarafında kalan damarlardır. Boyun düzleşmesinde arka tarafta bulunan damarlar gerilerek beyine giden kan oranında azalma yaşanır. 

19 Ağustos 2022 Cuma

Boyun Düzleşmesi Hakkında Önemli Bilgiler

 


Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinde en fazla rastlanan sorunlardan birisidir. Bu sorun kasların aşırı derecede gerilmesi yüzünden meydana gelmektedir. Boyun yapısında normalde C harfine benzer görünüm, boyun düzleşmesi olduğunda düz bir şekle gelir. 

Hastanın beynine giden dört damardan iki tanesi gerildiğinden, beynine yeterince kan gitmez. Bu durumdaki hastalarda baş dönmesi, kusma ve bulantı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, dengeyi sağlayamama, alınganlık ve isteksizlik gibi semptomlar görülür. Bu rahatsızlık erken dönemde teşhis edilerek, buna uygun tedavilerle tamamen iyileştirilebilir.

Boyunda Sinir Sıkışması Hakkında Bilinmeyenler !

 

Boyunda sinir sıkışması, kireçlenme, fıtık, yaralanma ve çeşitli hasarlar nedeniyle boyunda meydana gelen oldukça rahatsızlık veren bir sinir hasarıdır. Bu etkenler yüzünden boyunda sinir hasarına neden olan ve baskı yapan etkenler, boyunda ağrı, şişkinlik ve hareket kısıtlılığı gibi sonuçlara sebep olmaktadır.

 Toplumda yaşın ilerlemesine bağlı olarak daha fazla görülmektedir. Ani hareketler, travmalar, yaşlanma sinirlerini yıpranmasına neden olmaktadır.

18 Ağustos 2022 Perşembe

Boyun Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir ?

 


Boyun damar tıkanıklığı belirtileri, boyun damarı tıkanıklığı şah damarının yani karotis damarın tıkanmasıdır. Beynin beslenmesini sağlayan şah damarı tıkanıklığı genellikle 40-45 yaşın üzerindeki kişilerde etkili olur. Önce karotis damarda başlayan darlık, zamanla damarda tıkanıklığa neden olur. Daralmaya neden olan temel etken damar sertliğidir. 

Bazı durumlarda damara gelen darbeyle oluşan travma nedeniyle hasar meydana gelebilir. Şah damarındaki tıkanıklık genellikle başka damar sorunu olan kişilerde yani şeker hastalığı olan, yüksek tansiyonu olan, kan yağları yüksek olan hastalarda ve böbrek hastalarında daha yaygın olarak görülür. Bu etkenler erkeklerde daha fazla görüldüğünden, boyun damarı tıkanıklığı da, erkeklerde daha fazla olur.

Boyunda Kitle Hakkında Bilinmeyenler !

 


Boyunda kitle, çeneden köprücük kemiğine kadar uzanan boyunda, çok sayıda lenf bezi bulunmaktadır. Lenf bezleri normal olarak dışarıdan görünmez ve dokunmayla hissedilmez. Fakat iltihaplanma, tümör gibi etkenlerle büyüyerek, görünür hale gelirler. Boyunda kitle lenf bezlerinin büyümesinden ya da lenf bezi dışında organlarda iltihaplanma, tümör ve kist oluşumlarına bağlı gelişen, dışarıdan görünen, elle muayenede şişlik olarak hissedilen oluşumlardır. 

Bu kitleler genellikle 2 cm ya da daha büyük çapta, hareketli ya da hareketsiz, sert, yumuşak, yavaş ya da hızlı gelişim gösteren özelliklerde olabilir. Kitleler doğuştan ya da sonradan gelişim gösterebilir. Çocuklarda oluşan kitleler genellikle iyi huylu olurken, yetişkinlerde görülen kitlelerin çoğunluğu kötü huylu özelliğe sahiptir. Boyunda kitle belirlendiğinde, bir an önce doktora gidilerek sebebi belirlenmelidir. Erken teşhis edilen kitleler, daha kolay tedavi edilebilir.

15 Ağustos 2022 Pazartesi

Boyun Anatomisi Hakkında Bilinmeyenler !

 


Boyun Ağrısına Hangi Bölüm Bakar,Boyun Fıtığı,Boyun Kireçlenmesine Ne İyi Gelir,Boyun Fıtığı Egzersizleri,Boyun Fıtığı Ameliyatı,Boyun Düzleşmesi,Boyun Anatomisi,Boyun Fıtığı Tedavisi,Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir,Boyun Fıtığı Nasıl Geçer,Baş Ve Boyun Ağrısı,Çocuklarda Boyunda Beze,Boyun Tutulmasının Nedenleri,Boyun Kireçlenmesi,Boyun Ağrısı Nasıl Geçer,Boyun Fıtığının Zararları,Boyunda Sinir Sıkışması,Boyunda Kitle,Boyun Ağrısı,Boyun,Boyun Kasları,Bel Ve Boyun Fıtığı,Boyun Fıtığı Baş Ağrısı Yaparmı,Boyun Ve Sırt Ağrısı,Boyun Ağrısı Tedavisi,Boyun Ve Omuz Ağrıları,Boyun Damar Tıkanıklığı Belirtileri,Boyun Fıtığı Baş Dönmesi Yaparmı,Boyun Fıtığı Fizik Tedavi,Boyun Düzleşmesi Egzersizleri Hakkında detayları sizleriçin araştırdık. Yorum ve önerilerinizi bekliyoruz

Boyun anatomisi, omurgadaki en hareketli bölge olan boyun, üzerinde 7-7,5 kg bir ağırlığı taşımaktadır. Boyun yapısı 7 tane omur, arka tarafta faset eklemleri, omurların arasında ön tarafta disk dı verilen yastıkçıklar, arka tarafta deliklerden çıkan spinal sinirlerden meydana gelir. Omurilikten çıkmış olan 8 tane sinir, hareketle ve duyularla ilgili olan iletileri baş, omuz, kollar ve göğüs kafesi arasında sürekli olarak dolaştırır.

Boyunda bulunan yapılar

14 Ağustos 2022 Pazar

Boyun Ağrısı Tedavisi Varmı ?

 


Boyun ağrısı tedavisi, boyun ağrısı toplumda oldukça fazla rastlanılan bir rahatsızlıktır. Boyun ağrısı boyunda oluşan sorunlardan ortaya çıkabileceği gibi kas ve iskelet sistemine bağlı olarak gelişen sorunlardan dolayı da oluşabilir. Boyun tutulması nedeni le oluşan boyun ağrısı boynun tek tarafında belirgin olurken, bazı boyun ağrıları baş, omuzlar, kollar, sırt ve bacaklara kadar ulaşabilir. 

Boyun ağrısı çok şiddetli değilse ve boyun haricinde başka bölgelere ulaşmamışsa basit önlemler ile kontrol altına alınabilir. Ancak ağrı çok şiddetli ve başka bölgelere kadar yayılmışsa mutlaka bir doktora başvurarak tedavi başlatılması gerekir.

12 Ağustos 2022 Cuma

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer ?

 


Boyun ağrısı nasıl geçer? Boyun ağrısı aniden başlamış ve boyun ağrısına eşlik eden başka bir ağrı yoksa telaşa kapılmaya gerek yoktur. Oluşan ağrı muhtemelen ani bir hareket ya da zorlama nedeni ile oluşmuştur. 

Ancak ağrı beraberinde kollarda, parmaklarda uyuşma, baş ağrısı oluşmuşsa mutlaka uzman bir doktora başvurmak oluşan ağrının nedenini tespit etmek ve bu nedene yönelik tedaviye başlamak gerekir. Bazen iç organlarda oluşan bir sorun boyun ağrısına neden olabilir.

9 Ağustos 2022 Salı

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir ?

 

Boyun ağrısına ne iyi gelir? Boyun ağrısı en sık karşılaşılan ağrılardan biridir. Boyun ağrısı, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, boyun kireçlenmesi ve boyun tutulması gibi pek çok nedenden dolayı oluşum gösterebilir. 

Basit boyun ağrılarında tıbbi tedaviye başlamadan önce alternatif tedaviler ile ağrı ev ortamında kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Ancak evde uygulanan basit tedavi metotlarına rağmen ağrı kontrol altına alınamıyorsa bu konu hakkında mutlaka uzman bir doktora başvurarak ağrının nedeninin tespit edilmesi ve nedene yönelik tedavi başlatılması gerekir.

6 Ağustos 2022 Cumartesi

Boyun Ağrısına Hangi Bölüm Bakar

 



Boyun ağrısına hangi bölüm bakar? Yaşanan boyun ağrısı için herhangi bir hastanenin ortopedi bölümüne başvurulmalıdır. Boyun ağrıları hemen hemen herkesin yaşamı boyunca bir kez olsun yaşadığı bir sorundur.

Yaşanan boyun ağrısı yaşam kalitesini düşürerek, hayatı çekilmez hale getirebilir. Yaşanan ağrı boyunda hareket kısıtlaması yaratarak kişiye oldukça acı verebilir. Kişi başını sağa, sola, öne ya da arkaya çevirmekte güçlük yaşar.

Boyun Ağrısı ve Şikayetleri Hakkında Bilgiler


 

Boyun ağrısı, boyun ağrısı pek çok nedene bağlı olarak gelişebilecek bir rahatsızlıktır. Boyun ağrısına boyun fıtığı, boyun kireçlenmesi, boyun tutulması, boyun düzleşmesi ya da boyun kasları yol açabilir.

Boyun ağrısına en çok neden olan faktör boyun fıtığıdır. Doktor muayenesi ve gerekli sorgulamanın ardından boyun grafisi alınır. Grafi bulgularına bakılarak MR istenebilir. Boyun ağrısına eşlik eden kollarda uyuşma, güç kaybı, parmaklarda hissizlik, ense ve başta ağrı, görme kusurları, kulak çınlaması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda boyun ağrısı arka planda kalarak diğer belirtiler öne çıkabilir.

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)