bilgievlerim: Bel Ve Boyun Fıtığı
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


24 Nisan 2022 Pazar

Bel Ve Boyun Fıtığı



Bel ve boyun fıtığı, halk arasında en çok rastlanan tıbbi rahatsızlıklardandır. İnsan vücudunun yapısı ve bu yapının gündelik hayatta kullanımı düşünüldüğünde, özellikle bel fıtığının bu denli yaygın olması pek de şaşırılmaması gereken bir durumdur. 

Bel ve boyun fıtığının oldukça yaygın olması ve kolay ortaya çıkabilmesi sebebiyle gündelik yaşamda vücudun bu bölgelerine özen göstermek gerekir. Unutulmamalıdır ki, hiçbir özel aktivitede bulunulmaması durumunda dahi vücudun üst kısmının bütün yükü bel kısmına düşmektedir.

Bel Fıtığı Nedir ?

İnsan omurgası, omur adı verilen 33 adet yapı ve aralarındaki kıkırdak ve jölemsi disk benzeri yapıdan oluşur. Üzerine baskı uygulanmaması durumunda omurga yapısı gereği genleşme eğilimindedir. Örneğin, insan günde yaklaşık 8 saat uyuduğunda, kişiye göre değişmekle beraber boyunda 1 - 2 cm'lik bir uzama görülebilir.

 Bunun nedeni, yatar pozisyonda, yer çekiminden kaynaklanan ağırlığın omurgaya baskı uygulanmaması ve omurganın genleşmesidir. Aynı şekilde uzaya çıkan astronotlarda da uzun süre yer çekimine maruz kalmamalarından dolayı ufak bir boy artışı görülür. Bu durum omurganın doğal yapısı olup, herhangi bir şekilde bel veya boyun fıtığına yol açmamaktadır. Bu durumun tam aksi olan omurgaya aşırı yük binmesi ve bu durumun sürekli devam etmesi kalıcı problemlere sebep olabilir.

Bel ağrıları genellikle orta yaşlı ve yaşlı nesillerde oldukça sık rastlanan bir durumdur. Her bel ağrısı bel fıtığı işareti değildir. Kısa süreli bel ağrıları için öngörülen maksimum süre 3 aydır. Buna akut bel ağrısı adı verilmektedir. Söz konusu süreyi aşan şiddetli ağrılarda kesinlikle doktora başvurmak gerekir. Bel fıtığı haricinde kişini kronik bel ağrısı rahatsızlığına yakalanma riski de vardır.

Bel fıtığı, bel bölgesine yapılan ani baskının sonucunda ortaya çıkabildiği gibi aynı zamanda aşırı hareketsizlik durumlarında da görülebilir. Yanlış şekilde yapılan egzersizler de bel fıtığına davetiye çıkarabilmektedir. Fazla kilo, bel ve karın kaslarının zayıflığı, yanlış vücut duruşu ve ortası çökmüş yataklar da bel fıtığını tetikleyici etkenler arasındadır.

Bel fıtığının en önemli belirtileri, ağrının aniden oluşması ve dalgalanmasıdır. Özellikle, uzun süreli oturuş pozisyonlarında veya öne eğilme durumunda ortaya çıkan ağrılar, bel fıtığının en büyük habercileridir. Çünkü bu pozisyonlar, omurgayı oluşturan disklere en çok baskının uygulandığı durumlardır. Hastada önce bel ağrıları başlayıp, ardından bu bacak ağrılarına dönüşebilir. Hatta bazı durumlarda bel ağrısı ortadan tamamen kaybolarak yerini bacak ağrısına bırakabilir. Bu duruma aldanmamak gerekir.

Bel ağrısına sahip kişilere, eğer hastalık çok ilerlememiş ise yatak istirahati verilir. Bel için 3-5 arası, bacak için ise yaklaşık 7 gün idealdir. Kişi sırt üstü vaziyette yatarak dinlenir ve beline baskı yapacak her türlü hareketten kaçınır. Ağrının aşırı olduğu durumlarda tedavi ağrı kesicilerle desteklenir. Yatak istirahatinin ardından hasta, sürekli olarak egzersiz yapmalı ve günlük aktivitelerini farklılaştıracak şekilde yaşamına yön vermelidir. Daha ileri durumlarda genellikle fizik tedavi tercih edilmektedir.

Bel fıtığında cerrahi yöntem son kullanılandır ve asıl amacı bacak ağrısını geçirmeye yöneliktir. Genellikle bel ağrısı kalıcı olur. Ameliyat yalnızca şiddetli bacak ağrısı ve bu ağrı kesin olarak bel fıtığı sebepli ise tercih edilir.


Boyun Fıtığı

İnsan boynu, 7 adet omurdan oluşur. En üst kısımlardaki omurlar kafatası ile bağlantıyı sağlar ve omurganın başlangıcıdır. Boyun fıtığının tanısı, bel fıtığına göre daha zordur. Fakat, iyileşme süreci daha kolaydır ve kesin çözümlü tedavisi vardır.

Boyun fıtığı tanısı konmadan önce hasta psikolojik olarak dahi kontrol edilir. Çünkü boyun, sinirler açısından oldukça hassas bir bölgedir ve hastanın hayatında karşılaştığı stres kaynağı olaylar bu bölgede ağrılara sebep olabilmektedir. Bel ve boyun fıtığının ortak özellikleri, her ağrının fıtığa işaret etmemesidir. Boyun ağrıları genellikle boynun yanlış duruşu ve yatış pozisyonundan kaynaklanır. Ani iklim ve hava değişiklikleri de boyun bölgesini derhal etkileyebilen etkenlerdir.

Boyun ağrıları 1 aya kadar akut, 6 aya kadar yarı akut ve sonrasında da kronik olarak adlandırılır. Bir ayı geçen durumlarda doktora başvurmak gerekir. Ağrı, sürekli tekrarlanan yanlış bir hareketten kaynaklanabileceği gibi, boyun fıtığının da habercisi olabilir.

Boyun fıtığı tedavisinde, hastanın durumuna göre değişmekle beraber ameliyattan önce istirahat yöntemi uygulanır. Bu süre yaklaşık olarak bir haftadır ve duruma göre boyun korseleri ve kas gevşeticilerle desteklenir. Ameliyat durumunda ise omurgada kayan ve ağrıya sebep olan parça alınarak genellikle yerine plak konulur. Bu şekilde omurganın doğal duruşu tekrardan sağlanmış olur.

Boyun ve bel fıtığı aynı anda olur mu?

"Çok Sık Görülen Bir Durum Değil"

Hem bel hem de boyun ameliyatlarının aynı anda yapılmasının nöroşirürji pratiğinde çok sık görülmediğinin altını çizer

Bel boyun fıtığı ne zaman ameliyat edilmeli?

Boyun fıtıklarının sadece %2-3 kısmında ameliyat gereklidir. Bunlar; kol, el ya da parmaklarda fonksiyon veya kuvvet kaybı, aşırı sırt, boyun veya kol ağrısı, idrar kaçırma, tuvaletini kaçırma gibi durumlardır. Bunlar dışındaki durumlarda ilaç, istirahat ve fizik tedavi ile boyun fıtığı tedavi edilebilmektedir

Boyun fıtığı ne gibi rahatsızlıklar verir?

Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir.

Boyun fıtığı ameliyatının riski var mı?

Boyun fıtığı ameliyatı omuriliğin ve bölgedeki sinirlerin üzerindeki baskıyı ortadan kaldırma disiplinine dayanmaktadır. Klasik yöntemler ile gerçekleştirilen ameliyatlarda büyük kesi açılmakta ve doku / sinir hasarı oluşma riski fazladır

Boyun fıtığı ameliyatı kesin çözüm mü?

Boyun fıtığında cerrahi tedavinin amacı, omurilik ve sinir dokusuna olan baskıyı ortadan kaldırmak. Bir başka deyişle fıtığı yok etmek. Bunun sonucunda da hasta ağrı, kolda uyuşma ve güç kaybı gibi yakınmalarından kurtuluyor. Günümüzde uygulanan cerrahi operasyonlar boyun fıtığında kesin çözüm sağlayabiliyor.

Boyun fıtığı ameliyat olmadan geçer mi?

Boyun fıtıklarının büyük çoğunluğu ameliyatsız iyileşir. Hastanın kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa ve hasta diğer tedavilere cevap vermiyorsa cerrahi düşünülebilir. Boyun fıtığı ameliyatı, beyin cerrahları tarafından yapılan bir ameliyattır

Boyun fıtığı ilerlerse ne olur?

İlerlemiş boyun fıtığı bazen bacaklara giden sinir elemanlarını da sıkıştırarak yürüme bozukluğu yapabilir. Bazen boyun ve kol ağrısı o kadar şiddetlidir ki hastayı uyutmaz. Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilir.

Boyun fıtığı vücudu nasıl etkiler?

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?
  • Tek taraflı, kola doğru yayılan bir ağrı,
  • Parmak uçlarına kadar yayılır ve uyuşma ile beraber seyreden ağrı.
  • Ağrı ile birlikte yayıldığı kolda kuvvet kaybı.
  • Ele alınan cisimleri düşürmek.
  • Yürüme güçlüğü ve dengesizlik.

Boyun fıtığı sinire baskı yaparsa ne olur?

Hastada şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte kola yayılan ağrı, uyuşma mevcuttur. Zamanla yırtılan kıkırdak sinirlere baskı yaparsa kolda kuvvetsizlik, eğer omuriliğin kendisinede bası yaparsa tüm vücutta hareket kusurları ortaya çıkabilir.

Boyun fıtığının zararları nelerdir?

Belirtiler
  • Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir. Şiddetli, geçmeyen kola yayılan ağrı şeklinde görülür.
  • Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
  • El becerilerinde azalma.
  • Kol ve parmaklarda uyuşmalar ve karıncalanma.
  • Duyu kaybı
  • Elektriklenme.
  • Kol ve el kaslarında güç kaybı
  • Reflekslerde zayıflama.

Boyun fıtığı ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

Mikrocerrahi yöntemiyle yapılan boyun fıtığı ameliyatının ardından hastalar ortalama 4 saat sonra boyunluk desteği ile ayağa kalkabilir, gezebilir, yemek yiyip içmeye başlayabilirler. Aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilip normal günlük hayatlarına dönebilirler. Yaklaşık 1 hafta içerisinde işbaşı yapabilirler.

Boyun fıtığı ameliyatı kaç dakika sürüyor?

Cerrahın kabiliyetine, fıtığın yerine, fıtığın sayısına, hastanın kireçlenme gibi başka durumlarının olup olmamasına göre farklılık gösterir. Genellikle 30 dk ila 4 saat arasında değişir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)