bilgievlerim: Boyun Fıtığı Ameliyatı
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


25 Nisan 2022 Pazartesi

Boyun Fıtığı Ameliyatı

 


Boyun fıtığı ameliyatı; boyun fıtığının çok çok ileri safhaları ulaşması durumunda son çare olarak uygulanan bir yöntemdir. Cerrahi bir müdahale ile boyun omurlarının yapısını düzelterek eski işlevlerini geri kazanmasını sağlamayı amaçlayan boyun fıtığı ameliyatı; tıbbın günümüzde ulaşabildiği seviyede en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. 

Boyun fıtığı rahatsızlığına karşı tabi ki tek çare değildir. Hatta çoğu vakada boyun fıtığının evresi diğer yöntemlerle engellenebilecek kadar geri olup, ameliyata pek ihtiyaç kalmamaktadır. Zaten uzmanların görüş birliğinde olduğu bir husus vardır ki; mecbur kalınmadıkça vücuda ameliyat, operasyon, cerrahi müdahale, vs. dışarıdan etki yapılmamalıdır. 


Mümkün olduğunca vücudun kendi bağışıklığını kullanarak ayakta kalması sağlanmalıdır. Bu görüşten hareketle de; boyun fıtığının ilk evrelerinde egzersiz, ağrı kesici, kas gevçetici, vs. tedaviler kullanılırken, biraz daha ileri evreleri için fizik tedaviye başvurulur. En son ve en ileri evrelerde de tahmin edileceği üzere boyun fıtığı ameliyatı yapılır. Yazıda boyun fıtığı ameliyatını açıklamadan önce kısca boyun fıtğının tanımından, belirtilerinden ve teşhisinden bahsedeceğiz:


Boyun fıtığı nedir?

Omurgayı oluşturan omur denilen kemiklerin içerisinde toplu bir şekilde beyne gönderilmek üzere sinirler bulunur. Omurların en iç kısmında ise sıvı bir kısım vardır. Yaşamsal faaliyetler açısından son derece önemli olan bu sıvı tabaka; boyun fıtığı başlamadan önce dışarı doğru baskı yaparak omurlardan dışarı çıkmaya ve taşmaya çalışır. Bu çaba esnasında hemen dıştaki sinirler ve omur üzerinde baskı oluşacağı için işlevlerini tam olarak yerine getiremezler. Sonuç olarak da vücutta boyun fıtığı belirtisi olarak nitelendirilen bazı aksaklıklar görülür. Boyun fıtığının en genel hatlarıyla tanımı bu şekildedir.
Boyun fıtığı; oturuş ve duruş bozukluğu, boyna aşırı yük bindirerek zorlama, vs. durumlarda ortaya çıkar.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Bu konuyu birkaç aşamada inceleyebiliriz. Çünkü boyun fıtığı başlamak üzereyken, başlangıç seviyesindeyken ve ileri seviyelerdeyken farklı şiddetlerde belirtiler görülür. Başlamadan önce görülen belirtiler belli belirsizdir. Yani boyun, sırt, kısmen de omuzlarda kısa süreli ağrı saplanmaları, tutulmalar görülebilir. Fakat tipik tutulmalardan pek de farkı olmadığı için anlaşılması zordur.

Boyun fıtığı başlangıcında görülen belirtiler:
  • Boyun-orta sırt ve yer yer omuz bölgelerinde şiddetli ağrıların görülmesi
  • Zaman zaman tıpkı rüzgarda kalmış gibi boyun tutulması ve hareket ettirmekte zorluk çekilmesi
  • Kürek kemği, omuz, kol bağlantı bölgelerinde hafif karıncalanmalar ve uyuşukluklar hissedilerek güçte azalma görülmesi
şeklinde sıralanabilir.

Boyun fıtığının ileri evrelerinde ise
  • Boyun-sırt-omuz hattına çok şiddetli, hastanın yerinde duramamasına sebep olacak derecede ağrılar görülmesi
  • Boynun vücutta alakasız kısımlar hareket ettirildiğinde bile ağrıması, en ufak bir hareket esnasında dahi acı çekilmesi
  • Omuzlardaki uyuşukluğun çok daha ileri duruma gelerek adeta kolun yokmuş gibi hissedilmesi.
gibi belirtiler görülür.

Boyun fıtığı ameliyatı ve tedavisi

Yazının başında bahsedildiği gibi boyun fıtığı ameliyatı pek başvurulan bir yöntem değildir. Çünkü; boyun fıtığı ameliyatı gerektirecek seviyede vakalar çok azdır. Bunun yerine; hastalığın ilerleme seviyesine göre kas gevşeticiler, ağrı kesiciler, egzersizler, fizik tedavi gibi yöntemler uygulanmaktadır. Genelde de bu yöntemler sonuç vermekte, vücutta boyun fıtığının ilerleyişi durmaktadır.

Sayılan yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda ise boyun fıtığı ameliyatı yapılarak cerrahi müdahalede bulunulması kaçınılmazdır. Boyun fıtığı ameliyatındaki temel amaç; yüksek basınç sonucu dışarı çıkmış olan sıvı kısmın tekrar yerine dönmesini sağlamaktır. Eğer bu durum mümkün değilse; başka çeşitli cerrahi tekniklerle omurlar ve sinirler üzerindeki baskı azaltılmaya çalışılır. Böylece omur kemiklerinin ve sinirlerinin eskisi gibi tam kapasiteyle sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi sağlanır.
Tahmin edileceği üzere boyun omurlarında vücuttaki tüm sinirler demet halinde toplanmış durumda bulunur ve buradan beyne ulaşarak tekrar beynin ilgili bölümlerine dağılırlar. Yani boyun omurlarındaki sinirlere gelecek bir zarar, tüm sinir fonksiyonlarına zarar verecektir. Bu nedenle; boyun fıtığı ameliyatı sırasında; sinirlerin dikkatli bir şekilde kurtarılması gereklidir. Ayrıca; boyun fıtığı ameliyatının sonucu biraz da sinirlerin o sıradaki durumuna bağlıdır. 

Yani; ameliyattan önce sinirler kalıcı hasara uğramışsa, ameliyattan sonraki hayatta da bunun kısmen yan etkileri görülecek, boyun fıtığı ameliyatı hastalığı durdursa da %100 etkili olamayacaktır. Ama sinirlerin kalıcı hasara uğramaması halinde şanslı bir durum vardır ve beyin fıtığı ameliyatı etkili bir sonuç vererek hastalığı neredeyse tamamen durduracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)