Sultan Dağları, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde bulunan Konya ve Isparta'nın il sınırını oluşturan ve Afyon'a kadar Batı Torosların uzantısı olan yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda olan genç sıralı dağlardır.
Sultan Dağının etekleri alüvyonlarla kaplı olduğundan dağın eteklerinde yerleşim alanı ve tarım alanları bulunmaktadır. Dünyaca ünlü Napolyon Kirazı ve bir çok kiraz çeşidi bu dağın eteklerinde yetişmektedir. Aynı zamanda Akşehir Gölü havzası, Eğirdir ve Beyşehir Göl havzalarını da birbirinden ayırmaktadır.
Uzunluğu yaklaşık 100 km bulan Sultan Dağları'nın en yüksek zirvelerine bakacak olursak 2610 rakımlı olan Gelincik kaya Tepesi, 2519 metre akımlı olan Toprak Tepe ve ardından 2063 rakımlı Kırkkaya Tepesi Sultan Dağlarının en yüksek zirvelerini oluşturmaktadır.
Güneydoğuya doğru yüksekliği azalan Sultan dağları bu alçalmadan dolayı
Konya-Beyşehir kara yoluna bağlanır. En güneyine Erenler Dağı ve Alacadağ
volkanik dağları bulunmaktadır. Geniş bir ova görünümlü olan Sultan dağının
zemini alüvyon topraklarından oluşmuştur. Sultan Dağının batı eteği Beyşehir
Gölünün başlangıç alanıdır.
Efsanelere de konu olan sultan dağları, söylentilere göre bölgedeki Yeşilçiftlik veya doğancık köyünden bir gelinin dağa kaçmasından ve orada ölmesinden sonra efsaneleşmiştir.
Sultan Dağlarının Özellikleri
Buradan güneydoğuya doğru, genellikle 1 800 m üstünde, yer yer 2 000 m’yi aşan doruklar taşır (Hacıalabaz dağı 2 340 m, Kızıltepe 2 210 m, Karadağ 2 115 m), Konya-Beyşehir yolunun geçtiği alçalma alanında sona erer ve buradan Erenler ve Alacadağ volkanik kütlesine geçilir.
Uzunluğu 100 km’yi geçen Sultan dağları doğudaki Akşehir-Ilgın düzlükleri ve batıdaki Yalvaç-Şarkikaraağaç ovaları arasında bir duvar gibi yükselir.
Ancak orta kesiminden Akşehir’i, Yalvaç – Şarkikaraağac’a bağlayan önemli yolla geçilir.
Doğu eteği önündeki gölleri (Akşehir, Çavuşçu) besleyen birçok akarsu iner ve ‘özellikle doğu eteği boyunca sık dizilmiş köy ve kasabalardan meydana gelen yoğun bir yerleşme şeridi görülür.
Sultan dağlarının temel yapısında birinci zaman yereyi geniş bir yer tutar (Karbon devri kalker ve şistleri); bunun üstünde de ikinci zaman kalkerleri oturur.
Dağların yamacındaki orman örtüsü yer yer büyük ölçüde harap olmuş, çalılaşmış, yer yer ortadan kalkmıştır.
Sultan Dağları’nın doğal bitki örtüsü çalılardan yani Maki’lerdir.
Akdeniz ve iç Ege ikliminin kurak koşullarına yani ortamdaki yetersiz sudan olabildiğince yararlanmaya uyarlanmış derin köklü, ufak ve sert yapraklı, hatta dikenli ağaçlık ve çalılardır.
Sultan Dağlarından,
- Sulu Dere,
- Kiraz Dere,
- Sarıpınar Dere,
- Değirmen Dere,
- Hacet Dere,
- Elbiz Dere,
- Dort Deresi,
- Çay Deresi,
- Eber Deresi,
- Deresinek Deresi,
- Kırca Deresi,
- Elmas Deresi,
- Yalvaç Beli,
- Akşehir Deresi,
- Engilli gibi dereler doğar.
Fındık ormanlarıyla kaplı Balaban, Dumra, Küçük ve Büyük Kirazlı Yaylaları ise yayla turizmine elverişlidir.
Buzluk Mağarası Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine Kasabası’nın güneyinde Sultan Dağları’nın 2.519 metre ile en yüksek yeri olan kuzeybatı zirvelerinde yer alır, yüzyıllardan beri sadece yaz sıcağında, buz üretir.
Sultan Dağları’nın güney eteklerinde ise, Nazilli Deresi’nin yukarı bölümünde Yalvaç İlçesi’nin yaklaşık 15 km kuzeydoğusunda Ayı İni Mağarası yer alır.
Mağara 407 m uzunlukta, yatay olarak gelişmiş, kaynak konumlu fosil bir mağaradır.
Ayı ini, hem doğal çevrenin güzelliği, hem de mağarada bulunan ilginç damlataşlar ve sarnıçlar nedeniyle turizm amaçlı kullanıma son derece elverişlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder