bilgievlerim: C Vitamini Nedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


24 Nisan 2022 Pazar

C Vitamini Nedir ?

 


Kolajen Yapıcı

Kolajen yapıcı özelliği C vitamini faydaları arasında yer alan önemli bir işlevdir.

C vitamini hücreleri dokuları oluşturmak için bağlayarak bedeni bir arada tutan birincil madde olan kolajen oluşumunda çok önemli roller oynar. Vücudumuzun her kısmında, kemiklerimiz, cilt, tendonlar, kartilaj, kan damarları ve dişler dâhil mevcuttur.

C vitamininin eksikliğinden doğabilecek olan iskorbüt olarak adlandırılan hastalık kan damarlarının zayıflama ve sızma yapmasına, kemikler ve bağlayıcı dokuları zayıflamasına ve cildin sarkmasına sebep olan bütün vücudumuzda kolajen dokusunun bozulması ile meydana gelir.


Güçlü bir Antioksidan

C vitamini yararları arasında güçlü bir antioksidan olması sebebiyle serbest radikallere karşı koruyucu özelliğinin bulunması da vardır .

Bu vitamin hücrelere zarar veren ve bağışıklık sistemini zayıflatan ve yaşlanma ve hastalığın başlıca nedeni olan serbest radikallerden bedenlerimizi koruyan önemli bir antioksidandır.

Askorbik asit DNA’nın ve başka moleküllerin DNA’ya ve diğer moleküllere oksidatif zararlarını asgariye indirmek için E vitamini ile ve enzim glütasyon peroksidaz ile beraber çalışır.

Aynı zamanda kalp krizlerini önlemeye yardımcı olması C vitamininin faydaları arasındadır. Zira LDL olarak adlandırılan kötü kolesterol sadece serbest radikallerden zarar gördüğünde tehlikeli olur.

Bağışıklık sistemini destekler. Antikor oluşumunu hızlandırıcı etkisi vardır.

Dişeti sağlığı ve yaraların iyileşmesi için yararlıdır.

C vitamini ne işe yarar?

C vitamini faydaları saymakla bitmeyen oldukça önemli bir besin ögesidir. Vücutta iyileşmeyi sağlayan bir protein olan kollajen sentezinde görev alan C vitamini yaraların iyileşmesi ile kıkırdak, kemik ve dişlerin onarımını sağlar, sağlıklarını korumaya yardımcı olur

C vitamini eksikliğinde neler olur?

Beslenmede C vitamininin uzun süreli olarak yeterli miktarda alınmamasının neden olduğu genel halsizlik, anemi, diş eti iltihabı (diş eti hastalığı) ve cilt kanamalarına yol açan duruma C vitamini eksikliği denir. Vitamin C, bağ dokusunun önemli bir bileşeni olan kolajen oluşumunda çok önemli bir rol oynar.

Ciltte C vitamini ne işe yarar?

C vitamini dış faktörlerin etkisiyle ciltte oluşan hasarları gidermeye yardımcı olur. Cildi daha canlı bir görünüme ulaştırmaya çalışır. C vitamini içeren ürünler, kolajen üretimin destekler. Cilde aydınlık, sıkılık kazandırmaya çalışır ve güzel bir görünüme ulaştırır

C vitamini kimler kullanmalı?

C vitamini depolanan bir vitamin türü değildir. Bu nedenle günlük ihtiyaç duyulan vitamin miktarının düzenli olarak alınması gerekir. Günlük ihtiyaç duyulan miktar; 20 yaş üstü erkeklerde 90 mg, kadınlarda 75 mg'dır. Hamile kadınlarda bu değerler 85 mg'a, emziren annelerde ise 120 mg'a çıkar.

C vitamini kilo aldırır mı?

C vitamini metabolizmanın yavaşlamasını sağlayarak kilo aldırır. Aşırı hızlı metabolizma nedeniyle kilo alamıyorsanız fazla C vitamini tüketerek alabilirsiniz. C vitamini depolanmadığı için tüketimde ona göre olmalıdır. Ancak aşırıya kaçmak ishale ve mide ağrılarına neden olabilir

C vitamini her gün kullanılır mı?

C vitamini (veya tıbbi adıyla askorbik asit) suda eriyen bir vitamin türüdür. Yani vücudumuzda depolanamaz ve fazlası ter, idrarla birlikte vücuttan atılır. Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir. Günlük alınması gereken C vitamini miktarı genellikle kadınlarda 75 mg, erkeklerde de 90 mg'dır

C vitamini eksikliği en çok kimlerde görülür?

C vitamini eksikliği nispeten nadir karşılaşılan bir durumdur ve yetersiz beslenen yetişkinlerde daha yaygın olarak görülür. Buna bağlı olarak bazı kanser türleri ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının C vitamini eksikliğine karşı daha duyarlı olabileceği ihtimali üzerinde durulmaktadır

C vitamini hangi besinlerde bulunur ve eksikliğinde ne olur?

C vitamini hangi besinlerde bulunur?
  • Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller.
  • Kivi, kavun, çilek, yaban mersini vb. meyveler,
  • Kırmızı lahana, maydanoz, yeşil ve kırmızı biber, brokoli, ıspanak, roka, tere, yeşil fasülye, bezelye gibi sebzeler.

C vitamini cilt rengini açar mı?

C VİTAMİNİ SERUMU KULLANANLARIN GÖRDÜĞÜ FAYDALAR

-Sivilce izlerini ortadan kaldırır. -cilt rengini eşitlemeye ve solgun cildin canlanmasını sağlar. -Cildin onarılmasını yaraların çabuk iyileşmesini sağladığı gözlemlenmiştir.

C vitamini lekelere iyi gelir mi?

C vitamini ciltteki birçok soruna karşı iyi geliyor. Antioksidan bir ürün olduğu için cilt lekeleriyle kolayca savaşıyor ve ortadan kaldırıyor. Böylece C vitamini cildi beyazlatıyormuş etkisi yaratır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)