bilgievlerim: C Vitamini Fazlalığı Hakkında Bilgiler
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


21 Nisan 2022 Perşembe

C Vitamini Fazlalığı Hakkında Bilgiler

 


Çok fazla C vitamini idrarla derhal atılır. Ancak demir emiliminde artışa ve vücutta demir yüklenmesine sebep olur.

Yemeklerle C vitamini fazlalığına ulaşmak mümkün değildir ancak hap şeklinde satılan C vitamin hapları ve enerji ve sağlık verdiği yalanıyla piyasada satılan vitamin takviyelerini kullanarak bu doza ulaşmanız mümkün olmaktadır. Vitamin takviyesi yapılacaksa bunun doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir.

Fazla C Vitaminin Zararları Nelerdir?


C vitamini / askorbik asit, birçok meyve ve sebzede bol miktarda bulunan çok önemli bir besindir. Bu vitaminden yeterince almak, sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak için özellikle önemlidir. Ayrıca yara iyileşmesinde, kemiklerinizi güçlü tutmada ve beyin fonksiyonlarını geliştirmede önemli bir rol oynar. İnsanların C vitamini takviyesi almasının en yaygın nedenlerinden biri, soğuk algınlığını önlemeye yardımcı oldukları fikridir. Ancak, birçok takviye, bazı durumlarda istenmeyen yan etkilere neden olabilen aşırı yüksek miktarda vitamin içerir. Bu yazımızda, C vitamininin genel güvenliğini ve fazla C vitaminin zararları,yani olası olumsuz etkilerini inceleyeceğiz.

C Vitamini Fazlalığı Nedir?

Normal şartlar altında yiyecekler ile birlikte yeterli miktarda alınabilen vitamin C gün içerisinde 2 gramdan fazla alınmasıyla karın ağrısına, bulantıya ve kusmaya sebep olabilir. Uzun süre ve yüksek dozda kullanılmasında da böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Günde 1 gramın üzerinde alındığında da idrardaki şeker miktarında artışa sebep olabilir. C vitamini demir emilimini arttırdığı için fazla tüketilmesi vücutta demir birikimine yol açan rahatsızlıkları olan bireyler için endişe vericidir.Askorbik asit için günlük alım dozu yaş ve cinsiyete göre değişiklik gösterebilir, bu dozu aşmak çeşitli rahatsızlıklara sebep olur. Fazla C vitaminin zararları yukarıdaki beliriler gibi görülebilir ancak C vitaminini vücut kendisi üretemediği için C vitamininde herhangi bir kronik fazlalık görülmesi mümkün değildir. Unutmayın, çoğu insan için sağlıklı bir beslenme yeterli miktarda vitamin C sağlar.

C Vitamini Fazlalığı Belirtileri

Aslında aşırı askorbik asit tüketimi ile ilgili çok fazla yan etki yoktur. Bir şeylerin yolunda gitmediğini ilk fark eden muhtemelen sindirim sisteminiz olacaktır. Yaygın yan etkiler mide bulantısı, kusma, mide ekşimesi şeklindedir. Ayrıca mide krampları, ishal veya bağırsak tıkanıklığı fark edebilirsiniz. Bununla birlikte, yorgunluk, baş ağrısı, uykulu hissetme veya uykusuzluk gibi belirtiler de fazla C vitaminin zararları olarak yaşayabilirsiniz. Kızarık cilt de vitamin C fazlalığı kaynaklı bir belirti olabilir. Daha ciddi bir yan etki böbrek taşlarıdır ve her gün 2.000 mg veya daha fazla askorbik asiti ne kadar uzun süre tüketirseniz, önemli yan etkiler yaşama riskiniz artmış olur.

Fazla C Vitaminin Zararları

Askorbik asit temel bir besin maddesi olsa da çok fazla miktarda alınması mümkündür. C vitamini, büyümeyi ve gelişmeyi destekleyen ve vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olan, suda çözünen bir vitamindir. Vücudunuz askorbik asit üretmediği veya depolamadığı için beslenmenize C vitamini içeren besinler eklemek önemlidir. Çoğu insan için, bir portakal, bir bardak kadar çilek, doğranmış kırmızı biber veya brokoli gün içerisinde yeterli vitamin C alınmasını sağlar.

Yetişkinler için önerilen günlük askorbik asit miktarı günde 65 ila 90 miligramdır ve üst sınır günde 2.000 mg'dır. C vitamini fazlalığı aşağıdakilere neden olabilir:

  • İshal
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Karın krampları
  • Baş ağrısı
  • Uykusuzluk

C Vitamini İlaçlarının Yan Etkileri Nedir?

C vitamini ilaçlarının da diğer ilaçlar gibi yan etkileri olabilir. İshal, bulantı, kusma, karın krampları/ağrıları veya mide ekşimesi oluşabilir. Kullandığınız bir C vitamini ilacı sonucunda bu etkilerden herhangi biri devam ederse veya sağlığınız kötüleşirse, derhal doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Eğer doktorunuz sizi bu vitamini kullanmanız için yönlendirdiyse, size sağlayacağı yararın yan etki riskinden daha fazla olduğuna karar verdiğini unutmayın. Bu tarz vitamin C ilaçları kullanan birçok kişide ciddi yan etkiler görülmemiştir.

Doğru C Vitamini Takviyesi Almak

Vitamin C, yediğimiz birçok gıdada bulunur. Bunu elde etmenin en iyi yolu, turunçgiller, kavun, kivi, brokoli, yeşil/kırmızı biber, lahana ve çok daha fazlasını içeren çiğ veya pişmemiş meyve ve sebzelerdir. Pek çok kişinin bildiği gibi, portakal suyu da C vitamini almanın harika bir yoludur, ancak içmeye hazır portakal suyu yerine taze sıkılmış portakal suyu içmeyi deneyin. Bir bardak taze sıkılmış portakal suyunda yaklaşık 96 mg vitamin C bulunurken, bir bardak mağazadan alınmış portakal suyunda yaklaşık 65 mg C vitamini bulunur. C vitamini açısından zengin yiyecekleri pişirmek veya uzun süre saklamak askorbik asit içeriğini azaltabilir.

Bunun dışında C vitamini içeren multivitamin takviyeleri almak, C vitamniyle birlikte vücudun itiyacı olan diğer vitamin ve mineralleri de almak anlamına gelir. Bikalite’deki C vitamini içeren takviye edici gıda çeşitleri dahil tüm ürünler, uzmanlarımızın denetimlerinden geçerek size sunulmaktadır. Bikalite’de yalnızca kalite kriterlerimize uygun, belgeli ürünleri size sunuyor, orijinal olarak üreticisinden veya distribütöründen size ulaştırıyoruz. Bu noktada ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanabilisiniz.

Kaynakça:

  1. Does Too Much Vitamin C Cause Side Effects?
  2. Too much vitamin C: Is it harmful?
  3. Is There Such a Thing as Too Much Vitamin C?
  4. Why You Have Cravings During Your Period and How to Fight Them
  5. Scurvy
  6. Ascorbic Acid (Vitamin C) - Side Effects, Interactions, Uses, Dosage, Warnings
  7. Dangerous Side Effects of Taking Too Much Vitamin C | Eat This Not That
  8. Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
  9. Sağlık Beyanlı Ürünler Yönetmelik Taslağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)