Taze sebze ve meyveler C vitamini içeren besinler olarak gerekli C vitamini ihtiyacımızı karşılarlar.
- Limon,
- Greyfurt,
- Portakal,
- Çilek,
- Kivi,
- Frenk üzümü,
en çok C vitamini içeren meyveler arasındadır.
- Lahana,
- Domates,
- Kuşburnu,
- Karnabahar,
- Ispanak,
- Maydanoz,
- Turp,
- Patates,
- Yeşil biber gibi sebzeler en fazla C vitamini içeren sebzeler olarak C vitamini kaynakları arasında yer alırlar.
Ancak dikkat ediniz, askorbik asit sıcakla, su, hava, pişirme, ışık ve sigara içme ile kolayca imha olur. Isıya ve ışığa karşı direnci düşük olduğundan C vitamini içeren sebze ve meyvelerin saklanması ve pişirilmesi C vitamininin yüksek oranda kaybolmasına neden olur.
Sebze ve meyveler C vitamini kaybı olmaması için kesildikten sonra hemen tüketilmelidir. Kurutulmuş meyve sebzelerde C vitamini kaybı fazladır.
100 Gram Besinde Yer Alan C Vitamini Miktarı;
- Greyfurt (34mg),
- Mango (28mg),
- Çilek (57mg),
- Mandalina (30mg),
- Erik (10mg),
- Ahududu (25mg),
- Kuşburnu (1000-1500mg),
- Kayısı (10mg),
- Avokado (8mg),
- Böğürtlen (6mg),
- İncir (2mg),
- Kırmızı biber (190mg),
- Kivi (90mg),
- Kavun(42mg).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder