Nif Dağı, İzmir Körfezi'nin doğusunda Vişneli köyünde bulunan, İzmir'in Kemalpaşa ilçesine hakim ve boz dağlar dağ silsilesinin en batıya uzanan ucunu meydana getiren 1.510 metre yüksekliğindeki dağdır. Nif dağı, antik zamanda Olimpos ismini taşımış olan 19 dağdan birisidir.
İzmir'e doğudan kara yolu girişine gelen bel kahve geçidini biçimlendiren 300 metreyi aşan yükselti de Nif dağının bir koludur ve boz dağlar silsilesi buradan kuzeyindeki Spil dağı kütlesine dayanır.
Nif dağı, İzmir'in Pınarbaşı Bornova çevresinden yükselmeye başlar ve Torbalı Kemalpaşa ovalarına değin uzanır. Kemalpaşa, Torbalı, Buca ve Bornova ilçelerinin ortak sınırları etrafında konumlanır. Nif dağının kuzeyinde, Nif çayının sulamış olduğu Kemalpaşa ovası ile Spil dağı, doğusunda, MÖ 2. bin yılın ortalarında bu çevrede hüküm sürmüş olan Hitit Luvi beyliği olan Mira'nın prensini tasvir eden kayaya oyulmuş kabartması ile ünlü olan Karabel geçidi, güneyinde Torbalı ovası bulunmaktadır. Bu doğu bölgesinde ayrıca, Lidya ve Hellenistik zamanlarına ait olan kale ve mezar kalıntıları ile Bizans zamanına tarihlenen yapı kompleksleri bulunmaktadır.
1999 yılından itibaren yürütülen ön incelemeler neticesinde ve birkaç çevredeki yüzey araştırmaları ve kazılarda önemli buluntulara rastlanmıştır. Doğu çevresinde birçok oda mezar yer almaktadır. Ayrıca, Bizans İmparatorluğu'nun Laskarisler zamanından kalma mermer taşlı ve tuğla harçlı bir sarayın kalıntıları bulunmaktadır. Dağın batısında yer alan Buca ilçesi Kaynaklar beldesine bağlı Eskitahtalı'daki Kale bölgesinde de bir kaya kütlesi üstüne oturtulmuş bir kalenin kalıntıları yükselmektedir. Fakat kaçak kazılar problemi ve oluşturduğu tahribat çevrede uzun zamandır devam etmektedir.
Denize yakınlığı nedeniyle nemli bir iklime sahip olan ve bol yağış alan
Nif dağı, yemyeşil görüntüsü ve sonbahar kış aylarında karla kaplı zirveleri
ile İzmir'de değişik bir görüntü meydana getirmektedir. Nif dağında geniş
ormanlar ve farklı şirketlerce yürütülen alabalık yetiştirme tesisleri yer
alır. Dağın çevresindeki köylerde imal edilen kiraz ve çilek çevrede
ünlüdür. Nif dağı, bölgesindeki ulaşım ağıyla, hem deniz hem de iç kesimle
bağlantılı, altın madenlerine, verimli topraklara ve arazi yapısından dolayı
fazla miktarda su kaynağına sahip, doğal korunaklı, kısaca yerleşim için her
türlü vasfı mevcut olan bir yerdir.
Bunlarada Göz Atablirsiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder