bilgievlerim: Menteşe Dağları Nerededir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


16 Nisan 2022 Cumartesi

Menteşe Dağları Nerededir ?

 


Menteşe Dağları; Ülkemizde bulunan kırıklı dağlardan bir tanesidir. Türkiye dağlık bir ülkedir ve Ülkemizde farklı oluşum şekillerine sahip pek çok dağ bulunmaktadır. Bu dağlardan bir kısmı kıvrıklı oluşum şeklinde oluşmuş iken bir kısmı da kırılarak meydana gelmiş dağlardır. Ege Bölgesi'nde yer almaktadır. Ülkemizin batı kısımlarında dağlar kıyıya paralel şekilde uzanır. 

Menteşe Dağları coğrafi konum itibariyle Ülkemizin güneybatısında bodrum yarımadasının geri kısmında yer almaktadır. Menteşe Dağları bulundukları coğrafi konum ile ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi iç sırada yer aldığından batı Menteşe Dağları, ikincisi ise dış sırada bulunduğundan doğu Menteşe Dağları adıyla anılır. Muğla İli ise bu iki dağın tam olarak ortasında yer almaktadır.

Doğu Menteşe Dağları İle Batı Menteşe Dağları:

Menteşe Dağları içerisinde pek çok dağ bulunmaktadır. Madran ve Oyuklu Dağı Batı Menteşe Dağlarını oluşturmaktadır. Beşparmak dağı, Marçal Dağları, Kurukümes yani Karakümes Dağları ise doğu Menteşe Dağlarını oluşturmaktadır. Menteşe Dağlarının içerisinde yer alan dağların genel özellikleri ise aşağıda yer almaktadır.

  1. Madran Dağı, yaklaşık olarak 1790 metre yüksekliğe sahip bulunmaktadır. Madran dağının batısında Çine İlçesi, kuzeyinde Yenipazar İlçesi, güneydoğusunda Bozdoğan İlçesi, kuzeyinde ise Aydın İline bağlı olan Dalama kasabası bulunmaktadır. Madran dağının etrafı nüfus açısından oldukça kalabalıktır. Madran dağının eteklerine kurulmuş onlarca köy bulunmaktadır. Burada yaşayan halkın temel geçim kaynağı ise daha çok hayvancılıktır. Bu köyler dağ köyü şeklindedir. Ayrıca bazı tarım ürünlerinin de yetiştirildiği görülmektedir. Yetiştirilen ürünler genellikle keçiboynuzu, elma, ceviz, zeytin v.s'dir. Köy halkı mevsimlik olarak dağın eteklerinden çıkan kaliteli içme suyunun ambalajlanmasından elde edilen gelir ile de kendisine bir geçim kapısı yaratmıştır.
  2. Muğla İlinde bulunan Oyuklu Dağı, İl merkezine 88 km uzaklıktadır. Oyuklu dağı doğu batı yönlü değil güneydoğu kuzeybatı yönlü uzantıya sahiptir. Bu özelliği nedeniyle Ege bölgesinin diğer dağlarından farklıdır. Ayrıca Karaman ilinde de Oyuklu dağı bulunmaktadır.
  3. Muğla ve Aydın topraklarında bulunan Beşparmak Dağlarının en yüksek rakımı 1370 metredir. Beşparmak dağları arkeolojik açıdan çok önemli özelliklere sahiptir. Neolitik dönemden Osmanlı dönemine kadar birçok iz taşımaktadır. Üzerinde bulunan kaya resimleri milattan önceki döneme ışık tutmaktadır.
  4. Marçal Dağları, Muğla ilinde yer alır. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 32 km civarındadır.
  5. Batı Menteşe Dağları içesinden yer alan Kurukümes Dağları da Muğla il sınırları içerisindedir. Şehir merkezine uzaklığı ise yaklaşık 40 km civarındadır.

    Bunlarada Göz Atabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)