bilgievlerim: Boyun Fıtığı Nedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


25 Nisan 2022 Pazartesi

Boyun Fıtığı Nedir ?


 

Boyun fıtığı, boynun iskelet yapısını oluşturan 7 adet diskin aralarında bulunan jölemsi sıvının kayması ve kayan bu parçanın söz konusu bölgede bulunan kas ve sinir yapıyı bozmasıyla ağrı, boyun tutulması gibi şikayetlerle ortaya çıkan, tanısı bel fıtığına göre daha zor konulan bir rahatsızlıktır.


Boyun fıtığı, herhangi bir belirti göstermeksizin ilerleyebilen bir rahatsızlıktır ve bu nedenle teşhis oldukça zor olabilir. Bunun sebebi diskler arasında kayan bölgenin civardaki sinirlere baskı yapamayacak kadar az olmasıdır. Fakat, boynun omurga yapısı bozulduğundan ilerleme devam eder. 


Boyun fıtığının en belirgin belirtisi boyun tutulması şikayetleridir. Herhangi bir şekilde ağır yük taşımama veya hava değişikliklerine maruz kalmama durumlarında dahi boyun tutulması veya şiddetli ve ani acılar orta çıkıyorsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Vücudun tüm sinir sistemini taşıyan omurganın başlangıcı boyun kısmıdır. Boyunda bulunan 7 adet omurun (diskin) ikisi özel bir yapıdadır ve bu sayede kafatasına tutunur. Sinirleri boyun bölgesinden geçer ve tüm vücuda dağılır. Bu nedenle boyun bölgesinde ortaya çıkan bir sıkışma ve devamında kaçınılmaz olan sinirlere baskı, vücudun farklı bölgelerinde de şiddetli olarak hissedilebilir. Bu bölgelerin en başında omuz, sırt, kol ve el bulunmaktadır.
Boyun fıtığının teşhisi için öncelikle öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Mevcut şikayetleri doktora tam olarak anlatmak gerekir. Çünkü boyun ağrısı fıtık kaynaklı olabileceği gibi, birçok sinirin toplandığı hassas bir bölge olması sebebiyle psikolojik kaynaklı dahi olabilir. Fakat, ağrı vücudun boyna yakın kısımlarında ve şüpheli yerlerdeyse MR zorunlu hale gelir. MR çekildikten sonra disklerin kayıp kaymadığı açıkça görülebilir ve hastalık derecesi belirlenerek tedavi yöntemi kararlaştırılır.

Boyun fıtığı tedavilerinde ilk tercih cerrahi operasyon değildir. Hastanın durumuna göre ve genellikle henüz çok ilerlememiş vakalarda öncelikle hastaya yaklaşık bir haftalık istirahat verilir. Bu süreç ağrı kesiciler ve kas gevşeticilerle desteklenir. Uygun görüldüğünde hastanın istirahat sırasında boyunluk takması istenebilir. Daha ileri hastalık durumlarında fizik tedavi yöntemi ilk olarak tercih edilen seçenektir. Fakat, tüm bunlardan olumlu netice elde edilememesi ve hastanın şikayetlerinin devam etmesi durumunda son çare olarak cerrahi operasyona başvurulur. Kayan diskin bulunduğu bölge ve konumuna göre operasyon boyun ön veya arka kısmından gerçekleştirilebilir. Sinirlere baskı yapan parça alınarak, gerek görüldüğü takdirde boş kalan diskler arasına tutucu plak yerleştirilir.


Boyun fıtığı teşhisi koyulan hastanın günlük hareketlerine oldukça fazla özen göstermesi gerekir. Ağır yük taşımak, ani hava değişikliklerine maruz kalmak veya uygun olmayan vücut duruşlarında bulunmak hastalığın ilerlemesine sebep olacak etkenlerdendir. Teşhisin hemen ardından hasta, doktor tavsiyesine göre belirlenecek boyun fıtığı egzersizlerini düzenli olarak tekrarlamalıdır.
Boyun fıtığından korunmak için yatış pozisyonu ve yatak şekli oldukça önemlidir. Yüksek yastıklar tetikleyici bir faktör olabilir. Bu nedenle kişinin normal boyun eğriliğine uygun yastık kullanması oldukça önemlidir. Yine aynı şekilde gün boyu oturarak çalışanların da oturma pozisyonlarına dikkat etmeleri ve uzun süreler aynı şekilde oturmamaları gerekmektedir.

Boyun fıtığının en önemli belirtileri nelerdir?

Belirtiler
  • Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir. Şiddetli, geçmeyen kola yayılan ağrı şeklinde görülür.
  • Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
  • El becerilerinde azalma.
  • Kol ve parmaklarda uyuşmalar ve karıncalanma.
  • Duyu kaybı
  • Elektriklenme.
  • Kol ve el kaslarında güç kaybı
  • Reflekslerde zayıflama.

Boyun fıtığı ağrısı nerelere vurur?

Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir.

Boyun fıtığı tedavi edilmezse ne olur?

Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilir. Tüm vücudu kapsayan duyu kaybı, idrar ve büyük abdestini kaçırma veya yapamama gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Boyun fıtığı ilerleyince ne olur?

İlerleyen yaşla birlikte omurganın diskleri esnekliğini ve elastikiyetini kaybedebilir. Diskleri çevreleyen bağlar kırılgan hale gelir ve daha kolay yırtılır. Fıtıklaşmış bir disk varlığında, çevredeki omurilik sinirlerine (radikülopati) veya omuriliğe (miyelopati) baskı uygulanıp ağrılı semptomlara neden olabilir.

Boyun fıtığı sinire baskı yaparsa ne olur?

Hastada şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte kola yayılan ağrı, uyuşma mevcuttur. Zamanla yırtılan kıkırdak sinirlere baskı yaparsa kolda kuvvetsizlik, eğer omuriliğin kendisinede bası yaparsa tüm vücutta hareket kusurları ortaya çıkabilir.

Boyun fıtığının ilerlediğini nasıl anlarız?

Fıtığın etkilediği omurilik ve omurilikten çıkan sinirin uyardığı bölgeye göre belirtiler oluşur. Boyun ağrısı, sağ veya sol kolda ağrı, uyuşma, sırt ve göğüs ağrısı çok ilerlemiş ve omuriliğe aşırı baskı uygulayan fıtıklarda yürüme bozukluğu yani dengesi yürüme, ellerde veya kollarda güç kaybı gibi belirtiler görülür.

Boyun fıtığı bacakları etkiler mi?

Boyun fıtığı ağrısı boyun bölgesinin haricinde kollara, başa, nadir de olsa bacaklara vurabilir. Bu ağrılar yüzünden yürümekte güçlük çekilebilir. Önceden kolaylıkla taşınabilen yükleri taşımakta zorlanılabilir.

Boyun fıtığına sıcak iyi gelir mi?

Boyun ağrıları, basit ağrı kesicilerle giderilebildiği gibi gün içinde uygulanan sıcak-soğuk kompresler de işe yarayabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)