Yeni doğan bir bebek ilk birkaç gün siyah bir kaka çıkarır. Buna mekonyum kakası denir. Mekonyum kakası, siyah ve macun kıvamında bir kakadır. Mekonyum kakası önce yeşille karışmaya başlar. Daha sonra kahverengiye ve genellikle birinci haftanın sonunda her zaman alışık olduğumuz anne sütü kakası olan altın sarısı ve çamur kıvamında olan kakaya döner.
Ancak anne sütüyle beslenmeyen yani mama ile beslenen bebeklerde her renkte kaka görülebilir. Mamanın içeriği, özellikle demir içeriğine göre yeşil, kahverengi, sarı ile karışık kakalar da görülebilir.
Annelere şu konuda bilgi vermek gerekir ki, bebek kakasının sarı, altın sarısı olmaması bebekte bir sorun olduğuna işaret etmez. Eğer bebeğin kakası altın sarısı değil ancak kanlı balgamlı da değilse, bunu normal kabul etmek gerekir.
Bebeğin kakası, bebeğin genel durumu hakkında ipuçları verebilir. Anne sütü alan bir bebeğin kakası genellikle altın sarısı rengindedir. Anne sütü alan bebeklerin kakası sulu çamur kıvamındadır. Genellikle de kokulu bir kaka değildir. Fakat zaman zaman da bebek kakasında bazı değişiklikler görülebili
Bebek Kakasındaki Değişikliklerin Nedenleri Nelerdir
Bebeklerin kaka renkleri, bebek büyüdükçe değişimler gösterebilir. Bebeğin altın sarısı kaka yapmaması bir problem değildir.
1– Bebeğin büyümesi
2– Bebeğin safra atımının artması
3– Emzirme döneminde annenin beslenmesindeki değişiklikler
4– Bebeğin kaka sıklığının azalması
2– Bebeğin safra atımının artması
3– Emzirme döneminde annenin beslenmesindeki değişiklikler
4– Bebeğin kaka sıklığının azalması
Bu sebeple olan kakanın renk değişimleri normaldir. Bebeğin kakasında yoğun balgam ve kan yoksa, sadece renk değişikliği söz konusu ise bunu bir problem olarak görmeye gerek yoktur.
Bebeklerin Kakasında Kan Neden Olur
Doğumdan sonraki birkaç gün içinde bebek kakasında kan görülmesi normaldir bu durumda endişeye gerek yoktur. Anne karnında ve doğum esnasında bebek anne kanı yutmuş olabilir. Bebeğin ilk 1-2 günde dış dünyaya adapte olması sırasında bebeğin kakasında kan görülmesi olabilir. Doğumdan 1 hafta sonra bebeğin kakası artık yediği besine göre normale döner.
Bebeğin Kakasında Kan ve mukus Bulunmasının Nedenleri Nelerdir
1– Eğer bebeğinin kakasında kan varsa, mukus yoksa bu genelde gıda alerjilerinin göstergesidir.
2– Eğer bebeğinin kakasında hem kan hem de mukus varsa, bu durum genelde viral ya da bakteriyel kaynaklıdır.
3– Bebeğin kabızlık problemi yaşıyorsa, bu anüsünde çatlaklar oluşmasına, bu çatlakların kanaması da kakada kan görülmesine neden olabilir.
4– Bebeğinin kakasında kan varsa ve aynı zamanda ishalse çok acil olarak bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir.
– Kaka pis kokulu ve bebek kakasında mukus varsa, buna ek olarak bebeğinde ateş ve kilo kaybı da gözlemliyorsanız bebeğiniz ishal olmuş olabilir.r.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder