bilgievlerim: Kolesterol Nedir ve Nedenleri...!
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


19 Eylül 2018 Çarşamba

Kolesterol Nedir ve Nedenleri...!


Kolesterol yağ bazlı bir moleküldür. Bu molekül başlıca karaciğerde sentezlenerek kan akışına gönderilir. Ayrıca diyet ile alınan bazı besinlerde de bulunur. Kolesterol vücut için hayati görevlerde rol oynar. Hücre zarını oluşturan elemanlardan biri olan kolesterol, D vitamini ve bazı hormonların sentezinde görev alır. Ayrıca sindirimde safra üretiminde de görev yapar.





Kolesterol her ne kadar vücut için oldukça önemli olsa da yüksek miktarı vücut için zararlıdır. Yağ bazlı kolesterolün, su bazlı kanda taşınması gerekir. Kolesterolün taşınmasında lipoprotein adı verilen yapılar görev yapar. Lipoproteinlerin farklı türleri vardır fakat sağlık açısından en çok takip edilen lipoproteinler LDL ve HDL'dir.


LDL (Low Density Lipoprotein - Düşük Yoğunluklu Lipoprotein)




Proteinlerden ve proteinlere göre oldukça fazla sayıda yağ moleküllerinden oluşan bir yapıdır. LDL'nin temel görevi hücrelere kolesterol taşımaktır. LDL'nin fazlalığı bazı sağlık problemlerine neden olur. Bu nedenle halk arasında kötü kolesterol olarak isimlendirilir. Kan akışındaki fazla LDL damarların içinde yağ oluşumuna neden olur. Daralan damarlar kan akışını engeller ve tedavi edilmez ise damarların tamamen tıkanmasına, inme veya kalp krizi riskinin artmasına neden olur.


HDL (High Density Lipoprotein - Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein)


Proteinlerden ve proteinlere göre az sayıda yağ moleküllerinden oluşan bir yapıdır. HDL vücuttaki fazla miktardaki kolesterolü karaciğere taşır. Bu nedenle halk arasında iyi kolesterol olarak isimlendirilir. Karaciğere ulaşan fazla miktardaki kolesterol ise safraya dönüştürülür.


Bu nedenle vücuttaki LDL miktarı az, HDL miktarı da fazla olmalıdır. Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü verilerine göre yetişkinlerdeki toplam kolesterol miktarı 200 mg/dL (Birime dikkat : miligram / desilitre) olmalı, LDL 100 mg/dL' den az, HDL ise 60 mg/dL' den fazla olmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)