bilgievlerim: Blog Özetleri
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


26 Eylül 2018 Çarşamba

Blog Özetleri


Bizans İle Yapılan İlk Savaş Koyunhisar Muharebesi

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 gün önce
*Koyunhisar Muharebesi,* *18 Temmuz 1302* – *27 Temmuz 1302* tarihleri arasında *Bizans*, yani *Doğu Roma İmparatorluğu* ile *Osmanlı Beyliği* (ki o zaman *Osmanlı *Beylik durumundaydı) arasında gerçekleşen savaş *Bafeus Muharebesi *olarakda bilinmektedir. *Koyunhisar savaşının*, önemi *Bizans *ile *Osmanlı *arasında gerçekleşen ilk savaş olmasıdır. *Osman Gazi zamanında *topyekun muhabere ile gerçekleşen savaşın neticesinde, *Osmanlı Beyliği*, *Bizans*’ı yenilgiye uğratarak, tarih sahnesine önemli bir giriş yapmıştır. Koyunhisar Savaşının Öncesi *Ertuğrul Gazi’nin vefatının *ardı... daha fazlası »

Mars’ta Bulunan Gizemli Şeyler

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 gün önce
*Mars*, *Güneş sisteminin* güneşe yakın olan 4. gezegeni olup yüzeyi demir oksit ile kaplı bulunduğundan, kırmızı renkli görünmesi sebebiyle *kızıl gezegen* olarak adlandırılmaktadır. Bundan milyonlarca yıl önce *Mars *gezegeninde akarsular göller okyanuslar ve hatta canlıların olduğu, bilinmeyen bir nedenle gezegenin öldüğü ve şu anda *Mars *gezegeninde herhangi bir yaşam varlığı olmadığı söylenmektedir. Özellikle *NASA* ve diğer ülkelerin uzay servisleri, *Mars gezegeninde yaşam* olmadığını, bundan önce de yaşam izlerine rastlanmadığı iddia edilse dahi, bugün ortaya konan fotoğ... daha fazlası »

Osmanlı’ya Bağlılık Yemini Eden Eski Tekfur Köse Mihal Kimdir

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 gün önce
*Osman Bey* döneminde, *Koyunhisar savaşının *kazanılmasında sonra *Osman Bey* *Marmara*’nın güneyinde ve özellikle *Bursa *çevresinde akınlara hız vermiş, bölgedeki *Bizans Tekfurları *ile yoğun mücadele içerisine girmiştir.*1313 *yılına gelindiğinde ise aslında *Bizans*’a bağlı bir *Tekfur *olan(vali) *Harmankaya Tekfuru Köse Mihal*, *Osman Bey'*in tabiine girdiğini ve *Müslüman *olduğunu ilan etmiştir. *Köse Mihal*’in *Osmanlı *Tabiine girmesinin ardından güçlenen *Osman Bey*, bölgedeki fetihleri hızlandırmıştır. Tarihsel rivayetlere göre *Harmankaya Tekfuru *olan *Köse Mihal*... daha fazlası »

Pirus Zaferi Nedir - Pirus Zaferi Ne Anlama Gelmektedir

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 gün önce
*Pirus zaferi*, günümüzde büyük kayıplar verilerek kazanılan zafer sonucunda, aslında kaybedenin verdiği kayıplar sebebiyle, Kazanan taraf olduğunu ifade eden, tarihsel bir deyim olarak geçmektedir. *Pirus zaferi* adını *M.Ö.- 279-280* yıllarında yaşanan, *İtalya *Yarımadasının güneyinde bulunan *Yunan *kolonilerinin, *Latinlere *(*Romalılar) *direnmek için dönemin Şan ve şöhret kazanmak isteyen *Epirus Kralı Pirus*'tan yardım istemesi ve bunun akabinde *İtalyan *yarımadasının güneyinde, *Pirus*'un *Yunan Ordusu* ile *Latinlerle *(*Roma Ordusu)* arasında yaşanan savaştan almaktad... daha fazlası »

Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Deyiminin Hikayesi Nereden Geliyor

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 gün önce
Türkçe'mizin özlü deyimlerinden biri olan "*Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak*" deyimi, elinde bulunan imkanlardan daha iyisine kavuşacağını, daha çok kazanacağını varsayıp sonunda elindeki imkanlardan da olmak, yani kaybetmek anlamına gelen deyimin ilginç bir hikayesi bulunmaktadır. Tarihsel rivayetlere göre "*Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak*" deyimi ile ilgili iki adet hikaye bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en meşhur olanı, *İstanbullu *bir tüccarın başına gelenlerdir. *Osmanlı *döneminde (Tarihler tam bilinmemektedir.) işlendikten sonra bulgu... daha fazlası »

Aşil Efsanesi ve Truva Savaşı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 gün önce
*Yunan Mitolojisinin*, en büyük askeri olarak görülen *Aşil* (*Akhilleus*, *Francızca Achille*) *Homeros’un İlyada ve Odysseia* isimli eserinin başkarakterlerinden biridir. *İlyada*, *Homeros *tarafından *M.Ö.-720* yıllarında yazılmıştır. *Truva savaşını* anlatan *Homeros*’un *İlyada *destanı, kahraman *Aşil*’in *Truvalılar *ve hırslı *Akha kralı Agamennon* ile arasında ki hikayeleri konu almaktadır. *Aşil efsanesi,* onun doğumundan önce başlar. *Aşil’in annesi* su tanrıçası *Theis*’tir. Babası ise bir ölümlü olan *Peleus*’tur. *Theis *çok güzel bir tanrıça olup geleceği görme öz... daha fazlası »

Uykuda Diş Gıcırdatma Belirtileri ve Tedavi Yöntemi Nasıldır

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 4 gün önce
Genellikle stresli dönemlerde, beslenme bozuklukları, aşırı duygusal hassaslık, sinir gibi rahatsızlıklar nedeniyle uyku halinde veya günlük yaşamda dişleri sıkarak gıcırdatma eylemine bilimsel adıyla *bruksizm* yani *diş gıcırdatma* hastalığı denir. DİŞ GICIRDATMA NEDENİ MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ RAHATSIZLIĞINDAN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR ! Uyku sırasında oluşan ve çeneyi çok şekilde birbirine sürtmenin, diş gıcırdatma (bruksizm) olduğunu ve ülkemizde görülme sıklığının %20’lere kadar ulaştığını dile getiren uzmanlar, “Diş gıcırdatma ile alakalı araştırmalar nedenin merkezi sinir siste... daha fazlası »

Siğil Tedavisinde Doğal Ve Bitkisel Yöntemler Nelerdir?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 5 gün önce
*Siğil Nedir? * Siğiller; kesik, çatlak ve yaralar yolu ile vücuda giren HPN virüslerinin neden olduğu bir cilt sorunudur. Virüs kaynaklı olduğundan bulaşıcıdır. Belirlenen 120 tip siğil çeşitleri vardır. Siğiller çoğu zaman dirsek, diz, parmak ve yüzde ortaya çıkar, genital bölgede çıkan siğillere dikkat etmek gerekir, bu siğiller cinsel yolla bulaşabilir ve ilerki zamanlarda cilt kanserine kadar varabilen sorunlara yol açabilir. *Siğil nasıl oluşur?* Siğiller cildin en dış katmanına giren bir virüs nedeniyle olur ve bu virüsün burada çoğalmasıyla yayılır. İyi huylu ve küçük bi... daha fazlası »

Saçkıran Tedavisinde Doğal Yöntem Nelerdir?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 5 gün önce
*Saçkıran Nedir ?* Saçkıran sebebi net bilinmeyen bir dökülme tarzıdır.Sebebi bilinmediği için tedaviside çok açık değildir.Vakaların % 50 sinde hiçbir tedavi yapılmasa da saçlar kendiliğinden çıkar,bu durum izah edilememiştir ama hastalıkta kişi psikolojisinin etkili olduğunu düşündürür. Bu nedenle saçkıran hastalığı herşeyin sonu değil, bir an gelir hiç bir sorun kalmadığını görürsünüz, sizin yapmanız gereken moral seviyenizi yüksek tutmaktır. *Sarımsak İle Saçkıran Tedavisi* Sarımsağın içindeki asit cilde zarar verecek düzeyde yakmadan hafif bir tahriş yapabilir. Oluşan bu ... daha fazlası »

Kabızlık Nedenleri Nelerdir,Tedavisi Nasıldır ?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 5 gün önce
Özellikle rafine gıdaların, fast food türü besinlerin metropol yaşamda sıkça tercih edilmesine bağlı olarak kabızlık şikayeti toplumda artmaya başladı. Öyle ki 5 kişiden biri ne yazık ki bu sorunu yaşıyor. *Öncelikle kabızlık nedir ?* Eğer 90 gün den fazla bir süredir haftada 2 yada daha az dışkılıyorsanız, Dışkılama amacı ile lavman ya da laksatif diğer ilaçları kullanıyorsanız, Dışkılama sırasında makat çevresine bastırma ihtiyacı hissediyorsanız, Dışkılama sonrasında, tam rahatlamıyorsanız, Ikınma fazla ise, Çok sert ve hacimli gaita’nız varsa kabızlık probleminiz vardır. *Kabızlık... daha fazlası »

Mevsimsel Saç Dökülmesine Alternatif Çözümler

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 5 gün önce
*Mevsimsel saç dökülmesi hangi aylarda olur, ne kadar sürer?* Her yıl yaz sonunda başlayıp, bir-bir buçuk ay devam eden saç dökülmesi bizleri fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da rahatsız eder. Kimilerinin fark etmeden geçirdiği bu süreç, bazıları için çok daha sıkıntılı olabilir. Havaların ısınması ile tüm doğa nasıl canlanıyorsa; bahar ayları ile başlayıp tüm yaz devam eden saçlardaki canlılık ve büyüme hızı, havaların serinlemeye başladığı Eylül ayı ile birlikte hız keser. Ömrünü dolduran saçlar dökülürken, yenileri yaz aylarında olduğu hızda uzamazlar. Aslında bu döngü s... daha fazlası »

Yeni Doğan Bebek Ne Kadar Sıklıkla ve Süreyle Emzirilmelidir

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 6 gün önce
Emzirme süresi bebekten bebeğe değişir. Emme süresi bebekten bebeğe değişir. Bazı annelerin sütü daha fazla olup bebeğin de emmesi iyiyse kısa sürede bebeğin doyması sağlanır ve dolaysıyla bebeğin emme süresi kısadır. Daha yavaş emen ya da anne sütü daha yavaş gelen annelerin emzirme süresi daha uzun olabilmektedir. Doğumdan sonraki ilk haftalarda sık aralıklarla ve daha uzun süreli emzirme şarttır. Bunun sebebi ise anne sütünün yeterli miktara gelmesi için tek geçerli etkenin etkin emzirme olmasıdır. İlk haftalarda bebekler daha uzun süre annelerini emerler. Haftalar ilerledikçe ... daha fazlası »

Çocuğu Zayıf Olanlar İçin Kilo Alma Rehberi

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 6 gün önce
Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi için sağlıklı beslenmesi gerekir. Günümüzde bazı çocuklar aşırı ve dengesiz beslenmeyle obez olabilmekte, bazı çocuklar ise yetersiz kalori alımından dolayı zayıf olabilmektedir. Bu yazımızda zayıf ve iştahsız çocuklarımıza nasıl kilo aldırırız bunu inceleyeceğiz. Amerika Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı’na göre günlük önerilen kalori alım miktarı şu şekildedir: -Kadınlar için 1800 – 2400 kalori (19-51 yaş) -Erkeklerde 2200 – 3000 kalori (19 – 51 yaş) -Çocuklar ve ergenler için 1000 – 3200 kalori Çocuğum Çok Zayıf Nasıl Kilo Aldırabilirim Öncel... daha fazlası »

Anne Sütü Karbonhidratının Özellikleri ve Faydaları

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 6 gün önce
Anne Sütünün 100 gramının kalori değeri yaklaşık 69 kcal’dir. Ancak anne sütünün içeriği bebeğin ihtiyacına göre sürekli bir değişiklik gösterir. Bu yüzden anne sütünün ne bir kalori değeri söylenemez. Anne sütü, bebek için en uygun besindir. İçeriği sabit değildir ve bebeğin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Temel olarak protein, yağ, karbonhidrat ve sudan oluşur. İçinde, vitaminler, kalsiyum gibi elementler, çeşitli enzimler ve bebeği hastalıklardan koruyacak olan bağışıklık proteinleri de içerir. Büyüme ve gelişmeyi etkileyen hormonlar da anne sütünün içeriğinde vardır. ... daha fazlası »

Yeni Doğan Bebeği İlk Olarak Ne Zaman Emzirilmelidir

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 6 gün önce
Bebeğin emzirme vakti, doğum şeklinize göre değişir. Örneğin sezeryan ile doğum yaptıysanız ve genel anestezi ile sezeryan ameliyatı olduysanız. Bebeğin emzirme zamanını doktorunuza danışmalısınız. Epidural ya da spiral anestezi yöntemiyle doğum yaptıysanız yine hekime danışmanız gerekir. Eğer normal doğum yaptıysanız yani anestezisiz o zaman bebek doğduktan ilk 30 dakika içinde emzirebilirsiniz. Bebek doğduktan sonra aktif olarak hareket halindedir. Sürekli olarak enerji harcamaktadır. Bu yüzden bu süre içinde bebeğe anne memesinin verilmesi gereklidir. Yani bebek eğer uygunsa il... daha fazlası »

Bebek Emzirirken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Maddeler

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 6 gün önce
Dünyaya yeni gelen minik bebeklerin en büyük ihtiyacı şüphesiz anne sütüdür. Bu yüzden bebeğin zamanında anne sütüyle beslenmesi çok önemlidir. Bebeğinizi emzirirken dikkat etmeniz gerekir. Bu yazımızda bebeğimizi emzirirken nelere dikkat etmeliyiz, bu konuyu araştıracağız. Bebek Emzirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz 1– Öncelikle bebeğinizi emzirmeden önce ellerinizi güzelce yıkayın. 2– Sonrasında meme başı kaynamış ılık su ile güzelce silinip temizlenmelidir. 3– Annenin emzirme esnasında rahat olması gerekir. Bu yüzden anne, rahat bir yerde ve pozisyonda oturmalıdır. 4– Bebeğin altı... daha fazlası »

Kolesterol Nedir ve Nedenleri...!

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Kolesterol yağ bazlı bir moleküldür. Bu molekül başlıca karaciğerde sentezlenerek kan akışına gönderilir. Ayrıca diyet ile alınan bazı besinlerde de bulunur. Kolesterol vücut için hayati görevlerde rol oynar. Hücre zarını oluşturan elemanlardan biri olan kolesterol, D vitamini ve bazı hormonların sentezinde görev alır. Ayrıca sindirimde safra üretiminde de görev yapar. Kolesterol her ne kadar vücut için oldukça önemli olsa da yüksek miktarı vücut için zararlıdır. Yağ bazlı kolesterolün, su bazlı kanda taşınması gerekir. Kolesterolün taşınmasında lipoprotein adı verilen yapıl... daha fazlası »

GDO Nedir?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
GDO hakkında pek çok asılsız, abartılı veya yanlış söylemler ortalıkta dolaşmakta, bu kadar fazla ve birbirine tamamen zıt bilgiler arasında neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bulmak oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle bu yazımda Dünya Sağlık Örgütü'nün GDO hakkında yazmış olduğu makaleyi esas alarak, GDO hakkındaki merak edilen bütün sorulara cevap vermeye çalışacağım. *GDO Nedir?* GDO, *G*enetiği *D*eğiştirilmiş *O*rganizma kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Organizmalardan kasıt bitkiler, hayvanlar ve bakteri gibi mikroorganizmalardır. Gen teknoloj... daha fazlası »

Bebek Kakası Nasıl Olmalıdır

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Yeni doğan bir bebek ilk birkaç gün siyah bir kaka çıkarır. Buna mekonyum kakası denir. Mekonyum kakası, siyah ve macun kıvamında bir kakadır. Mekonyum kakası önce yeşille karışmaya başlar. Daha sonra kahverengiye ve genellikle birinci haftanın sonunda her zaman alışık olduğumuz anne sütü kakası olan altın sarısı ve çamur kıvamında olan kakaya döner. Ancak anne sütüyle beslenmeyen yani mama ile beslenen bebeklerde her renkte kaka görülebilir. Mamanın içeriği, özellikle demir içeriğine göre yeşil, kahverengi, sarı ile karışık kakalar da görülebilir. Annelere şu konuda bilgi verme... daha fazlası »

Hayvansal Dokular

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Tek hücreli canlıların organizasyon şeması burada sonlanır. Her canlı organizma tek ya da daha fazla sayıda hücreden oluşömuştur. Çok hücreli canlılarda yapı ve görev bakımından benzer hücreler bir araya gelerek *doku *ları, dokuların uyumlu birlikteliği *organ *ları, organların birlikteliği *sistem *leri ve tüm sistemlerin birlikteliği de *organizma *yı ortaya çıkarır. Çok hücreli organizmalarda hayatın devamlılığı yapı ve görev bakımından farklılaşmış hücrelerin sağlıklı bir işbirliği ile devam edebilir. Belli bir hücre grubu yaşamına devam edebilmek için diğer hücre gruplarını... daha fazlası »

DNA Nedir? DNA’nın Yapısı ve Özellikleri Nelerdir?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
*İlkokuldaki fen bilgisi derslerinde bile artık DNA’dan bahsediliyor. Herkes bu üç harfe aşina ama aslında ne olduğunu biliyor muyuz?* *DNA’nın açılımı deoksiribonükleik asittir.* Birbiri etrafında dolanarak sarmal oluşturan bir asit molekülüdür. İçinde bilgi depolayabiliyor hem de çok değerli bilgiler. Bakteriler, hayvanlar, bitkiler yaşayan bütün canlılar (bazı virüsler hariç) bu genetik bilgi sayesinde hayatta kalıyor. Nasıl vücudumuzun emir komuta merkezi beynimiz ise hücrelerimizin merkezi de DNA’dır. DNA’nın iki zinciri nükleotid adlı monomerlerden oluştuğu için polinükleo... daha fazlası »

Uygarlığın gelişiminde atın rolü

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Geçen hafta, Türklerin atla olan ilişkisine ve onun üzerinden savaş sanatına getirdikleri yenilikten kısaca bahsetmiş ve bunun ilk örneklerinden biri olarak da Türklerin MÖ 1000’li yıllarda Çin’de Chou Hanedanının kurulmasındaki rolüne değinmiştik. Bu hafta konuyu genel anlamda atın Türkler tarafından evcilleştirilmesi, evcilleştirilen atın uygarlığa katkısı ve yine savaş sanatında oynadığı tarihsel role değineceğiz. “Türkler, atın sırtında doğar, yaşar ve ölür.” Bu tümce bize ait değil, yabancı tarihçilerin yüzyıllar içinde oluşmuş bir saptamasıdır. Türk derken kuşkusuz Orta Asya... daha fazlası »

El-Cezeri neden bir James Watt olamadı?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
El-Cezeri, 1136-1206 yılları arasında Diyarbakır bölgesinde yaşadığı kabul edilen bir mekanik bilginidir. Adını, Dicle nehrinin bir ada gibi çevrelediği Cizreli olmasından alır. Hakkında bildiklerimiz, elyazması kopyaları günümüze kadar ulaşan, tasarladığı otomatik sistemleri, çalışma prensiplerinin anlaşılmasına yarayacak resimlerle birlikte anlattığı eserine (kısaca *Sın’ati’l Hiyel*) yazdığı önsözde verdiği bilgilerden ibaret. Önsözden, bir pirinç tacirinin oğlu olduğunu, o dönemde bölgede hükümranlık kurmuş Artuklular’ın sarayında başmühendis olarak hizmet verdiğini öğreniyor... daha fazlası »

Şempanzeler neden konuşamaz?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Hepimiz biliriz ki papağanlar konuşur. Hatta bazı insanlar fillerin, fokların veya balinaların konuşma seslerini taklit ettiğini görmüştür. Peki, neden en yakın primat akrabalarımız bizim gibi konuşamıyor? Yeni araştırmamız, gerekli ses anatomisine sahip olduklarını ancak onu kullanacak beyin gücüne sahip olmadıklarını ortaya koyuyor. Biliminsanları yüzyıllar boyunca bu olayı anlamak için çaba gösterdiler. Bazıları, insan olmayan primatların, bizim yaptığımız gibi benzer sesleri çıkarabilmek için doğru biçimlenmiş vücut bölümlerine sahip olmadıklarını ve insan konuşmasının ses çık... daha fazlası »

Yaşamış en büyük kuş

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
*National Academy of Sciences*’da yayımlanan bir bulguya göre, yaşamış en büyük kuş keşfedilmiş olabilir. Steroid almış martıya benzeyen bukuşun kanat genişliğinin 6,1-7,4 m arasında olduğu belirlendi. Güney Karolina’da 30 yıl önce bulunan, uzunluğu 25 m olarak hesaplanan bir fosil, yeni bir tür olarak adlandırılmıştı. Connecticut Bruce Müzesi Bilim Sorumlusu Daniel Ksepka’ya göre yeni buluntular, hem boyutları, hem de saklanma koşulları açısından iki yönlü ses getirecek gibi görünüyor. Materyal deniz dibinde adeta gömülerek saklandığı için, tüm leşçil hayvanların saldırılarından ... daha fazlası »

Doğadaki Üç Unsur: Su - Toprak - Bitki

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Su Kaynakları Su, insanlar ve diğer canlılar için vazgeçilmez bir kay­naktır. Dünya’daki başlıca su kaynakları; - Okyanuslar - Denizler - Buz dağları ve buzullar - Yeraltı suları - Göller - Bataklıklar - Akarsular şeklinde ifade edilebilir. Dünya üzerindeki sular sürekli hareket halindedir. Yeryüzündeki su kaynaklarında meydana gelen buharlaşma ve bitkilerdeki terleme sonucu atmosfere karışan su buharı, soğumayla yoğunlaşarak sıvı veya katı olarak tekrar yeryüzüne düşerek su kaynaklarına karışır. Suyun bu hareketine su döngüsü adı verilir. Su döngüsü sonucunda ... daha fazlası »

Harita Bilgisi

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Tarih boyunca dünyayı merak eden insan yaşadığı coğrafyadan başlayarak diğer çoğrafyaları da içine alan çizimler yapmıştır. İnsanoğlu dünyayı keşfettikçe gördüğü yerleri daha sistematik şekilde görselleştirme gereği duymuştur. Bu ihtiyaç temelinden ortaya çıkan haritalar günümüz dünyasında bir sürü kullanım alanıyla vazgeçilmezdir. Haritalar hazırlanırken çeşitli çizim yöntemleri kullanılır. Sınavlarda karşımıza çıkabilecek harita bilgisi sorularına rahatlıkla çözmek için bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Şimdi öncelikle harita çizim yöntemlerini inceley... daha fazlası »

Dünyanın Şekli ve Hareketleri

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Dünya’nın kutuplardan basık Ekvator’dan şişkince kendine has bir şekli vardır. Bu şekle geoit adı verilir. Dünya geoit şeklini, kendi ekseni etrafındaki dönüşü­ne bağlı olarak Ekvator kısmında oluşan merkez kaç kuvvetinin etkisiyle meydana gelen savrulma sonu­cunda almıştır. Dünyanın şekli ve hareketleri küresel coğrafyayı anlamak için çok önemlidir. Dünyanın Boyutları Ekvator çevresi 40076 km Kutuplar çevresi 40009 km Ekvator yarıçapı 6378 km Kutuplar yarıçapı 6357 km Basıklık oranı 1/297 Yüzölçümü 510 milyon km2 Hacmi 1 milyar 83 milyon km3 Dünya'nın şeklinin sonuçları 1. Ekv... daha fazlası »

Yer'in Yapısı ve Oluşum Süreci

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Dünya’nın oluşumuyla ilgili çeşitli teoriler varsa da bunlardan en güçlü olanı Big Bang (Büyük Patlama) teorisidir. Büyük patlamanın sonucunda oluşan galaksiler, yıldızlar ve gezegenler zamanla birbirin­den uzaklaşmışlardır. Bu uzaklaşma günümüzde de devam etmekte olup, evrenin sürekli olarak genişle­mekte olduğu kabul edilmektedir. Dünyamız oluşumundan hemen sonra sıvı haldeki maddelerden meydana gelmiş bir alev topu halin­deyken zamanla ısısının düşmesiyle soğumuş ve dış kabuğu oluşmuştur. Bugün dünyanın yüzeyi katı ve kararlı gibi görünüyor­sa da değişimler sürmektedir. Yeryüzü,... daha fazlası »

HEPATİT (KARACİĞER İLTİHAPLARI)

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Karaciğerde meydana gelen bütün iltihaplı hastalıklara "hepatit" denmektedir. Hepatit yapan birçok sebepler vardır: Virüsler, parazitler, mantarlar, bakteriler, bazı ilaçlar, zehirler ve alkol başlıca iltihap sebepleridir. Hepatitin en tipik belirtisi "sarılık"tır. Çoğu vakalarda karaciğer yetmezliği de vardır. Virüslerin sebep olduğu hepatit, akut ve kronik hepatit diye ikiye ayrılır. Akut hepatit, üç tip virüsün marifetidir. A tipi virüsün kuluçka devresi 15 günle iki ay arasında değişir. B ve C tipi virüsün kuluçka devresi daha uzun olup iki ila altı ay kadardır. *B... daha fazlası »

HAZIMSIZLIK ŞİKAYETLERİ

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Hazımsızlık, bir beslenme bozukluğunun işareti olduğu gibi; bir sindirim sistemi hastalığının da işareti olabilmektedir. Hazımsızlığın belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: * Midede dolgunluk hissi. * Midede ağrı ve yanma. * Karında şişlik, geğirme ve gaz çıkarma. * Kabızlık. Nadir durumlarda ishal. Hazımsızlığın birinci sebebi, yiyeceklerin ağızda iyi çiğnenmemesidir. Bir münakaşa ve ruhi gerginlik sırasında yenen yemeklerde, bolca hava yutulmakta; yiyecekler acele ile iyice parçalanmadan yenmekte, en önemlisi sinir sisteminin dengesi bozulduğundan ifrazat bezleri yeterince ça... daha fazlası »

GRİP

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Salgın halinde ortaya çıkan; değişik karekterde virüsler tarafından oluşturulan bir solunum yolları hastalığıdır. Grip virüslerinin devamlı karekter değiştirmeleri sebebiyle tesirli bir aşısı veya serumu yapılamamaktadır. Mikropların vücuda girmesinden birkaç gün sonra hastalık kendisini belli eder. *Gribin belirtileri nelerdir?* * Belirtileri:* * Ateş, halsizlik, eklemlerde ağrı ve hastalık duygusu ile başlar. * Göz yuvalarında ve alında ağrı yapar. * Öksürük, burun akıntısı, boğazda ağrı, hastalığın yerleştiğini gösteren kesin belirtilerdir. * Üç-dört gün sonra ateş düşer... daha fazlası »

GASTRİT (MİDE İÇYÜZÜNDE İLTİHAP)

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Çok sık rastlanan bir hastalıktır. Düzensiz beslenme, sinir gerginliği, alkol, sigara, fazla kahve ve çay bu hastalığa davet eden faktörlerdir. Akut ve kronik olmak üzere iki tipi vardır. Belirtileri birbirine benzer. Demir eksikliğine bağlı kansızlık da gastrit yapabilmekte ve belirtileri kalıcı (kronik) olmaktadır. *Belirtileri:* * Sindirim güçlükleri ile başlar. * Yemeklerden sonra midede yanma ve ağrı olur. * Bulantı ve kusma yapar. * Hastalığın ilerlemesi halinde seyrek olarak kanama görülür. *Ne Yapmalı?* * Gastrite sebep olan tesirler keşfedilip hastanın bunları terk... daha fazlası »

FELÇ (İNME)

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Beyin ve sinir sisteminin beslenme yetersizliği sonucu ortaya çıkar. Sinir hücrelerinin oksijensizliğe ve kan şekeri düşmesine tahammülü birkaç dakika ile sınırlıdır. Herhangi bir sebeple (genellikle beyne kan taşıyan damarların tıkanması, daralması) aksaması durumunda saniyeler içinde konuşma, görme, anlama bozulabilir ve vücudun bir yarısında kuvvet azalması veya tamamen fonksiyon kaybı olabilir. Bu kayıp yine saatler içinde kısa sürede geçiyorsa geçici felçten bahsedilir. Hastalıkta bazen tablo gelişmeden haberci uyarıcı bulgular da görülebilir: Vücudun bir tarafında gelip... daha fazlası »

Duha Koca Oğlu Deli Dumrul Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Meğer hanım, Oğuz’da Duha Koca oğlu Deli Dumrul derlerdi bir er var idi. Bir kuru çayın üzerine bir köprü yaptırmıştı. Geçeninden otuz üç akçe alırdı, geçmeyeninden döve döve kırk akçe alırdı. Bunu niçin böyle ederdi? Onun için ki benden deli, benden güçlü er var mıdır ki çıksın benimle savaşsın der iki, benim erliğim, bahadırlığım, kahramanlığım, yiğitliğim Ruma, Şama gitsin, ün salsın der idi. Meğer bir gün köprüsünün yanında bir bölük oba konmuştu. O obada bir iyi güzel yiğit hasta düşmüştü. Allah’ın emriyle o yiğit öldü. Kimi oğul diye, kimi kardeş diye ağladı. O yiğit üzerine... daha fazlası »

Kanglı Koca Oğlu Kan Turalı Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Oğuz zamanında Kanglı Koca derlerdi bir gürbüz er var idi. Yetişmiş bir yiğit oğlu var idi, adına Kan Turalı derlerdi. Kanglı Koca der: Dostlar, babam öldü ben kaldım, yerim yurdunu tuttum, yarınki gün ben Öleceğim oğlum kalacak, bundan daha iyisi yoktur ki gözüm görürken oğul gel seni evlendireyim dedi. Oğlan der: Baba mademki beni evlendireyim diyorsun, bana layık kız nasıl olur? Kan Turalı der: Baba ben yerimden kalkmadan o kalkmış olmalı, ben kara koç atıma binmeden o binmiş olmalı, ben kanlı kafir eline varmadan o varmış bana baş getirmiş olmalı dedi. Kanglı Koca der: Oğul se... daha fazlası »

Kazılık Koca Oğlu Yigenek Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Kam Gön oğlu Han Bayındır yerinden kalkmıştı. Kara yerin üzerine ak otağını dikmişti. Alaca gölgeliği gök yüzüne yükselmişti. Bin yerde ipek halıcığı döşenmişti. İç Oğuz, Dış Oğuz beyleri sohbete toplanmıştı. Yeme içme idi. Kazılık Koca derlerdi bir kişi var idi. Bayındır Han’ın veziri idi. Şarabın keskini başına çıktı. Kaba dizi üzerine çöktü. Bayındır Han’dan akın diledi. Bayındır Han izin verdi. Nereye istersen git dedi. Kazılık Koca iş görmüş, işe yarar odamdı. İşe yarar yaşlılarını yanına topladı, teçhizat ve levazımı île yola girdi. Çok dağlar, dere tepe geçti. Günlerden bir... daha fazlası »

Basat’ın Tepegöz’ü Öldürdüğü Destan

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Meğer hanım bir gün Oğuz otururken üstüne düşman geldi. Gece içinde ürktü göçtü. Kaçıp giderken Aruz Koca’nın oğlancığı düşmüş. Bir aslan bulup götürmüş, beslemiş. Oğuz yine zamanla gelip yurduna kondu. Oğuz Han’ın at çobanı gelip haber getirdi, der: Hanım sazdan bir aslan çıkıyor, at vuruyor, sallana sallana yürüyüşü adam gibi, at basarak kan sömürüyor. Aruz der: Hanım, ürktüğümüz zaman düşen benim oğlancığımdır belki dedi. Beyler bindiler, aslan yatağı üzerine geldiler. Aslanı kaldırıp oğlanı tuttular. Aruz oğlanı alıp evine getirdi. Şenlik yaptılar, yeme içme oldu. Amma oğlanı n... daha fazlası »

Begil Oğlu Emren’in Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Kam Gön oğlu Han Bayındır yerinden kalkmıştı. Ak otağını kara yerin üzerine diktirmişti. Alaca gölgeliği gök yüzüne yükselmişti. Bin yerde ipek halıcığı döşenmişti. İç Oğuz, Dış Oğuz beyleri toplanmıştı. Dokuz Tümen Gürcistan’ın haracı geldi. Bir at, bir kılıç, bir çomak getirdiler. Bayındır Han çok müteessir oldu. Dedem Korkut geldi neşeli havalar çaldı, hanım niye müteessir oluyorsun dedi. Der: Nasıl müteessir olmayayım, her yıl altın akçe gelirdi, yiğide beye verirdik, hatırları hoş olurdu, şimdi bunu kime verelim ki hatırı hoş olsun dedi. Dede Korkut der: Hanım bunun üçünü de ... daha fazlası »

Uşun Koca Oğlu Seğrek Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Oğuz zamanında Uşun Koca derler bir kişi var idi, ömründe iki oğlu var idi. Büyük oğlunun adı Eğrek idi. Cesur, deli, güzel yiğit idi. Bayındır Han’ın sohbetine ne zaman istese getirdi. Beyler beyi olan Kazan’ın divanında buna hiç kapı baca yoklu. Beyleri çiğneyip Kazan’ın önünde otururdu. Kimseye iltifat eylemezdi. Meğer hanım gene bir gün beyleri çiğneyip oturunca. Ters Uzamış derlerdi Oğuz’da bir yiğit var idi, der: Bre Usun Koca oğlu bu oturan beyler her biri oturduğu yeri kılıcı ile, ekmeği ile almıştır, bre sen baş mı kestin kan mı döktün, aç mı doyurdun, çıplak mı donattın ... daha fazlası »

Salur Kazan Esir Olup Oğlu Uruz’un Çıkardığı Destan

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Meğer Hanım Tırabuzan tekürü beyler beyi olan Han Kazan’a bir şahin göndermişti. Bir gece yiyip içip otururken şahinci başına der: Bre yarın sabah şahinleri al, tenhaca ava binelim dedi. Erkenden bindiler, av yerine vardılar. Gördüler bir sürü kaz oturuyor. Kazan şahini bıraktı. Alamadı şahin havalandı. Gözetlediler, şahin Toman’ın Kalesine indi. Kazan gayet müteessir oldu. Şahinin ardına düştü. Dere tepe aştı, kafir eline geldi. Giderken Kazan’ın karanlık gözünü uyku bürüdü. Beyler dediler: Hanım dönelim. Kazan der: Biraz daha ileri varalım dedi. Baktı bir kale gördü. Der: Beyler ... daha fazlası »

Dış Oğuz’un İç Oğuz’a Âsi Olup Beyrek’in Öldüğü Destan

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Üç Ok, Boz Ok bir araya gelse Kazan evini yağmalatırdı. Kazan tekrar evini yağmalattı. Amma Dış Oğuz beraber bulunmadı. Sadece İç Oğuz yağmaladı. Ne zaman Kazan evini yağmalatsa helallisinin elini tutar, dışarı çıkardı, ondan sonra yağma ederlerdi. Dış Oğuz beylerinden Aruz, Emen ve diğer beyler bunu işittiler, dediler ki bak bak, şimdiye kadar Kazan’ın evini beraber yağma ederdik, şimdi niçin beraber olmayalım dediler. Söz birliği ile bütün Dış Oğuz beyleri Kazan’a gelmediler, düşmanlık eylediler. Kılbaş derler bir kişi var idi. Kazan der: Bre Kılbaş bu Dış Oğuz beyleri daima ber... daha fazlası »

Tufan Efsanesi

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Türk mitolojisinde, tufan ile ilgili örnekler Altay Türkleri’nin efsanelerinde yaşamaktadır. Altay Türkleri’nde, tufan efsanesinin bir kaç söyleyişi vardır. Aşağıda bu söyleyişlerden birine yer verilmiştir. Aşağıda yer alan ve U. Harva Holmberg tarafından nakledilen Altay Tufan Efsanesi, İslam ve Hıristiyan dünyasının Nuh Tufanı anlatılarına oldukça benzemektedir. Altay Tufan Efsanesi, özetle şöyledir: Sel bütün yeri kapladığında, Tengiz (=Deniz) yerin üzerinde efendi idi. Tengiz’in yönetimi altında Nama adında iyi bir erkek yaşardı. Nama’nın Sozun Uul, Sar Uul ve Balık adlarında ... daha fazlası »

Ay Atam Efsanesi

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Ay-Atam Efsanesi, Memlükler döneminde Mısır’da yaşamış olan Türk tarihçisi Aybek üd Devâdârî tarafından kayda geçirilmiş bir Türk efsanesidir. Aybek üd Devâdârî’nin verdiği bilgilere göre bu efsaneyi halk dilinden yazıya aktaran ilk kişi Ulug Han Ata Bitikçi adlı eski bir Türk bilginidir. Ulug Han Ata Bitigçi’nin içinde Ay-Atam Efsanesi’nin de yer aldığı bir kitabını ele geçiren Cebrail bin Bahteşyu adlı İranlı bir tarihçi, Ay-Atam efsanesi’ni Türkçe’den Farça’ya tercüme etmiştir. Bu farça tercümeyi bulan Aybek üd Devâdârî efsaneyi olduğu gibi kendi kitabına aktarmıştır. Ay-Atam ... daha fazlası »

Coğrafi Keşiflerin Türk Dünyası Üzerindeki Etkileri

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Coğrafi Keşiflerin Türk Dünyası Üzerindeki EtkileriCoğrafi Keşifler, bütün insanlığı etkilemiştir. Bu yönüyle evrensel bir özelliğe sahiptir. Akdeniz Limanları, Coğrafya Keşifler sonucunda önemini kaybetti. Ancak 1869′da Süveyş Kanalı’nın Fransızlar tarafından açılmasıyla bu limanlar yeniden önem kazanmıştır. Coğrafi Keşifler, Müslüman ülkeler açısından büyük zararlara neden olmuştur. İslam ülkeleri yoksullaşmış, Türkistan Hanlıkları giderek zayıflamış ve Ruslar karşısında gerilemiştir. Osmanlı İmparatorluğu, İpek ve Baharat Yollarına hakim olmasına rağmen yolların değişmesinden ... daha fazlası »

Coğrafi Keşiflerin Yapılışı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Coğrafi Keşiflerin Yapılışı• Portekizli Bartelmi Dias Afrika’nın güney ucuna ulaşarak Ümit Burnu’nu buldu (1487). • İspanyol asıllı Kristof Kolomb, İspanya’nın Palas limanından hareket edip Atlas Okyanusu’nu aşarak Amerika Kıtası’nı buldu (1492). Ancak burasını Hindistan zannettiğinden batısındaki Bahama takımadalarına Batı Hint Adaları, halkına da Hintliler adını verdi. Daha sonraları Amerika Kıtası’na üç sefer daha yaparak kıtanın orta ve güney kesimlerini de keşfetti. Ancak yeni bir kıta keşfettiğini anlayamadan öldü. • Portekizli Vasko do Gama Ümit Burnu’nu dolaşarak Hindistan’... daha fazlası »

Coğrafi Keşifler Nedenleri ve Sonuçları

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Doğudan başlayan ticaret yolları yüzyıllarca Avrupa’nın çeşitli ihtiyaçlarını karşılamada can damarı olmuştur. Özellikle bunlardan en önemlileri olan İpek ve Baharat yollarının Osmanlı Devleti’nin eline geçmesi, Avrupalıları yeni yollar aramaya sevk etti. Orta Çağ’ın sonuna kadar dünyanın pek çok yeri bilinmiyordu. İşte bu yeni yollar arama girişimleri sırasında pek çok yer ilk kez keşfedildi ve yeni ticaret yollan bulundu. Yeni Çağ’ın başlarında meydana gelen bu keşif olaylarına “*Coğrafî Keşifler*” adı verilir. Coğrafi Keşiflerin Nedenleri:*1)* Bilimsel, teknik alandaki ilerleme... daha fazlası »

Altay Yaratılış Destanları

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Altay Yaratılış Destanları X. yüzyıldan sonra Altay dağları bölgelerinde, artık büyük Türk devletleri kurulmaz olmuştu. Ama bu bölgelerdeki halk, bir Türk olarak binlerce yıl yaşamış, gelişmiş ve nihayet, soylu Türkler batıya gittikten sonra da dağlar ve vadiler arasında kaybolup, kalmış kimseler idiler. Bu sebeple eski Türk mitolojisinin, en ilksel izlerini, Altay dağları bölgesinde bulmak mümkündür. Fakat zamanla, onlara da dışarıdan birçok tesirler gelmiş ve yeni yeni efsaneler meydana çıkmıştı. Biz Altay dağlarındaki efsaneleri incelerken, bu tarihi gelişimi, hiçbir zaman gö... daha fazlası »

Bozkurt Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Bozkurt Destanı, aslında Çin sülalelerinin resmi tarihlerinde anlatılan dolayısıyla Çince dile getirilen üç farklı mitolojik hikâyeye verilen ortak addır. Bu üç hikâyede ortak bir temanın bulunması, bunların Bozkurt Destanı olarak adlandırılması sonucunu doğurmuştur. Aşağıdaki metin, Çin sülalelerinden olan Sui ailesinin resmi tarihinden alınmıştır. Günümüz Türkçesine yapılan çeviri -metinde kullanılan noktalamalar ve kelime yazılışları dâhil- Prof. Dr. Bahaeddin Ögel’e aittir. *Bazıları şöyle derler: Bir rivayete göre (Göktürklerin) ilk ataları, Hsi-Hai, yani Batı-Denizi’nin kıyı... daha fazlası »

Ergenekon Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Türk illerinde Türk oku ötmeyen, Türk kolu yetmeyen, Türk’e boyun eğmeyen bir yer yoktu. Bu durum yabancı kavimleri kıskandırıyordu. Yabancı kavimler birleştiler, Türklerin üzerine yürüdüler. Bunun üzerine Türkler çadırlarını, sürülerini bir araya topladılar; çevresine hendek kazıp beklediler. Düşman gelince vuruşma başladı. On gün savaştılar. Sonuçta Türkler üstün geldi. Bu yenilgi üzerine düşman kavimlerin hanları, beyleri av yerinde toplanıp konuştular. Dediler ki: ”Türklere hile yapmazsak halimiz yaman olur!” Tan ağaranda baskına uğramış gibi ağırlıklarını bırakıp kaçtılar. Tür... daha fazlası »

Göç Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Bu destan da bir Uygur destanıdır ve daha önce belirtildiği üzere, Türeyiş Destanının bir uzantısı gibidir. Bugün, Orhun nehri kıyısında bir şehir kalıntısı ile bir saray yıkıntısı vardır ki çok eskiden bu şehre Ordu -Balık denildiği sanılmaktadır. Büyük Uygur Destanı’nın son bölümü diye kabul edebileceğimiz Göç Destanı, işte bu şehrin saray yıkıntısının önünde bugün görülebilecek şekilde duran yazıtlarda yazılı olduğunu Hüseyin Namık Orkun ileri sürmektedir. Yine Hüseyin Namık Orkun’un belirttiğine göre bu yazıtlar, Moğol Hânı Öğüdey zamanında Çin’den getirilen uzmanlara okuttur... daha fazlası »

Karca Bey Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Eskilerde, yüzyıllar ötesinde Kafkas denilen büyük hanlıklar yurdunda, yaşardı bir kavim, beyleri başlarında. Birlik beraberlik içinde yaşarlardı. Ağıllara sığmaz koyunları. Her yılda birlikte yaptıkları toyları. Kar, tipi ve boran dolu bir gece, Bey`in bir oğlu oldu, toy eterce. Karda doğan o çocuğa. Karça oğlan adı koydular. Bu isim, “kar gibi” anlamına geliyordu. Karca Bey, babasının kontrolünde, topluma örnek olacak bir kişi, bir lider olarak yetişmekteydi. Ama, ne yazık ki acı günler gelip çatmış, Moğol sürüleri bütün Kafkasya’yı talan etmeye başlamıştı. Ovalara sığmayan Kara ... daha fazlası »

Köroğlu Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Bu destanın kahramanı olan Ruşen Ali’nin ve babası Koca Yusuf’un Bolu Beyi ile olan mücadelelerini anlatır. Köroğlu Destanı’nın kahramanı ise 16. yy’da yaşamış halk ozanı Ruşen Ali (Köroğlu)’dur. Bolu beyi, güvendiği ve sevdiği seyislerinden biri olan Yusuf’a: “Çok hünerli ve değerli bir at bul.” emrini verir. Seyis Yusuf, uzun süre Bolu beyinin isteğine göre bir at arar. Büyüdüklerinde istenen niteliklere sahip olacağına inandığı iki küçük tay bulur ve bunları satın alır. Bolu beyi bu zayıf tayları görünce çok kızar ve seyis Yusuf’un gözlerine mil çekilmesini emreder. Gözleri k... daha fazlası »

Manas Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Bu muhteşem Türk Destanının tamamı 400.000 mısradır. Bir Kırgız destanıdır. Müslüman Kırgızlarla Putperest Kalmuklar arasında mücâdeleleri anlatır. Bununla beraber Manas Destanı’nın dokuzuncu yüzyılda, Kırgızların Yenisey Kıyılarında devlet kurmağa başladıkları sırada oluşmuş olduğunu ileri süren ilim adamları da vardır. Manas’ın, tarihte gerçekten var olduğunu gösterir izler görülememiş ise de, Kırgız-Kalmuk mücadelelerinde göz doldurmuş bir Kırgız yiğidinin, belki de bir Kırgız Beyinin adı ve yiğitliği ile bu destana konu olduğunu düşünebiliriz. Manas Destanı, Kırgızların bir ba... daha fazlası »

Mete Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
*"Eşimi, atımı verdim, çünkü benimdir!" * *"Toprak verilemez, çünkü devletindir!"* *METE* *1. METE'NİN GENÇLİĞİ OĞUZ-HAN'INKİNE BENZİYORDU* *"Büyük Hun İmparatoru Mete'nin bir efsane halinde anlatılan gençliği, Oğuz-Han'ın hayatına benzetilmişti" :* Oğuz Kağan, müslüman olan Türklere göre, babası Kara Han'ı öldürmüş ve onun yerine geçmişti. Zamanımızdan 200 sene önce büyük bir Türk Tarihi yazmış olan bir Fransız bilgini, Oğuz Han'ın Mete olabileceğini söylemiş ve ikisi arasında da bir bağ görmüştü. Bu Fransız bilgininin görüşü, büsbütün de yanlış değildi." Çünkü Mete de, Oğuz-Han ... daha fazlası »

Oğuz Kağan Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Günlerden bir gün Ay Kağan bîr erkek çocuk doğurdu. Çocuk kara saçlı, kara kaşlı, ela gözlü, kırmızı ağızlı idi. Perilerden daha güzeldi. Çocuk, anasından yalnız bir defa süt emdi. Bir daha emmedi. Konuşmaya başladı. Çiğ et ve şarap istedi. Kırk günden sonra büyüdü. Yürüdü. Oynadı. Ata bindi. Geyik avına başladı. Günlerden sonra, gecelerden sonra bir yiğit oldu. Bahadır oldu. Oğuz Kağan denen bu bahadır bir gün Tanrı’ya yakarmakta idi. Birdenbire etraf karanlık kesildi. Gökten bir ışık düştü. Bu ışık aydan da, güneşten de parlaktı. Oğuz Kağan gördü ki bu ışığın içinde bir kız var.... daha fazlası »

Satuk Buğra Han Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Hz. Muhammed kanatlı atı Burak’ın sırtında göklere yükseldiği “Mirâç Gecesinde” gök katlarında kendinden önceki peygamberleri görür. Bunlar arasında birini tanıyamaz ve Cebrail’e bunun kim olduğunu sorar. Cebrail: “Bu peygamber değildir. Bu sizin ölümünüzden üç asır sonra dünyaya inecek olan bir ruhtur. Türkistan’da sizin dininizi yayacak olan bu ruh Abdülkerim Satuk Buğra Han adını alacaktır.” Hz. Muhammed yeryüzüne döndükten sonra her gün İslâmiyet’i Türk ülkesine yayacak olan bu insan için dua etti. Hz. Muhammed’in arkadaşları da bu ruhu görmek istediler. Başlarında Türk başlık... daha fazlası »

Şu Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Destana kahraman olarak adını veren Şu, sanıldığına göre M.Ö dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Bir Türk Hakanıdır. Destanda Makedonyalı İskender’in, İran üzerinden Asya’ya doğru yürürken yapılan savaşları ve bu savaşların Türklerle ilgili bölümü anlatılmaktadır. Türk boylarının oluşumu, Türklerin şehir hayatı yaşamağa başlamaları, aynı zamanda milletini geçici bir işgalden mümkün olduğu kadar can ve mal kaybına uğratmadan kurtarmak için düşünen bir Hakanın kaygıları da anlatılan destanın en büyük özelliği, daha sonraki Türk destanlarında gelişecek olan ana fiziği ve süslemeleri önced... daha fazlası »

Türeyiş Destanı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Destan Hakkında Kısa Bilgi Bir Uygur destanıdır. Büyük Türk imparatorluğunun Göktürklerden sonraki halkası olan Uygur Türkleri, Türeyiş Destanı ile soylarının yeryüzünde ilk görünüşlerini anlatırken aynı zamanda da, bütün Türk boylarında yaygın bir inanış olarak beliren, soyun ilâhî bir kaynağa bağlanması fikrini bir kere daha belirtmiş olmaktadırlar. Uygur Türeyiş Destanının, Göktürk-Bozkurt Destanı ile olan çok yakın benzerlikleri, ilk okuyuşta anlaşılacak kadar açıktır. Hemen bütün Türk Destanlarının birinci derecedeki unsuru olan kurt süsü, gerek Türeyiş ve gerekse Bozkurt De... daha fazlası »

Hitler’in İngiltere’yi İşgal Planı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Her ne kadar İkinci Dünya Savaşı Almanya’nın 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgaliyle başlamışsa ve de bunu iki gün sonra sırasıyla İngiltere ve Fransa’nın Almanya’ya savaş açmaları izlemişse de, II. Dünya Savaşı’nın en olağanüstü ve sıradışı yanlarından birisi de Adolf Hitler’in ve Alman Yüksek Komuta Heyeti’nin, İngiltere’nin savaşa katılması ve karşı koyması durumunda ne yapacaklarına ilişkin ne bir planlarının ne de hazırlıklarının olmasıydı. Hatta daha da tuhafı, 1940 yılının Mayıs ayına, yani Hitler’in Batı’ya taarruzu başlatacağı güne dek geçen dokuz aylık süre içerisinde bil... daha fazlası »

İnkalar Nasıl Yok Oldu?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Avrupalı sömürgecilerin Amerika kıtasını keşfinden önce İnkaların yurdunda en az 9 milyon belki de 14 milyon insan yaşıyordu. Günümüzde Peru olarak bilinen ülkede doğan İnka uygarlığının kentlerinin meydanlarını nitelikli ustaların ellerinden çıkan onlarca sanat eseri süslüyor, değerli madenlerin işlenmesi sonucu ortaya çıkartılan ürünler bu güzelliği taçlandırıyordu. Ulaştırma sistemleri oldukça gelişmişti. Ülkenin bütün topraklarını enine ve boyuna saran yaygın yol ağıyla çöller geçilmiş dağlar aşılmıştı. Deniz kıyısından başlayarak neredeyse 6.000 metre yükseklikteki dağlara ... daha fazlası »

Tuna Bulgar Devleti

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Tuna Bulgar Devleti, Büyük Bulgar Devletinin yıkılmasıyla Tuna boylarında kurulan Tuna Bulgar imparatorluğudur. Tuna Bulgar Devleti, pek çok yönüyle tarihi bir vaka olma özelliği taşır. Bugünkü Bulgaristan’ın temelini oluşturan Tuna Bulgar Devleti, bir Türk Devleti olarak kurulmuş ancak bir Hristiyan/Slav devleti olarak yıkılmıştır. Bu açıdan Türk Tarihinde önemli bir yer alması gerekirken maalesef arka sayfalarda kalmış ve yeterli önem verilmemiştir. Türklerin Kıpçaklar kolunun Bulgar boyundan olan Tuna Bulgarları, 35 yıl gibi çok kısa bir süre var olan ancak Balkanlardak... daha fazlası »

Büyük Bulgarya Hanlığı

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Büyük Bulgarya Hanlığı, balkanlardaki Oğuz Türklerinin ve Bulgar boylarının kurduğu ve avrupadaki Türk varlığının temelini oluşturan bulgar devleti. Hun İmparatorluğunun yıkılmasıyla bölgedeki Türk topluluklarının M.Ö. 36’dan M.S. 200’lü yıllara kadar süren göç yolculuğuyla Hazar bölgesi civarında toplanan Türk toplulukları, bu bölgede önemli bir yoğunluk oluşturmuşlardı. Avrupa Hun İmparatorluğunu ve Ak Hun İmparatorluğunu (Eftalitler) tarih sahnesine çıkartan bu Türk topluluğu, zaman içerisinde bir başka Türk Devleti olan Büyük Bulgarya Hanlığını kurmuşlardır. 352 yılında ku... daha fazlası »

Egzama Tedavisinde En Etkili Yollar Nelerdir ?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Egzama ciltte döküntü gibi kırmızı lezyonlara neden olur. Ağrı gibi belirtiler oluşabilir. Egzama için ilaç tedavilerinin yanı sıra bitkisel çözümler de kullanılabilir. Ancak mutlaka doktor tedavisi de şarttır. *Egzama nasıl geçer: Egzamaya bitkisel çözüm* *1.) Egzama için ne yapılmalı: Papatya çayı* – Papatya sakinleştirici ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Bu özellikleri ile egzama lezyonlarının azaltılması için kullanılabilir. – Bir bardak kaynar suyun içerisine biraz patates eklenir. Demlenmesi için 10 dakika bekletilir. Ardından süzülür ve elde edilen çay ılındıktan sonra lezyo... daha fazlası »

Akupunktur İle Zayıflamak Mümkün Mü ?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Akupunktur İntradermal İğneler ile İştahı Yok Etme *”Prof. Dr. Baha Çelik ‘in Şişmanlık ve Akupuntur Tedavileri*” *Kulak akupunkturunda cilt içine yerleştirilen (İntradermal) iğneler, manyetik bilyeler veya tohumlar beyinde iştah merkezine etki ederek, hastanın aşırı yeme isteğine engel olur.* İştahı düzenleyen merkez, beyinde yerleşik halde bulunan *hipotalamustadır*. Hipotalamusun bir bölgesi yeme arzusunu aktive ederken, bir diğer bölgesi yeme arzusunu frenler.Kulağı, iğneleri batırmadan önce, dedektörler vasıtasıyla muayene ederiz. Bu muayene esnasında bozuk olan organ veya *sa... daha fazlası »

Lazer Epilasyon İle İstenmeyen Tüylere Kalıcı Çözüm !

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Lazer Epilasyon, istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yoludur. *Lazer epilasyon**da* kullanılan lazer ışığının dalga boyu melanin pigmenti tarafından emilme özelliğine sahiptir. Soğutma sistemli lazer tekniği ile yapılan lazer epilasyon ile lazer ısısı cilde zarar vermeden doğrudan kıl kökünü yok eden ısıya dönüşür *lazer epilasyon* ‘da. *Epilasyon yaptıracağınız merkezi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?* Mutlaka çok deneyimli bir lazer epilasyon merkezi seçmelisiniz, doktor dahi olmayan bir çok kişi tamamen ticari kazanç amacı ile lazer epilas... daha fazlası »

Vajinal Kaşıntı,Yanma ve Tahrişin Nedenleri

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Vücudun herhangi bir yerindeki kaşıntı, yanma ve tahriş oldukça rahatsız edici olabilir. Fakat bunlar vajina gibi hassas bir bölgede meydana gelirse çok daha rahatsız edici olabilir. Çoğu vajinal kaşıntılar ve tahrişler büyük bir endişe kaynağı değildir. Fakat bir enfeksiyonun belirtisi de olabilirler. Bu gibi durumlarda hekime danışmak iyi bir fikirdir. Vajinal kaşıntı, yanma ve tahrişin nedenleri nelerdir? Vajinal kaşıntı, yanma ve tahrişin birkaç yaygın nedeni vardır. *Bakteriyel vajinozis:* Bir tür vajinal bakteriyel enfeksiyondur. Vajinada enfeksiyona yol açan bakterinin oluşma... daha fazlası »

DİŞ SIKMA VE GICIRDATMA (BRUKSİZM)

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Bruksizm, istem dışı olarak, ağız içinde ki sert ve yumuşak dokularda olumsuz değişikliklere neden olan, diş gıcırdatma veya sıkma şeklinde ki alışkanlıklardır. Bu durum, diş bütünlüğünün bozulmasına, eklem hasarlarına, baş ve yüz ağrılarına neden olabilir. Bruksizm, genellikle uyku sırasında meydana gelen, fonksiyonel olmayan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu dişleri sıkma ve gıcırdatma hareketidir. Uykuda gerçekleştiği için diş sıkma alışkanlığı olan bireyler çoğunlukla böyle bir rahatsızlıklarının olduğunun farkında değildir. Bruksizm sık olarak hastanın uykunun en derin b... daha fazlası »

Krup Nedir,Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Krup Nedir? *Krup*, sıklıkla *6 aylık ve 3 yaş* arasındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır. Ses telleri ve soluk borusunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Çocukta solunum yolları iltihaplandığı için şişer ve bu şişme çocuğun nefes alıp verirken zorlanmasına neden olur. Sonbahar/kış aylarından görülür. Genellikle hafif atlatılan bir hastalıktır. Çok az çocuk bu hastalığı ağır geçirmektedir. Sağlık açısından tehlikeli olduğu durumlarda bulunmaktadır. Çocukta bir defadan fazla bu hastalık görülebilmektedir. Bu yüzden anne-babaları çoğu zaman korkutmaktadır. Aniden başlar. 5-6... daha fazlası »

Bilim Adamlarına Göre Annelik Yaşı Kaç Omalı ?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Bilim Adamlarına Göre Annelik Yaşı Kaç Omalı Çocuk yetiştirmek insana mutluluk veren ve olgunluk katan en değerli his olsa gerek. Çocuk sahibi olmakla birlikte gelen endişe ve mücadeleler de cabası. Anne olma zamanın doğru olup olmadığı düşüncesi de akıllara hep takılan bir sorudur. Yeni bir araştırmaya göre 35 yaşından sonra hamileliğin büyük avantajları olduğu söyleniyor. Geçmişte 35 yaşından sonraki hamilelikler yüksek risk grubuna girerdi. Yapılan araştırmalara göre, 35 yaşından sonra doğum yapan annelerin psikolojik yeteneklerinin olumlu yönde etkilediğini belirtiliyor. Çünkü... daha fazlası »

Bu Belirtiler Ciddi Hastalıkların İşareti Olabilir Dikkat !

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Göz, ağız veya vücutta ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkları işaret ediyor. Peki hangi belirti, hangi hastalığın habercisi? *DİRSEKTEKİ SARI NOKTALAR:* Bu ‘ksantelasma’ olarak bilinen bir durumdur. Kolesterol düzeyinin yükseldiğini gösterebilir. Uzmanlar, böyle durumlarda bir kan tahlili yaptırılmasını öneriyor. Aksi takdirde kolesterol kontrol altına alınmadığında, kalp krizi ya da inme sorunları ortaya çıkabiliyor. *AYAK KAŞINTISI:* Ayaklarınız gün içinde sürekli ayakkabı içinde kalıyorsa, mantar enfeksiyonu riski artıyor. Ayak parmakları arasında ya da ayaklarınız... daha fazlası »

Ağızdaki Gizli Tehlike Dolgunuza Dikkat Edin !

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Dünyanın birçok ülkesinde amalgam dolgu yasak. Ancak Türkiye’de diş hekimlerinin çoğu bu çeşit dolguyu tercih ediyor. Dünya sağlık örgütü solunum yoluyla maruz kalınan civanın bilinen zehirli etkilerini şöyle belirtiyor: *“Civa çok zehirli ve sağlığa zararlıdır. Solunan civa buharının % 80’ini akciğerler emilerek kana geçer, akciğerlere, böbreklere, sinir sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi ve bağışıklık sisteminde hasarlara neden olur. Anne karnında ve gelişim çağındaki çocuklarda yüksek miktarda civaya maruz kalma, görme ve işitme bozuklukları, felç, uyku bozuklukları, ... daha fazlası »

TIBBİ BİLGİLER

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
TIBBİ BİLGİLER *Diş ağrısı nasıl geçer? Diş ağrısı için çözüm önerileri Nelerdir?* Reflü Hastalığı ve BeslenmeÖrümcek Ağı Estetiği Nedir, Nasıl Yapılır?Hem Anne Hem Bebek Dostu Anason Çayı HazırlanışıTatlandırıcılar Dost Mu Düşman Mı.......?Antibakteriyel Sabunlar Bebeğe Zarar Veriyormu?Klostrofobi Kabusunuz OlmasınBağımlılık Yapan ZehirKalbinize İyi BakınYirmi Yaş Dişi Hakkında HerşeyTifo Hastalığı Nedir?Vertigo Tanımı, Tanısı Ve TedavisiHer Derde Deva Karışım ! Tarçın ve BalŞifa Deposu Şalgam SuyuUykusuzluk ( insomnia) Hastalığı NedirNeden Sürekli Yorgunuz ?B12 Vi... daha fazlası »

Kulak Temizleme Çubuğu Sizce Kullanılmamalımı ?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Temizlik amacıyla kullanılan kulak temizleme çubukları faydadan çok zarar veriyor. Bu çubuklar kullanılırken kirler farkında olmadan kulak zarına itiliyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Kıroğlu, kulak temizleme çubuklarından uzak durulmasını istedi. Prof. Dr. Mete Kıroğlu, sıcakların artmasıyla birlikte insanların daha sık banyoya girdiğini, havuz ve denizlerde serinlik aradığını söyledi. Prof. Dr. Kıroğlu, “İnsanlar genelde duş ve havuz sonrası pamuk sarılı temizleme çubuklarıyla kulaklarını temizlemeye çalış... daha fazlası »

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır ?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır ? *Boyun fıtığı nedir?* Boyun fıtığı ya da tıp diliyle Servikal Disk Hernileri, bedenin üst tarafında olan ağrılar ve uyuşmalarda en sık görülen etkenlerden biridir. Boyunda 7 adet vertebra denilen kemik vardır. Buradan çıkan sinirler sağ ve sol kola yayılır ve kolları hareket ettirir. Aynı zamanda sıcak soğuk acı gibi hisleri almaya yarar. *Boyun fıtığı nasıl olur?* Boyun fıtıklarında ise boyun kemikleri arasındaki disk adı verilen 2 kemik arasındaki küçük yastıklar taşma yapar ve sağ veya sol kola giden sinir kökünü sıkıştırır. Bu sıkıştırmaya b... daha fazlası »

Balık Yağı Aslında Zayıflatıyormuş..!

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
*Senelerdir kilo aldırdığı sanılan balık yağının zayıflattığı ortaya çıktı.* Kalbe faydaları ile bilinen balık yağı birçok hastalığa şifa gibi geliyor. Omega-3 yağ asidini ton balığı, mersin balığı, lüfer, sardalye, orkinos gibi balıklardan alabilirsiniz diyen uzmanlar balık yağının zayıflatıcı etkisi olduğunu söylüyor. Uzmanlar bolca Omega-3 barındıran balık yağının nasıl zayıflattığını şöyle sıralıyor; *“Uzun süre tok kalmamızı sağlar, iştahı azaltır. Özellikle balıkların kalori içeriği kırmızı ete göre daha düşüktür. Yağların yakılmasını kolaylaştırır. Bir günde yakılan enerji mi... daha fazlası »

Çörek Otu Mucizesiyle Tanışın !

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 1 hafta önce
Kutsal kitaplarda adı geçen ve şifalı bitki olarak kullanımı binlerce yıl öncesine dayanan çörek otu günümüzde pek çok bilimsel araştırmaya konu olmaktadır. Özellikle, kanserli hücrelerin temizlenmesi ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ilgili olarak yapılan çalışmaların sonuçları umut vermektedir. Tarih boyunca İslam kültürünün egemen olduğu topraklardan Antik Yunan ve Mısır’a kadar geniş bir coğrafyada yaygın olarak kullanılan çörek otu ve çörek otu yağı günümüzde Amerika ve Avrupa kıtasında pek çok hastalıktan korunma ve bazı hastalıkların tedavisi amacıyla tüketilmektedir. Ç... daha fazlası »

Ayak Şişmesi İçin Doğal Kürler

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Sıcak havalarda yaşanılan en büyük sorunlardan biri de ayakların şişmesi ve bu durumun acı verici olmasıdır. İşte ayak şişliğine iyi gelecek birkaç öneri… Özellikle yaz aylarında çok ayakta durmak ve uzun süre yürüyüş yapmanın sonunda ayaklarda şişlikler oluşabilir. *İşte yazın şişen ayaklar için 4 çözüm:* – Yarım kova suyun içine iki yemek kaşığı deniz tuzu ve bir yemek kaşığı karbonatı koyup karıştırın. 30 dakika ayaklarınızı hazırladığınız karışım içinde bekletin.Sonra bir kahve fincanı vazelin ve 8 adet aspirini dövüp karıştırın ardından üzerine ekleyin. Bu karışımı ayaklarını... daha fazlası »

Uyku Sorununuz Varsa Dikkat Etmeli

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Az uyuyanlar dikkat bu hastalık sizi bekliyor. Geceleri uyumakta zorluk çekenler hatta uyku düzeni bozulanlar sizde bu hastalığa yakalanma riskiniz yüksek. Uyku insanın biyolojik gerekliliklerinden en önemlisi, yeterli ve kaliteli uyku sizin birçok hastalıklardan korur. Uyku porblemlerinin temelinde psikolojik durumlar yer almaktadır. Uykunun insan için önemli olan biyolojik gereksinimlerden biri olduğunu vurgulayan Türk Kardiyoloji Derneği Saymanı *Prof. Dr. Necla Özer *kaliteli ve yeterli bir uykunun sağlığımızda olumlu etkileri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Özer, “uyku insan be... daha fazlası »

Alüminyum Folyo Zehirliyor Mu ?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Evinizde sık sık kullandığınız alüminyum folyoların bu etkisini hiç birimiz bilmiyorduk. Sizde bu bilgiyi öğrendikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.. Kliniğimize gelen 12 yaşlarındaki kız çocuğu, bize gelmeden yaklaşık iki sene önce aşırı halsizlik, yorgunluk ve mide bulantısı şikâyetleri ile ailesi tarafından bir tıp fakültesine götürülüyor. Teşhis aplastik anemi. Bu kemik iliğinin baskılandığı ve neredeyse tüm kan hücrelerinin sıfırlandığı korkunç bir hastalık. Devreye hemen bu hastalığın tedavisi için kullanılan kemoterapi ilaçları ve kortizon giriyor. Küçük hastamın durumu iy... daha fazlası »

Ses Kısıklığı Deyip Geçmeyin Çok Önemli

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Ses kısıklığı diyip geçmeyin hangi durumlarda ses kısıklığı olur? Ses kısıklığı ne anlama geliyor? Ne kadar süren ses kısıklıkları dikkate alınmalı? Ses kısıklığı nasıl geçer? Bunların hepsi yazımızda.. *SESİNİZDE ANORMAL DEĞİŞİKLİK Mİ VAR?* Uzman Dr. Sınmaz, ses kısıklığının, sesteki anormal değişiklikleri ifade ettiğini, bu durumda sesin fısıltılı, kaba, ‘çatallı’ duyulabileceğini kaydetti. KBB uzmanı Dr. Dilek Sınmaz, ses kısıklığının bir üst solunum yolu enfeksiyonu neticesinde gelişen ses telleri enfeksiyonundan (larenjit) kaynaklanabileceği gibi, ses tellerini tutan kanser ya... daha fazlası »

Saçlarımızın Beyazlamasını Geciktirebilirmiyiz?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
*Saçlarınızın Beyazlaşmasını Yavaşlatmak İçin Yapmanız Gerekenler* Saçlarınızın erken beyazlamasından şikayetçiyseniz yazımızı okuyunuz. Saçlarınız 30 yaşına gelmeden beyazladıysa ve hızla yayılıyorsa ,bunu bir şeylere bağlamak yerine buna engel olabilirsiniz. *Saçlarınızın erken beyazlamasının bir kaç nedeni var işte onlar;* Saç hücrelerinde ki melanin denilen pigmentin artık yenilenmemesinden dolayı saçlarınız beyazlar. Yapılan araştırmalara göre ortalama 45 yaşında saçlarınızın beyazlaması gerekir. Aşırı şekilde stresli olmak, Genetik baskınlık, Zayıf beslenme ve b12 vitamini eks... daha fazlası »

Hazır Meyve Suları Neden Tüketilmemelidir ?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Hazır meyve sularının yaptığına inanamayacaksınız. Gazlı İçeceklerden sonra gelen hazır meyve suları içerisinde ki katkı maddelerinden dolayı hangi hastalığa neden oluyor? İşte hazır meyve suyu; Hazır meyve suları diabete neden oluyor.İçerisinde yüksek miktarda glikoz bulunan meyve suları tüketildiğinde kan şekerininizin yükselmesine ve organlara zarar vermesine neden oluyor. Sadece diabet değil yüksek şeker kanser ve obeziteye davetiye çıkarıyor. Gazlı içeçeklerin yerine kullanılan hazır meyve suları masum değil. içerisinde ki bir çok kimyasal madde karıştırıldığı için “Bu maddel... daha fazlası »

Protein Tozunun Faydaları Neler?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Protein tozu son dönemlerde reklamlarda haberlerde duymusunuzdur. Vücut yapmak isteyenler yada spor yapanların bolca tükettiği protein tozu ; günde fazlasıyla almanız gereken protein miktarını bir seferde almanızı sağlar. Protein tozu nedir? Protein tozu nasıl kullanılmalıdır? Bu konuda sizleri biraz aydınlatalım . bilgievlerim olarak sağlığınız bizim için önemli. *Protein Tozu Nedir ?* Kilo aldırma özelliği de bulunan Protein günlük hayatta kullandığımız süt, yumurta, bal, muz gibi gıdalarda bulunan bir gereksinimdir. Protein tozu özellikle sporcuların kullanımına yönelik bir bes... daha fazlası »

Bunları Yapın ,Sivilceden Kurtulun

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Sivilce daha çok ergenlik döneminde görülen bir cilt problemi olsa da aslında ilerleyen yaşlarda birçok kadın ve erkekte görülebilen bir problemdir. Ergenlikte yaşanan hormonal değişimler nedeniyle sivilce oluşumu oldukça normaldir. Ama ilerleyen yaşlarda sivilcenin oluşumu devam ederse ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa işte o zaman bir uzmana başvurarak gerekli tedaviye başlayabilirsiniz. Sivilce oluşumunu azaltmak ve var olan sivilcelerin artmasını önlemek amacıyla uygulayacağınız basit yöntemler ile cildinizi daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. İşte sivilceli cilde sahip ... daha fazlası »

Anaokulu Ve Kreşlerdeki Tehlike

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Günümüzde ebevenylerin anaokulu veya kreş seçimini yaparken dikkat ettiği en önemli konu, hiç kuşkusuz hijyen koşullarını kontrol etmek oluyor. Ancak çocuklarımız, yavrularımız için bu durumu ne kadar kontrol altında tutabiliriz … Ortamın sık havalandırması, tuvaletlerin düzenli olarak temizlenmesi, bebek ve çocukların bakımından sorumlu kişilerin sık el yıkması gibi konular ebeveynlerin ilk kontrol ettikleri durumlardır. Özenli bir ortam sağlanması yavrularımızın güvenilir ve hijyenik ellere teslim edilmesi muhakkak her anne babanın tercihidir. Çocuğunuzu güvence altına alın Anc... daha fazlası »

Panik Atak Hakkında Bilmedikleriniz

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Panik Atak Nedir? *Panik atak, kişinin endişe-korku nöbeti geçirmesidir.* Tek başına görülmekte beraber, başka hastalıklarla beraber görülebilmektedir. 10 dakika ve daha fazla süren , aniden başlayan ataklar halindedir. Atak sürecinde yaşananlar kalp kriziyle karıştırılmaktadır. Oysa kişi bunun atak olduğunu önce anlayamaz. Kalpten şüphelendiği için kalp doktoruna gider ve doktor ona kalple alakalı bir sorun olmadığını söylese bile buna inanmaz. Bilgisi olmadığı için panik atak olabildiğini düşünemez ve bunun hastalıktan kaynaklandığını düşünür daha çok kaygılanır. Bu yüzden anla... daha fazlası »

Yeni Fenomen Örümcek Ağı Estetiği

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Estetik Cerrahi alanında yaptığı buluşlarla tüm dünyada ismini duyurmayı başarmış *Op. Dr. Bülent Cihantimur’un* geliştirdiği anti aging yöntemlerinden biri olan *Örümcek Ağı Estetiği*, vücutta gevşeme ve sarkma olan her bölgeye özel iğneler ve ipliklerle yapılan bir uygulama. *Ameliyatsız gençleşme*uygulamaları arasında son zamanlarda gitgide popülerleşen Örümcek Ağı Estetiği’ni, uygulamayı *yaptıran hastaların* da *yorumlarıyla* daha detaylı anlatmaya çalışacağız. Örümcek Ağı Estetiği adını, cerrahi ipliklerin cilde yerleştiriliş şeklinden alıyor. Uygulamada, yıllardır cerrahide ... daha fazlası »

Çağımızın Hastalığı Obezite

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Obezite Nedir? *Obezite* genel olarak bedenin yağ kütlesinin, yağsız kütleye oranından fazla aşırı derecede artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının olması gereken düzeyin üstüne çıkmasıdır. Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en tehlikeli sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. İnsanların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi, gelişebilmesi, uzun süre yaşayabilmesi ve üretken olabilmeleri için gerekli olan besinleri yeterli ve dengeli bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. Morbid Obezite Nedir? Vücut kitle endeksinin 40’ın üzerine çıktığı durumuna... daha fazlası »

Migren Ağrılarıyla Başınız Dertte Olabilir

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Baş ağrısı, dünyada en sık görülen nörolojik bir durumdur. Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde baş ağrısından şikayetçi olmuştur. Migren, insanlığın en eski hastalıklarından biri olarak kabul edilir. Nedir? *Migren*, genellikle otonom sinir sisteminde meydana gelen işlevsel bir bozukluktan kaynaklanan, tek taraflı bir baş ağrısı türüdür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından iş yapamamaya yol açan hastalıklar arasında 19.sıraya; bayanları özelinde 12.sıraya yerleştirmiştir. Buna rağmen migren, halk sağlık problemi olarak görülmez. Çeşitleri Migren, klinik olarak *auralı* ve *aura... daha fazlası »

Diş Beyazlatmada Lazer Yöntemi

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Bugün piyasada dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı bir çok ürün ve prosedür bulunmaktadır. Tüm bu yöntemler etkili olmalarına rağmen dezavantajlar da getirir. Dişiniz için en uygun yöntemi belirlemek için göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır. *Lazerle diş beyazlatma* kötü renkli dişleri düzeltmek için mükemmel bir yöntemdir. Lazerle diş beyazlatma oldukça pahalı bir yöntemdir. Diş hekiminiz dişlerinizdeki lekeleri temizlemek için özel lazer ışığı ile birlikte beyazlatıcı jelde kullanır. Bu beyazlatıcı jel dişlere sürüldükten sonra jelin içersindeki kristalleri harek... daha fazlası »

Uyku Apnesini Hafife Almayın... !

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Uyku apnesi, uyurken nefes alma fonksiyonunun normal şekilde gerçekleştirilememesi rahatsızlığıdır. Erkekler, bu rahatsızlığa yakalanmaya kadınlardan daha meyillidirler. Bu gece düzensizliği, “ciddi” olarak nitelendirilmektedir; çünkü bu durumda, vücudumuz dinlenme halinde iken, vücudumuzun farklı bölgelerindeki oksijen akışı durmaktadır. Uyku apnesinin birçok sebebi vardır ve en belirgin semptomları; nefes almada güçlük, horlama, boğulma şeklindeki durum, uyurgezerlik olarak belirtilebilir. Takip eden makaleyi okuyarak, *uyku apnesinin doğal tedavisi* hakkında daha birçok şey öğr... daha fazlası »

Saç Ektirme Operasyonu Hakkında Bilmek İstedikleriniz

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
*Saç Ektirme Nedir?* Saç ektirme, saçin basin arka ya da yan tarafindan alinarak saçin döküldügü bölgeye nakledilmesi durumudur. Baskin verici olarak isimlendirilen basin yan ve arka bölgelerindeki saçlar ömür boyu uzamayi sürdürür ve dökülmezler. Bu bölgedeki saçlarin dökülen bölgeye nakledilmesi uzama ya da dökülmeme yeteneklerini degistirmez. Bir baska dyisle saç köklerinin dökülmesi ya da dökülmemesi bulundugu yerin yapisal niteligiyle alakali degil tamamen kendi kalitsal özelligine baglidir. Saç naklinin basarili olmasi saçin alindigi bölgenin kalitesi ile ilgili bir durumdur... daha fazlası »

Bademcik Ameliyatı Olmalı Mı, Olmamalı Mı ?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
*Bademcik ameliyatı hangi yaşta yapılmalı?:* Bademcikler vücudun savunma sisteminde rol alan lenf dokularıdır. Burnun arka kısmı (geniz) ve boğazdaki zengin lenf dokusu Waldeyer halkası olarak isimlendirilmekte ve özellikle hayatın ilk yıllarında ağız ve burun yoluyla gelen enfeksiyonlara karşı vücut savunmasında önemli rol oynamaktadır. Memorial Hizmet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü *Op. Dr. Yalçın Varnalı* ile yapılan röportajı yayımlıyorz! *Op. Dr. Yalçın Varnalı* *Bademcik nedir, ne değildir?* Bademcikler vücudun savunma sisteminde rol alan lenf dokularıdır. Burnun arka kı... daha fazlası »

Ozon Tedavisi Ve Ozonun Uygulama Alanları

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Medikal ozonun iyi bilinen ve tıbbi olarak kanıtlanmış olan bakteri öldürücü , mantar öldürücü ve virüs çoğalmasını önleyici özellikleri ile enfekte olmuş yaraların dezenfeksiyonunda, bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde etkin bir çözüm sunar. Ozonun bu temel özellikleri dikkate alındığında, dermatoloji en uygun uygulama alanlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Günümüzde ozon ilaçlarla giderilemeyen ve ya kronik hal almış birçok cilt hastalığında oldukça etkin bir tedavi metodu olarak uygulanmaktadır. *Cilt Hastalıkları ve Selülitte Ozon Tedavisi* O... daha fazlası »

Tifo Hastalığı Nedir?

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Tifo Hastalığı Nedir? Enterik ateş olarak da bilinen *tifo hastalığı nedir? B*aşta Salmonella enterica, alt spesifik enterica serovar typhi ve daha düşük oranda serovars paratyphi A, B ve C bakterilerinin neden olduğu potansiyel olarak ölümcül olabilen bir multisistemik (hızlı bir şekilde gelişen, birçok sistemi etkileyen) hastalıktır. Tifo ateşi *tifo hastalığının* tanısını koymak için bilinen en belirgin tifo belirtisidir. Ateş dışındaki diğer ortak tifo belirtileri ise halsizlik, yaygın karın ağrısı ve kabızlıktır. Tedavi edilmeyen tifo ateşi delirium (akut beyin yetmezliği), o... daha fazlası »

VERTİGO TANIMI, TANISI VE TEDAVİSİ

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Vertigo, Latince ‘dönmek’ fiilinden türemiş, kabaca baş dönmesi ve hareket duygusunun yitirilmesi anlamına gelmektedir. Vertigo bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Toplumda çok sık görülür. Hafif baş dönmesi ve dengesizlik hissinden, çok şiddetli, hastayı yataktan kalkamaz hale getirebilecek kadar çok geniş bir klinik görüntüsü olabilir. Hasta sarhoşluk hissi duyabilir, sabit duramama ve bayılacakmış hissine kapılabilir. Bu duygular hastada çaresizliğe, uzun vadede korku ve depresyona neden olur. Vertigo önem verilmesi gereken bir durumdur. Acil bir şek... daha fazlası »

Her Derde Deva Karışım ! Tarçın ve Bal

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Bu karışım harikalar yaratıyor, mutlaka denemelisiniz! *Karışımın o kadar etkili ve çok faydası var ki ilaç firmaları bu karışımın yayılmasından hoşlanmayacak. Çünkü bir çok alanda faydası görülüyor. Bir çok ülkede tedavi amaçlı kullanılan doğal bir takviye…* Tarçın ve bal, sayısız sağlıklı özelliğe sahip, hem lezzetli hem de besleyici yiyeceklerdir. İkisini karıştırıp hem sağlıklı özelliklerini arttırabilir hem de her gün kolaylıkla tüketebileceğiniz bir karışım elde edebilirsiniz. *Bağışıklı Sistemi: *Karışım bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve bakteriyel hastalıklara karşı dir... daha fazlası »

Şifa Deposu Şalgam Suyu

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Şifa deposu ve her derde deva içecek olarak tanınan Şalgam suyu neye iyi gelir, faydaları nelerdir, hastalıklara karşı kullanım alanları nelerdir? Milli damak zevklerimizden birisi olan şalgam suyu, İbrahim Saraçoğlu’nun önermiş olduğu ve sağlığımız açısından oldukça faydalı içeceklerden bir tanesidir. *Şalgam Suyu*; acılı ve acısız çeşitleri olan şalgam suyu; mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelmekle birlikte soğuk algınlığı kaynaklı olan rahatsızlıklara da oldukça iyi gelmektedir. Şalgam bitkisi, kök ve yaprak kısımlarından faydalanmak için üretilmektedir. Kalsiyum ve demir miner... daha fazlası »

Uykusuzluk (insomnia) Hastalığı Nedir

sunwomen star tarih: bilgievlerim.blogspot - 2 hafta önce
Uykusuzluk (insomnia) Hastalığı Nedir İnsomnia uykusuzluk belirtilerin süresine bağlı olarak üç sınıfa ayrılabilir. - *Geçici insomnia:* Bir hafta veya daha kısa sürmektedir. Geçici uykusuzluk olarak adlandırılabilir - *Kısa süreli insomnia:* Bir haftadan fazla sürer, ancak üç haftadan kısa sürede düzelme eğilimi göstermektedir. - *Kronik insomnia:* Uzun süreli veya kronik uykusuzluk üç haftadan fazla sürer. (1) İnsomnia daha da kategorize edilebilir: *İnsomnia başlangıcı:* Bu evrede yorgun hissetmenize rağmen uykuya dalmakta güçlük yaşarsınız. İnsomnia yaşamayan... daha fazlası »

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)