bilgievlerim: Bademcik Ameliyatı Olmalı Mı, Olmamalı Mı ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


9 Eylül 2018 Pazar

Bademcik Ameliyatı Olmalı Mı, Olmamalı Mı ?


Bademcik ameliyatı hangi yaşta yapılmalı?: Bademcikler vücudun savunma sisteminde rol alan lenf dokularıdır. Burnun arka kısmı (geniz) ve boğazdaki zengin lenf dokusu Waldeyer halkası olarak isimlendirilmekte ve özellikle hayatın ilk yıllarında ağız ve burun yoluyla gelen enfeksiyonlara karşı vücut savunmasında önemli rol oynamaktadır.
Memorial Hizmet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Op. Dr. Yalçın Varnalı ile yapılan röportajı yayımlıyorz!


Op. Dr. Yalçın Varnalı

Bademcik nedir, ne değildir?

Bademcikler vücudun savunma sisteminde rol alan lenf dokularıdır. Burnun arka kısmı (geniz) ve boğazdaki zengin lenf dokusu Waldeyer halkası olarak isimlendirilmekte ve özellikle hayatın ilk yıllarında ağız ve burun yoluyla gelen enfeksiyonlara karşı vücut savunmasında önemli rol oynamaktadır. Bu halkayı oluşturan yapılar; bademcikler, dil kökü bademcikleri, geniz eti, genizde östaki kanalı ağzında bulunan tubal tonsiller ve boğazın arka duvarında yer alan lenfoid folliküllerdir.
Bademcikler boğazın arkasında yerleşmiş iki ayrı dokudur. Bademcikler ve geniz eti stratejik olarak dışardan gelen enfeksiyon ajanlarını yakalamak üzere solunum yolunun girişine yakın yerleşmiştir. Bakteri ve virüsler gibi mikroplar bu dokuların kendi kendilerini iltihaplandırmasına ve kronik enfeksiyon kaynağı haline gelerek vücut direncinin azaldığı durumlarda tekrarlayan akut bademcik iltihaplarına neden olabilir.

Bademcik ameliyatı hangi yaşta yapılmalı?
Bademcik ameliyatı riskli midir?
Bademcik ameliyatlarının riski görece az olmakla birlikte, her cerrahi girişimin belli riskleri olduğu kabul edilmektedir. Bu operasyonlar özellikle çocuk yaş grubunda daha sık uygulandığından, hem cerrahi, hem de anestezi önemlidir. Ameliyat sahası aynı zamanda hava yolu sahası olduğu için anestezi için bu konuda tecrübeli ve özel ekipmanları olan birimler seçilmelidir. Ancak, anesteziyolojideki gelişmeler ve ilaçlar anestezi komplikasyonlarını oldukça azaltmıştır. Operasyon sonrası ağrı özellikle erişkin hastalar için problem yaratabilir, ancak çocuk hastalarda ağrı çoğu zaman basit ağrı kesicilerle ortadan kalkar. Sonuç olarak bademcik ameliyatları sık uygulanan, tecrübeli ekiplerle oldukça sorunsuz ve yüz güldürücü sonuçları olan operasyonlardır.
Bademcik ameliyatı hangi yaşta yapılmalı?
Bademciklerin savunma görevi hayatın özellikle ilk 3 yılında önemlidir. Çocuklar büyüdükçe bu dokuların önemi azalır. Gerçekte bademciklerin 3 yaşından sonra önemli olduğuna dair bir bulgu yoktur.
Her ne kadar bademcik hastalıkları çocukluk yaş grubu sorunu olarak bilinse de, erişkinler için de aynı kurallar geçerlidir. Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyatı uygulanmaktadır. Alt yaş sınırı zorunlu haller dışında 3 yaş olarak belirlenmiştir. Üst yaş sınırını belirlemek mümkün değildir. Genel olarak ileri yaşlarda bu hastalığın görülme oranı düşüktür ve çoğu zaman basit çözümler tercih edilmektedir. Geniz eti ameliyatı için bir yaş sınırı yoktur.
Bademcik ameliyatı hangi durumlarda yapılmalıdır? 
Tıkayıcı sorunlar:
• Bademcik büyüklüğü ile birlikte kronik tıkanıklık ve nefes alma güçlüğü
• Uykuda nefes durması ve uyku bozuklukları
• Üst solunum yollarının daralması ile sonuçlanan yüz, çene ve diş anomalileri
• Diğer nedenlerle açıklanamayan; gelişme, beslenme ve konuşma bozuklukları
Enfeksiyonlar:
• Tekrarlayan ve kronik bademcik iltihabı
• Bademcik iltihabı ile birlikte peritonsiller abse, boyunda lenf nodu absesi
• Kronik bademcik iltihabı ile birlikte sürekli boğaz ağrısı, boyunda ağrılı ve hassas lenf nodu, ağız kokusu
• Bademcik taşı
• Difteri taşıyıcılığı
• Tıbbi tedaviye cevap vermeyen semptomatik streptokok taşıyıcılığı
Neoplazi:
• Benign veya malign neoplazi şüphesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)