bilgievlerim: Panik Atak Hakkında Bilmedikleriniz
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


10 Eylül 2018 Pazartesi

Panik Atak Hakkında Bilmedikleriniz



Panik Atak Nedir?

Panik atak, kişinin endişe-korku nöbeti geçirmesidir. Tek başına görülmekte beraber, başka hastalıklarla beraber görülebilmektedir. 10 dakika ve daha fazla süren , aniden başlayan ataklar halindedir. Atak sürecinde yaşananlar kalp kriziyle karıştırılmaktadır. Oysa kişi bunun atak olduğunu önce anlayamaz. Kalpten şüphelendiği için kalp doktoruna gider ve doktor ona kalple alakalı bir sorun olmadığını söylese bile buna inanmaz. Bilgisi olmadığı için panik atak olabildiğini düşünemez ve bunun hastalıktan kaynaklandığını düşünür daha çok kaygılanır. Bu yüzden anlaşılması zor bir hastalıktır ve bununla birlikte tedavisi de güçleşmektedir. Kişi nöbet sırasında öleceğini düşünür. O an ruhunun çıktığını ve her şeyin biteceğini ifade edebilir. Ölümden konuşmamaya ve öyle ortamlardan uzak durmaya çalışır. Bunlar panik atağın hayatı olumsuz etkileyen yönleridir. Panik atağa sebep olan bir çok şey vardır. Gelin onlara göz atalım.

Panik Atak Nedenleri

Panik atağın bir ya da bir çok sebebi olabilir. Ama öncelikli olarak fobiler gelmektedir. Diğer sebepler ise şunlar olabilmektedir. Bu sebepler kişiden kişiye değişmektedir.
1) Düzensiz ve sağlıklı beslenme. Beslenme konusuna dikkat edilmesi bütün hastalıklardan korunmak için gereklidir.
2) Kişilik bozuklukları ( Borderlayn, Paranoid, Obsesif Kompulsif, Histrionik, Bipolar)
3) Depresyon, Kaygı Bozuklukları, Sosyal Fobi
4) Aşırı alkol, uyuşturucu madde bağımlılığı
5) Bazı hastalıklar ( Sara, diyabet, ağır kansızlık, astım, bronşit)
6) Aşırı adrenalin
Bu saydığımız maddeler hastalığın gerçek nedeni ya da panik atağı tetikleyici sebeplerdir. Bu nedenleri ortadan kaldırmaya çalışmanız önemlidir.
Panik atak belirtisi kalp kriziyle karıştırılmaktadır. Hasta atak geçirdikten sonra kalp krizi geçirdiğini düşünüp kardiyologa başvurmakta ve panik geçirdiğini anlamakta geç kalmaktadır. Bu yüzden kalp krizinin belirtilerini de vereceğiz.

Panik Atak Belirtileri

1) Bireyde hızlı kalp atması ya da göğsünde ağrı
2) Kişinin nefes alıp vermede güçlük çekmesi
3) Kişi anki o an bayılacakmış gibi hisseder.
4) Sıcak ya da soğuk terleme durumu oluşur.
5) Midede rahatsızlık ve kusacakmış gibi bir his oluşur.
6) Titreme ve halsiz hisseder.
7) Kontrolünü kaybetme korkusuna kapılır.
8) Çevre ona gerçek değilmiş gibi gelir.
9) Öleceğinden ya da aklını kaybedeceğinden korkar.
Bu belirtiler birey kendine gelince düzelmekte ve hasta halsiz düşmektedir.

Kalp Krizi Belirtileri

1) Göğüsteki çarpıntı ciddidir.
2) Ağrı göğsün ortasında olur ve sürekli haldedir.
3) Kişi hareket edince ağrı artar.
4) Çarpıntı ve ağrı dinlenince azalır ya da geçer.
5) EKG (Elektrokardiyografi)de kalp ritminde anormal bir durum görülür.
6) Göğüs ağrısı çok şiddetli ve 15-20 dakika sürebilir, ilk yardım yapılmazsa bu süre artıp 6-7 saat olabilir.
7) Ağrı çeneye, boğaza, sırta, mideye ve göğüse doğru yayılır.
8) Sıklıkla tansiyon düşer.
9) Panik atağın tersine bulantı ve kusma görülmektedir.
Kalp krizi belirtilerini vermemizdeki temel sebep panik atakla çokça karıştırılıyor olması hastanın kalp krizi geçiriyorum hissine kapılmasıdır. Bu bilgiler sayesinde doğru doktora gider ve kolay iyileşme sağlarsınız. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis önemlidir. Kalp ve panik atak önemli hastalıklardır. Tedavi edilmeleri gerekir ki ileride daha farklı problemlere yol açmasın.

Panik Atak Sırasında Neler Yapılmalı?

Kişi ilk defa yaşıyorsa ne yapacağını bilemeyebilir. Öncelikle bu durumda sakin olunmaya çalışılmalıdır. Geçmesini beklemek gerekir. Önceden yaşadıysanız ne olduğunu bildiğiniz halde rahat olamazsınız. Bu yüzden önceden nefes egzersizi yaparak bunun üstesinden gelmeye çalışabilirsiniz.

Panik Atak Tedavisi

İki tür tedavi yöntemi vardır. Biri ilaçlar diğeri ise bilişsel-davranışçı tedavidir. İlaç tedavisinde panik atakları önleyecek ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar doktor kontrolünde düzenli bir şekilde alınmalı ve doktor kontolünde yavaş yavaş bırakılmalıdır. Bilişsel-davranışçı tedavide ise panik atak sırasında yaşanan belirtiler hakkında yanlış bilgiye sahip olduğunun kabullenilmesi için uğraşılır. Çünkü hasta atak sırasında öleceğini ya da kalp krizi geçirdiğini düşünmektedir. Bunun aslında böyle olmadığını kabullenmeli ve öğrenmelidir. Sonra ki adımlarda korkuların üzerine gidilir. Bu iki tedavi yöntemi beraber kullanılmakla beraber ayrı ayrı da kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)