bilgievlerim: Klostrofobi Kabusunuz Olmasın
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


5 Eylül 2018 Çarşamba

Klostrofobi Kabusunuz Olmasın



Klostrofobi Nedir?
Latince kökenli olan klostrofobi kelimesi bir yerde kapalı anlamına gelen “claustrum” ile korku anlamına gelen “phobos” un birleşiminden oluşuyor. Her 100 kişiden 10′unda görülen bu psikolojik rahatsızlık kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Klostrofobi kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülüyor. Kapalı alan korkusu olan kişiler asansöre binemiyor, uçak seyahatinde panik ataklar geçiriyor, metro gibi yer altı ulaşım araçlarını kullanamıyor, kapalı tünellerden geçemiyorlar. Üstelik çevresindekilerin alaylarına, küçümsemelerine maruz kalarak zor durumlara düşebiliyorlar.
Boğazlı kazak giyememe, kravat takamama, gömlek giyince daralma klostrofobi hastalarının sıkça yaşadığı diğer sorunların başında geliyor.
Klostrofobi Belirtileri
* Aşırı terleme
* Kalp atışlarının hızlanması
* Mide bulantısı
*Boğuluyormuş hissine kapılma
* Nefes darlığı
* Titreme
* Duvarların sanki üzerine geldiğini hissetme

Klostrofobinin görülmesinde çeşitli nedenler olsa da çocukluk döneminin etkisi önemli bir yer teşkil ediyor. Kişi çocukken ailesinden şiddet gördüyse, çocuğa sık sık odaya kapatma cezalan verildiyse, çocuk devamlı evde tek başına bırakıldıysa ileride bu rahatsızlığı yaşama ihtimali oldukça yükseliyor. Kapalı alan korkusu rahatsızlığı daha çok 30′lu yaşlardan sonra kendisini göstermeye başlıyor.
Uzman Gözüyle Tedavisi Şart Olan Bir Rahatsızlık
Kapalı alan korkusu ya da kapalı alan fobisi olan pek çok kişi kendiliğinden geçer düşüncesi ile uzmana görünmekten kaçıyor. Ancak tedaviye erken başlamak oldukça önemli. Klostrofobi belirtilerinin sizde de olduğunu düşünüyorsanız derhal uzman bir psikiyatriste görünün. Şikayetlerinizden bahsedin. Başlangıç düzeyinde psikoterapi yöntemi ve çeşitli ruhsal rahatlama yöntemleri sayesinde korkularınızdan kurtulmanız mümkün.
Ancak ileri seviyelere ulaşmış ise bu yöntemlerin yanı sıra ilaç tedavisine de başlanması gerekli olabiliyor. Her şeyden önce korkularınız ile yüzleşmeniz ruhsal sağlığınız açısından önem arz ediyor. Kaçarak hiçbir şey elde edemezsiniz. Klostrofobinin sosyal hayattan kopuşlara dahi neden olabilecek düzeyde ciddiye alınması gereken bir psikolojik rahatsızlık olduğunu unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)