bilgievlerim: Okulda Başarı'nın Son 10 Yılda Daha Popüler Olmasının Nedenleri
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


22 Aralık 2019 Pazar

Okulda Başarı'nın Son 10 Yılda Daha Popüler Olmasının Nedenleri







Başarı; bir işi eksiksiz yapma, olarak sözlükte açıklanıyor. Başarı duygusunu tadan kişi bu haz veren duyguyu sürekli yaşamak için çaba sarf etmeye başlıyor.
Okulda başarı, öğrencinin veya grubun  belirli zaman dilimi içerisinde öğretilmek istenen bilgi ve becerileri edinebilmesidir. Başarının oluşmasında etki eden faktörler nelerdir?

Kalıtımsal yapımız başarımızı etkiliyor. Örneğin, gelişim geriliği ve zeka geriliği olan çocuklarda yabancı dil öğrenimi beklenmiyor. Özel yeteneği olan bir çocuk bile olsa gerekli eğitim ve öğretimden geçmezse, var olan yeteneğini açığa çıkaramıyor ve başarı kazanamıyor.






Küçük yaşlardan itibaren zihni becerileri beslenmeyen çocuklar, genel bilgi, küçük kas gelişimleri, fikirlerini söze aktarma yeteneği, matematik muhakeme yeteneği, plan yapma, soyut düşünme yeteneklerini kapasitelerince kullanmayı başaramıyorlar. Bu da okulda başarısızlığı getiriyor.

Biz Türk anneleri küçük çocuklara sorumluluk vermeyi bilmiyoruz. Oysa çocuğun İbn-i Sina'nın dediği gibi "...erken eğitimle alışkanlık ve tutumlar kişiliğe yerleşir."  Sorumluluk alan çocuk, zihnini kullanmayı daha kolay öğreniyor.
Gelişmiş ülkelerde çocuğun bazı becerileri yaşlarından daha kolay kavraması amacıyla doğumdan önce anne eğitime alınıyor. Doğumdan sonraki yıllarda çocuğun becerileri aile ilgisiyle destekleniyor.





Başarı performansı ekonomik olanaklarla da ilgili. Yeterli araç gereci olmayan, iyi beslenemeyen, okula aç giden çocuktan başarı beklenebilir mi? Oysa okul çağındaki çocukların kemikleri sertleşmeye devam ettiğinden kalsiyum ve fosfora ihtiyaçları vardır. Patates, bakla, nohut, peynir, süt, yumurta, domates, mercimek, havuç çocuğa bol bol yedirilmelidir. Kendine güven,başarı için itici güçtür.

Her yaptığı işte fazlaca yardım alan ya da sürekli eleştirilen çocuklar başarı duygusunu tam olarak tadamıyorlar. Ruhsal dünyalarında kendilerine güven duygusu besleyemiyorlar. Çeşitli sebeplerle sağlıklı olmayan psikolojik ruhi yapıya sahip olan gençler veya çocuklar okul başarısını yakalayamıyorlar. Mesela, aile içi kavgaların sık yaşandığı ailelerin çocukları yeterli ilgi ve sevgi göremedikleri için davranışları uyumsuz olabiliyor. Ya da büluğ çağı sorunlarının aşılmasında yakın aile desteği bulamayan gençler, yaşadıkları bunalımı çözmekte başarılı olamıyor.





Okulda başarı için, öğrencinin verimli bir ders çalışma programına sahip olması ve onu uygulaması gerekiyor. Yüksek sınav kaygısı da başarıya engel oluyor. Yapılan araştırmalara göre; düzenli ders çalışan öğrenci, düşük sınav kaygısı yaşıyor. Ailenin, çocuğun seviyesinden daha yüksek başarı beklentisi içinde olması, çocuğu çalışmak için aşırı zorlaması, öğrencinin derse karşı sevgi ve ilgisini azaltıyor. Çalışmak onlara yük gibi geliyor. Oysa yapmamız gereken, çalışmanın hayatın bir parçası olduğunu kavratmak olmalıdır.
Aile, çocuğunu nasıl ders çalıştıracak?

İlkokula giden çocuk için öğretmenin ders çalıştırma tavsiyeleri önemsenmeli, uygulanmalıdır. Bir konuyu ebeveyn ayrı tarzda,öğretmen ayrı tarzda öğretmeye kalktığında, çocuk istenen konuyu öğrenmede güçlük çekebilir. Okulların rehberlik servislerinden çocuğa uygun çalışma programı yapılması için yardım alınabilir.





Kopya gibi dolambaçlı yollardan elde edilen başarı, aslında öğrencinin iç dünyasında acı bir tat bırakır. Başarı için sarf edilen emek ve zaman beraberinde iç huzuru getiriyor. Bu iç huzur gelecekteki başarı için basamak oluyor.
Başarmak için gerekli bilgi ve beceriye, yani altyapıya sahip olmak gerekiyor. Öğrencilerin kişisel farklılıklarına göre aynı düzeyde başarı elde etmeleri için gösterecekleri gayret farklı oluyor. Başarmak için başarılı olacağına inanmak gerekiyor. Allah'a inanmak ve tevekkül etmek başarı kazanmakta önemli rol oynuyor.





İstediğiniz başarıyı elde etmeniz ve bu mutluluğu içtenlikle yaşamanız dileğiyle...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)