bilgievlerim: Antalya Dağları Hakkında Bilgiler
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


1 Mart 2022 Salı

Antalya Dağları Hakkında Bilgiler

 


Antalya Dağları: Alacadağ, Akdağ, Susuz Dağlar, Beydağları, Tahtalı Dağ ve Geyik Dağları dır. Akdağ, Elmalı Ovasının güney batısına yayılarak Muğla İl sınırını oluşturmaktadır. Bir çadır biçiminde yükselen Tahtalı dağları, kıyı sıradağlarının en yüksek olanlarındandır. 

Geyik dağları, Antalya İlinin doğusunda Taşeli Platosu üzerinde bulunan ve kuzeybatı güneydoğu doğrultusunda olan Göçembeli Geçidi' nden Oğuz Yaylasına doğru uzanan dağ sırasıdır. Bu dağlar dizi halinde Konya ile Antalya arasında bir sınır çizmektedir.


Alaca Dağ: Kohu Dağı' ndan başlayarak güneye doğru uzanıp Finike ile Kaş'ı birbirinden ayıran dağdır. En yüksek tepesi 2336 metre ile Toynak Karlığı Tepesi' dir. Alaca Dağ' ın tüm etekleri ormanlar ile kaplıdır. Denize dik inmektedir.

Akdağ: Elmalı Ovası' nın güneybatısında yer alan Akdağ, Muğla sınırına paralel uzanır. Yüksek ve toplu bir dağ kabarığı şeklindedir. Düzensiz bir kubbe şeklinde uzanan sivri ve keskin sırtlı tepeler üstünde bol otlu, bol sulu çayırlar, karstik ya da buzul çukurlar vardır. Mağaraları, kenarları bıçak gibi keskin kayaları, suyun battığı düdenleri ile bir kayalar ormanıdır. Gidengelmez Dağları, Taşeli Platosu' nun en engebeli, aşılması en zor ama yüzey şekilleri açısından en çarpıcı bölgesidir. Dağlar, Akseki ilçesinin kuzeyindedir.

Susuz Dağlar: Kıbrık Deresi' nin doğusundan başlayıp, doğuda Avlan Gölü'ne kadar uzanan bu dağlar toplu ve geniş bir dağ kütlesidir. Sivri olmayan tepelerden oluşmuştur. Tepelerin arası çanak şeklindedir. Bunların birçoğunda ilkbaharda su birikir ve belirli bir süre sonra çekilir. Bu neden ile dağın üst kısımları kuru ve susuz olmaktadır. Bitki örtüsü seyrek otlardan oluşmakta, kuzeybatı ve güney yüzünün eteklerinde ise geniş ormanlık alanlarla kaplıdır.

Bey Dağları: Toros Dağları' nın batı uzantılarından dır. Antalya sınırları içinde yer almaktadır. Bey Dağları grup olarak, Antalya Körfezi' nin batısında, kuzey ile güney doğrultusunda körfeze paralel olarak uzanır. 600-3086 metre rakımlar arasında yer alan dağlar jeolog ve coğrafya bilimcileri için çok değişik olanaklar sunmaktadır. Bakirli Dağı, Tekedoruğu, Tahtalı Dağı ve Kızlar Sivrisi önemli doruklarıdır. En yüksek doruğu 3086 metre ile Kızlar Sivrisi' dir. Dağcılar bu doruğa sedir ormanları ile kaplı Çamçukuru Vadisi’ nden ulaşmaktadırlar. Vadiye en kolay ulaşım Antalya - Elmalı yolu iledir. Dağa tırmanış bir gün içerisinde tamamlanabilmektedir..

Tahtalı Dağı: Bir çadır biçiminde yükselen , Antalya Körfezi' nin batı kıyısında ve Kemer'in güneybatısında yer almaktadır. 2155 metre ile kıyı sıradağlarının en yüksek ve en çarpıcı olma özelliğini taşımaktadır. Göynük Çayı' nın kuzeyinde yer alan Sırıçınar Dağı' nın yüksekliği ise 1811 metreyi bulur. Her iki dağ da denize dik yamaçlar halinde inmektedir.

Geyik Dağları: Antalya'nın doğusunda Taşeli Platosu üzerinde kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanmaktadır. Yüksek bir deve hörgücü biçiminde bir sırt durumundadır. Kuzeye bakan kısımlarda yaz aylarında bile kar bulunur. Bu dağlar dizi halinde olarak Konya, Karaman ile Antalya arasında bir sınır çizmektedir. 

Kaş'ta, Lykia şehirlerinin birbirlerine yakın bulunmasından dolayı, kentleri yürüyerek görmek isteyenler için yürüyüş güzergahları sunmaktadır. Yarımada, Limanağzı, Gedife Tepesi, Asaz Dağı, Gömbe Yaylası, Fpellos, Gökçeören alternatif yürüyüş parkurları arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)