bilgievlerim: Canik Dağları Nerdedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


3 Mart 2022 Perşembe

Canik Dağları Nerdedir ?

 


Canik Dağları, ülkemizde Karadeniz Bölgesine bağlı Samsun ilimizde yer almaktadır. Bu dağların uç kısımları Karadeniz Bölgesinin bir başka ili olan Ordu'ya kadar uzanmaktadır.

Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde Kızılırmak’ın aşağı kesimiyle Ordu yakınındaki Melet yarma vadisi arasında uzanan dağlar. 1500-2000 metre yüksekliğinde, üstleri düz veya hafif dalgalı orta yükseklikte dağ sıralarıdır. Ordu’nun doğusunda denize dökülen Melet Suyu Vadisini geçince kendisinden daha yüksek olan Giresun Dağlarından ayrılır. 


Batıya gittikçe yavaş yavaş alçalan ve Yeşilırmak yarma vadisinin batısında 1500 metre yüksekliğe inen Canik Dağları, doğu ucunda yükseklikleri 2000 metreye ulaşan iki tepeye sahiptir. Birbirine paralel giden ve Karadeniz’e dökülen birçok çay ve dere Canik Dağlarını derin bir şekilde yarmıştır. 

Güneyde kendisini sınırlayan Kelkit Vadisine inen daha seyrek ve daha kısa sel yataklarıyla sarılmıştır. Canik Dağları kırıklı-kıvrımlı krater tortul tabakalarıyla yine bu devre ait volkanik tabakalardan meydana gelmiştir.

Canik Dağlarının iklimi Karadeniz dağ iklim tipi olup bol yağışlıdır. Yıllık yağış tutarı 800-1200 mm’yi bulur. Bu miktar doğuya doğru gittikçe fazlalaşır. Bitki örtüsü bakımından karmaşık bir görünüşü vardır. Alçak kesimlerde fundaklıklar ve tarlalar açılmış, yükseklerde de yer yer mer’alar meydana gelmiştir. 

Eskiden sık orman bölgelerinden meydana gelen Canik Dağlarının açılan tarlalarında mısırın yerini patates alır. Daha yükseklerde hayvan yetiştirme önemli yer tutar. Canik Dağlarının halkı çiftçi olduğu kadar balıkçıdır. Kıyı boyunda balıkçılık, nehir ağızlarında da hayvan besiciliği önemlidir. 

Dağların Karadeniz eteklerinde nüfus yoğunluğu yüksek olup Ordu, Samsun gibi şehirler ve Bafra, Çarşamba, Terme, Fatsa, Ünye gibi kasabalar sıralanır. Yamaçlarda ise evleri dağınık köyler vardır. Canik Dağlarının İç Anadolu’ya bakan tarafında ise geniş otluklar yer alır. Kıyı boyunda yetiştirilen ürünler tütün, fındık, mısır ve fasulyedir.

Canik Dağları, ikisi az önemli olan üç kara yoluyla kesilir. Bunlar Ordu-Koyulhisar, Ünye-Niksar, Samsun-Amasya yoludur. Üçüncü yol, önemli olup oldukça işlektir. 

Canik dağları, kıyıya paralel olarak uzanım göstermektedir. Canik dağları, bin beş yüz metre yüksekliğindedir. Yamaçları geniş ormanlarla kaplı olduğu gibi otlak alanlar geniş yer almaktadır.

Canik Dağı volkanik dağ mı?

Ordu'nun doğusunda denize dökülen Melet Suyu Vadisini geçince kendisinden daha yüksek olan Giresun Dağlarından ayrılır. ... Canik Dağları kırıklı-kıvrımlı krater tortul tabakalarıyla yine bu devre ait volkanik tabakalardan meydana gelmiştir. Canik Dağlarının iklimi Karadeniz dağ iklim tipi olup bol yağışlıdır.

Canik dağları, etekleri ekim alanına oldukça elverişlidir. Karışık bir bitki örtüsüne sahiptir. Hayvan yetiştiriciliği ve bunun yanında balıkçılık çok önemlidir. İklimi bol yağışlıdır. İklimi, Karadeniz Bölgesi'nin dağ iklimine benzemektedir. Yağış miktarı dağların doğu kesimlerine doğru gidildikçe artış göstermektedir. Halkı çiftçilik ile uğraşmaktadır. Patates tarlaları, kıyı boylarında ise fasulye, mısır, fındık ve tütün oldukça fazla miktarda yetiştirilmektedir.

Canik Dağı Kırık dağ mı?

 Türkiye'nin dağları içinde yer alan kıvrımlı dağlar: Türkiye'nin dağları içinde oluşum yönüyle en çok bulunan dağ türü kıvrımlı dağlardır. ... Kuzey Anadolu Dağları, Ilgaz, Canik, Küre, Bolu, Giresun, Rize, Deveci, Kaçkar, Çimen, Mescit, Kop, Köroğlu, Yalnızçam gibi dağlardan oluşmaktadır.

Canik dağları eteklerinde yer alan şehirler ve kasabalar; 

  1. Samsun, 
  2. Ordu, 
  3. Bafra, 
  4. Terme, 
  5. Çarşamba, 
  6. Fatsa,
  7. Ünye'dir.

Canik Dağları ve Toroslar nasıl oluşmuştur?

Afrika Levhası ve Arap Levhasının kuzeye doğru hareketi bu alana basınç uygulamıştır. Yan basınca uğrayan tabakalar sert ise kırılır(kırık dağları oluşur, Horst-Graben), daha yumuşak ise kıvrılır. Yumuşak olan bu Tortul tabakaların kıvrılarak yükselmesiyle alanda Alpin kuşağın bir parçası olan Toros Dağları oluşmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)