Dağ Kekiği, Dağlar da bir çok bitki, ot ve baharat yetişir. Bunların hemen hemen hepsi kendi gelen bitkilerdendir. Hiçbir şekilde kimyasalı bozulmamış ürünlerdir. Bu yüzden organiktir, insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Dağda yetişen bu bitkiler çoğu kişinin ekmek kapısıdır.
Bu bitkiler fazla pahalı olmaz. Ama mis gibi kokusu olur, kendini görüntüsü ve kokusu sayesin de kendini sattırır. Dağda bitki türüne raslamak mümkündür, özellikle ilkbahar ayı geldiği zaman dağın her tarafın da bitki bulunur. Dağlar da yetisen bitkiler saymak ile bitmez. Ben size şifa kaynağı olan dağ kekiğini anlatacağım. Halk arasın da çoban yatağı da denir.
Kekik dağlar da, ormanlar da ve çayır kenarların da yetişen babagiller
familyasından olan bir bitki türüdür. Çorak topraklar da yetişir bu yüzden
güneşi çok seven bir bitkidir. Kekiğin toplanma dönemi oldukça önemlidir.
Haziran aylarından ekim aylarına kadar olan süreçte toplanması
gerekir.
Genelde kekik güneşte kurutularak kullanılır. Sağlık açısından son derece
faydalıdır. Faydaları saymak ile bitmeyen, fakat tat ve aroma keskinliğinden
dolayı biraz üvey evlat gibi kalmış olan kekik, sağlık açısından son derece
önemli etkiye sahiptir. Bir çok yemek ve de çorbalar da kullanılır. Oldukça
güzel tat ve koku verir. Tam bir antibiyotik kaynağı olan kekiğin
faydaları.
Kekiğin faydaları nelerdir ?
- Öksürük ve bronşit solunum yolu ile ilğili hastalıklar da yaygın olarak kullanılır.
- Kekik suyu ve kekik yağı, harici olarak cilte uygulanır. Mantar gibi hastalıkların tedavesinde yardımcı olur.
- Kekik suyu ile düzenli olarak ağız çalkalandığı zaman, ağız da bulunan bakteri sayısını azaltır. Diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
- Antioksodan etkisi bulunan vitaminler açısından zengin olan kekik suyu, vücuttan toksinlerin daha hızlı atılmasını sağlayarak, çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
- Kasılmaların eksini azaltan kekik, regl dönemin de yaşanan ağrıları hafifletmek için kullanılır.
- Bağırsak solucanının dökülmesin de yardımcı olur.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Kandaki şeker miktarını azaltır.
- Ağız kokusunu giderici özelliği vardır, bunun için bolca kullanılır.
- Salğı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
- Soğuk algınlığına iyi gelir.
- Mide bulantısın da oldukça faydalıdır.
- Kekik yağı baş ağrısına iyi gelir.
Kekik çayı nasıl demlenir ?
Keki çayını hazırlamak için demliğe çayı içeceğiniz bardak kadar su koyun
ve kaynatalım. Kaynadıktan sonra suyu ateşin üzerinden alalım.1 yemek
kaşığı kurutulmuş kekik atalım ve demliğin kapağını kapatalım. 10,15
dakika kadar demlenmeye bırakalım. Sonra sade içemiyorsanız bal ile
tatlandırark içebilirsiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder