bilgievlerim: Cilo Dağı Nerededir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


3 Mart 2022 Perşembe

Cilo Dağı Nerededir ?

 


Cilo Dağı; Van Gölü’nün güneydoğusunda yer alan ve buzullarla örtülü yüksek bir dağdır. 4180 metre yüksekliğe sahip olmakla beraber en yüksek tepesi Reşko tepesidir. Türkiye'nin 3. en yüksek zirvesidir.

Batıda Amanos dağlarından başlayarak sırasıyla Ergani, Malatya ve Bitlis dağları boyunca uzanarak Hakkari dağlarına ulaşmadan, Toros sıradağlarının doğuda bulunan ucudur. Cilo dağı, büyük Zap ve doğuda yer alan Avarobaşin akarsuları arasında ­ki uzunluğu 45 km, genişliği ise 20 km civarlarındadır. Yazın bile dağın zirve sayılabilecek 3500-4000 metrelik yerlerinde kar ve buz hiç eksik olmaz.

Cilo Dağı hangi ilçede?

Cilo (Buzul) Dağı Türkiye'nin 2. en yüksek dağıdır. Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ olan Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar'ın en doğu uzantısını oluşturur. Türkiye'nin güneydoğu ucunda, Hakkâri ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır.

Dimdik yamaçları, Buzul gölleri, sürekli karlı olması ve kilometrelerce uzunluğa ulaşan buzulları ile tam olarak Alp Dağlarını anımsatır. Cilo dağlarının 3000 metre ve üzerindeki yerlerinde yaklaşık 10 adet buzul vardır Bu buzullardan bazılarının uzunluğu birkaç kilometre ve genişliği ise 350 ile 820 metre kadardır. 

Buzların kalınlığı ise bazı yerlerde 20 metre ve bazı diğer noktalarında ise 100 metre olarak ölçülmüştür. Buzun rengi açık mavi ile yeşilimtırak mavi arasında değişiklik gösterir. Dağda mevcut olan iklim şartları sert ve çok yağışlıdır. Ekim aylarında başlayan kar yağışları Hazirana kadar aralıksız devam eder. 

Dağın güney ve kuzey yamaçları hariç çoğu yeri bitki örtüsünden yoksundur. Buralardaki orman kalıntılarında en çok meşe ağacına rastlanır. Dağ keçisi, Boz ayı, yırtıcı kuşlar ve kurt dağın hayvan topluluğunu oluştururlar. Cilo Dağları bazı vadileri hariç tarıma elverişli olmadığından çok az yeri nüfuslaşabilmiştir.

Cilo Dağı Şelalesi Nerede?

Hakkari ile Yüksekova arasında kalan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan kararı kapsamında "Milli Park" ilan edilen Cilo Dağları vadileri, yüksek rakımlı zirveleri, kar sularıyla oluşan şelaleleri ve buzullarıyla, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geldi

Türkiye'nin büyük milli parkları arasında yer alan, Hakkari'deki Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri Milli Parkı, el değmemiş doğal güzellikleriyle dikkati çekiyor


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)