bilgievlerim: Atatürk Cumhurbaşkanlığı Dönemi
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


6 Nisan 2020 Pazartesi

Atatürk Cumhurbaşkanlığı Dönemi






Atatürk Cumhurbaşkanlığı, Osmanlı devletinin yapmış olduğu ağır anlaşmaların sonucunda halkın kendi kendini yönetme sistemi artık gelmişti. Böylelikle Osmanlı devleti gerçekleşen savaşlar sonucunda yıkılmış ve yerini Türkiye Cumhuriyeti Devleti almıştı. Osmanlının ayak da kalması ve bu coğrafya üzerindeki varlığının devam etmesini isteyen Atatürk elde kalan toprak parçalarının kurulması amacıyla halkla birlikte Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur. 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet ilan edildiği ve hemen akabinde Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk seçilmiştir. 

O dönemde ülkenin yeni kurulması hasebi ile Cumhurbaşkanı 4 senede bir seçimi yapılıyordu. TBMM'nin kurulmasıyla birlikte Mustafa Kemal Atatürk 1927, 1931 ve 1935 yıllarında dört yılda bir yapılan Cumhurbaşkanı seçimleriyle bu vazifeyi almıştır. O dönemde oylama ile yapılan seçimlerde 158 vekil TBMM'de görev almaktaydı. Bu seçimlerde 158 vekilin tamamı Mustafa Kemal'e oy vererek bu görevi sürdürmesine destek olmuşlardır. 








Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanlığı görevine geldiği günden öldüğü güne kadar bu koltukta vatanı için görev yapmıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye Cumhuriyeti Devletini 15 yıl 12 gün süre ile yöneten en uzun dönemli Cumhurbaşkanlığı özelliğine sahip olduğu kanıtlanmıştır.


Atatürk Cumhurbaşkanlığı Döneminde Gerçekleşen Olaylar






Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasıyla birlikte ülkenin makus kaderi değiştir. Mustafa Kemal'in yegane amacı milletin makus kaderini değiştirip çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırmak amacıyla inkılap kanunlarını yerine getirmeyi amaçlamıştır. Mustafa Kemal için milletin düşünce yapısı değiştirildiği taktirde çok hızlı bir şekilde kalkınacağı kanaatindeydi. 

Bu nedenlerle ilk olarak şapka ve kıyafet inkılapları getirildi. Böylelikle halk batı kültürüne daha yakın olacak ve giyim kuşam da bir medeniyet kokusu hissedileceği düşünüldü. Akabinde din ile devlet işlerinin kesin olarak birbirinden ayrıldı. Hukuk alanında şerriye mahkemeleri ile Mecelle kaldırılarak yerine Türk Medeni Kanunu getirildi. Bu dönemde ilim ve kültür alanında ciddi anlamda çalışmalar gerçekleştirildi. Bu husus itibariyle Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu kuruldu ve Türk tarihi ile Türk dili üzerinde yoğun çalışmalar yapıldı. Böylelikle halkın kullanmış olduğu dil ile konuştuğu dil ve edebiyat dilindeki birlik sağlanmış oldu.





Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı İle Gelen İnkılaplar

Atatürk sürekli olarak eğitim ve ilim alanının gelişmesi için çaba göstermekteydi. Bunun için bir çok kurum ve kuruluşun temelleri atılmıştır. Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde batılı medeniyetlerin ulaşmış olduğu eğitim ve kültür düzeyini yakalamak amacı ile bir çok il de Üniversiteler kuruldu. Kurulan bu üniversiteler sayesinde bir çok icat ile çağdaşlaşma sağlandı. Arap alfabesinin yerine Latin harfleri getirildi. 

Dünya üzerindeki ticareti kolaylaştırmak amacıyla uluslar arası takvim, rakam ve saat ölçüleri ülkemize getirildi. Kadınlara hukuki alanda bir çok reform getirildi. İlk defa Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde kadınlara seçme ve seçilme hakkı kazandırıldı. Bu dönemde ekonominin gelişmesi amacıyla tarım alanında çalışmalar gerçekleştirildi. 1923 yılında Türkiye de ilk kez iktisat kongresi düzenlendi. Bu iktisat kongreleri sayesinde ekonomik alandaki problemler masaya yatılarak sorunlar çözüme kavuşturuldu.





Bu dönemde gemi ve toprak ticaretine ayrı önemler verilerek devlet eliyle yatırımlar gerçekleştirildi. Milli savunma sanayi geliştirildi. Ülkede sıklıkla görülen yaygın hastalıkların yayılmasını engellemek amacıyla ciddi anlamda sağlık yatırımları yapıldı. Bu dönemde hastahane kurulmasına ayrı yatırımlar yapıldı. Atatürk'ün bu yatırımları ve ülkeye yapmış olduğu çalışmalardan dolayı yapılan inkılaplara Atatürk inkılapları adı verildi. İnkılapların getirilmesi ile memleket süratle ilerledi. Bu dönemde çok partili siyasal hayata geçildi. 

Mustafa Kemal Atatürk için çok partili siyaset ülkenin kalkınması amacıyla oldukça fazla önem arz etmekteydi. Bu hususla halkın içinden gelen Cumhuriyet Halk Partisi kuruldu. Bu dönemde Türkiye'nin siyaset ilkelerinde olan Cumhuriyetçilik, halkçılık, milliyetçilik, laiklik, devletçilik ve inkılapçılık gibi siyasi ilkeler kabul edildi. Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde bir kısım sivil otoritelerin maddi imkanlarıyla kuramadığı, ancak halkın ihtiyaç duyduğu şeker, un ve sigara gibi işletmeler devlet eliyle kurularak ticaret hayatının kalkınması sağlanmıştır.



Atatürk Presidency
The self-management system of the people had come as a result of the heavy agreements made by the Ottoman state. Thus, it collapsed as a result of the war that took place in the Ottoman Empire and the Republic of Turkey had taken the place of the state. Remain in the Ottoman foot rest and for the establishment of this region obtained Atatürk, who wanted to continue on the dirt tracks of the existence of the Republic of Turkey was founded with the public. Republic was proclaimed on 29 October 1923 and immediately after the first President of the Republic of Turkey, Mustafa Kemal Ataturk has been selected. At that time, the President was held in 4 years due to the new establishment of the country. With the establishment of the Turkish Grand National Assembly, Mustafa Kemal Atatürk took this duty with the presidential elections held in 1927, 1931 and 1935 every four years. At that time, 158 deputies took part in the parliament in the elections held by voting. In these elections, all 158 deputies supported Mustafa Kemal by continuing his duty by voting. Mustafa Kemal Atatürk served for his homeland in this seat from the day he took office as President of the Republic until his death. The research result in governing the Republic of Turkey with the longest term of 15 years 12 days has proven to have the Presidential feature.

Events that took place during the Atatürk Presidency
With the proclamation of the Republic, with Mustafa Kemal Atatürk sitting in the Presidential seat, change the country's mystical fate. The only aim of Mustafa Kemal was to fulfill the laws of reforms in order to change the nation's macus destiny and bring it to the level of modern civilization. For Mustafa Kemal, he thought that if the nation's mindset was changed, it would develop very quickly. For these reasons, hat and dress reforms were brought first. Thus, it was thought that the people would be closer to the western culture, and a smell of civilization would be felt in the dress. Then religion and state affairs were strictly separated. In the field of law, the Turkish Civil Code was replaced by removing the Mecelle with courts. During this period, serious studies were carried out in the field of science and culture. In this respect, the Turkish Language Association and the Turkish Historical Society were established and intensive studies were carried out on Turkish history and Turkish language. Thus, the unity in the language and the language of the literature spoken by the language used by the public was achieved.

Revolutions with Atatürk's Presidency
 
Atatürk was constantly striving for the development of education and science. For this, the foundations of many institutions and organizations have been laid. Universities were established in many provinces in order to capture the educational and cultural level reached by western civilizations during Atatürk's Presidency. Thanks to these universities established, modernization was achieved with many inventions. Latin letters were replaced by the Arabic alphabet. In order to facilitate trade in the world, international calendar, number and hour measurements were brought to our country. Many reforms were brought to women in the legal field. It was the first time that during the Presidency of Mustafa Kemal Atatürk, women were given the right to vote and to be elected. In this period, studies were carried out in the field of agriculture in order to develop the economy. In 1923, Turkey was held for the first time economics congress. Thanks to these economic congresses, the problems in the economic field were laid on the table and the problems were resolved.


In this period, investments were made by the state, with special emphasis on ship and land trade. National defense industry was developed. Serious health investments were made to prevent the spread of common diseases common in the country. In this period, separate investments were made to establish hospitals. The reforms made due to Atatürk's investments and the works he has done to the country were called Atatürk reforms. With the introduction of the revolutions, the country progressed rapidly. In this period, multi-party political life was initiated. For Mustafa Kemal Atatürk, multi-party politics was very important for the development of the country. With this matter, the Republican People's Party, which came from the public, was established. Republicanism in Turkey's political principles, which in this period, populism, nationalism, secularism, statism and political principles, such as reformism was accepted. During the Presidency of Atatürk, businesses such as sugar, flour and cigarettes that some civil authorities could not establish with the financial means but needed by the public were established by the state and the commercial life was improved.

Atatürk Presidency, Revolutions with Atatürk's Presidency, Events that took place during the Atatürk Presidency

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)