bilgievlerim: Atatürk Nerede Hayatını Kaybetti
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


8 Nisan 2020 Çarşamba

Atatürk Nerede Hayatını Kaybetti






Atatürk nerede öldü; Türkiye cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 9.05'de Dolmabahçe Sarayında vefat etmiştir. Uzun ve yorucu yurt içi seyahatleri, yeni kurulan rejim ve devletin getirdiği ağır sorumlulukları sırtlanması ve diğer nedenlerden dolayı 1937 tarihinden itibaren hastalanmaya başlamıştır. 

1938 yılında ilk defa Profesör Doktor Nihat Reşat Belger tarafından siroz teşhisi konulmuştur. 1938 yılından itibaren tedavi için yurt dışından yabancı doktorlar gelmiş, hem Türk doktorlar hem de yabancı doktorlar tarafından muayene edilmiştir. Hastalığı ilerleyen Atatürk 1938 yılında vefat etmiştir, naaşı 21 Kasım 1938'de Ankara Etnografya Müzesine defnedilmiştir. 1953 yılında ise bugün ki ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir'e defnedilmiştir. Mirasını;








  • Türk Dil Kurumu
  • Türk Tarih Kurumu
  • Manevi çocukları
  • Sabiha Gökçen
  • İsmet İnönü'nün çocuklarının eğitim masraflarını karşılaması için miras bırakmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk yaşadığı süre boyunca Türk Milleti için mücadele etmiş, askerlik hayatı boyunca bir çok başarıya imza atmış, getirdiği yeni rejimle Türk halkının geleceğini şekillendirmiştir. Kazandırdığı ilkeler, yaptığı inkılaplar sayesinde modern bir devletin oluşmasını sağlamıştır. Atatürk'ün getirdiği ilkeler temel ve tamamlayıcı ilkeler;
  • Cumhuriyetçilik, halkçılık, inkılapçılık, laiklik, milliyetçilik, devletçilik temel ilkeleridir.
  • Milli birlik ve beraberlik, modernleşme, akılcılık, çağdaşlaşma, yurtta sulh cihanda sulh, milli egemenlik, milli bağımsızlık ilkeleri ise tamamlayıcı ilkeleri arasındadır.
Mustafa Kemal Atatürk yeni kurduğu devletin uygar medeniyetler düzeyine ulaşabilmesi için bazı yenilikler getirmiştir. Bu yeniliklere tepkiler olsa da iyi bir yönetici ve liderlik sergileyerek tepkileri asgari düzeye indirgemiştir. Çeşitli alanlarda yenilikler getirmiştir. Atatürk dönemi yapılan bazı inkılaplar şunlardır;





  • Siyasi alanda yapılan yenilikler; Cumhuriyetin ilanı, Saltanatı kaldırma, halifeliği kaldırma.
  • Toplumsal alanda yapılan yenilikler; kadınlara seçme seçilme hakkının tanınması, ölçü birimlerinde değişikliklikler, kılık kıyafet kanunu, şapka kanunu, soyadı kanunu.
  • Hukuk eğitim ve kültür alanında yapılan yenilikler; teşkilatı esasiye kabulü, 1924 anayasasının uygulanması, medeni kanun, Türk ceza kanunu, alfabenin değiştirilmesi, millet mekteplerinin kurulması, Üniversitelerin açılması, Türk Tarih ve Türk Dil kurumunu kurumlarının kurulması, medreselerin kapatılması, karma ve zorunlu eğitim hakkında yapılan yenilikler.
  • Ekonomi alanındaki yenilikler; aşar vergisinin kaldırılması, İzmir İktisat Kongresinin düzenlenmesi, teşvik-i sanayi kanununun çıkarılması, ekonomik kalkınma planlarının yapılması, Tarım Kredi Kooperatif kurulması, Orman çiftliğinin kurulması, çiftçilere ve özel sektörde yeni sanayi kolları oluşturmak için destek sağlayacak bankaların kurulması, Merkez Bankası kurulması.




Mustafa Kemal Atatürk hastalığında bile çok önem verdiği yurt içi gezilerine devam etmiştir. Bunun sonucunda ve 21 senelik zorlu askerlik hayatı boyunca birçok rahatsızlık geçirmiştir. Hastalığının ilerlemesinin nedenleri arasında bunlar bulunmaktadır. Naaşı Ankara'da bulunmasına rağmen Atatürk nerede öldü; İstanbul'da bulunan Dolmabahçe Sarayı'dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)