Atatürk ve Dünya Savaşı, Mustafa Kemal Atatürk'ün yurtta sulh, cihanda sulh deyişine uygun olarak Türkiye, savaşın dışında kalmıştır. Ancak Mihver Devletler arasında yer alan İtalya'nın Arnavutluk'u işgali Türkiyeyi Akdeniz'in güvenliği konusunda kaygılandırdı. Akdeniz'de güvenliği sağlamak için Türkiye, İngiltere ve Fransa arasında bir yardım paktı anlaşması yapıldı.
Bu anlaşmada Türkiye herhangi bir saldırıya uğrarsa İngiltere ve Fransa yardım edecekti. Türkiye'de onlara karşı bir saldırıda onların yanında yer alacaktı. 1943 yılında Adana ve Kahire deki görüşmelerde Müttefik devletler Türkiye'nin savaşa katılmasını istediler. Ancak Türkiye'nin savaşa katılmakta kullanacağı eksikleri zamanında yerine getiremedikleri için Türkiye savaşa katılmadı.
Türkiye ,ikinci dünya savaşına fiilen katılmasına rağmen savaşın sosyal ve ekonomik yönden olumsuz etkilerini yaşadı.
Birinci Dünya savaşı; Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yapılan birinci dünya savaşı, 1914-1918 yılları arasında yapılmıştır. Tarihte bu savaş en kanlı savaş olarak ta bilinmektedir. Mustafa Kemal Atatürk'ün birinci dünya savaşı hakkındaki görüşü ise Türkiye'nin bu savaşa girmekten başka bir seçeneği olmadığı yönündeydi .
- Atatürk'ün Birinci Dünya savaşına girme sebepleri;
- İngiltere ve Almanya arasındaki ekonomik rekabet
- Silahlanma yarışı
- Fransa'nın alsos-loren bölgesinin Almanlardan geri alınmak istenmesi
- Devletler arasında ki bloklaşmalar
- Ham madde ve sömürge arayışı
- Almanya ve İtalya'nın siyasi dengelerini değiştirmesi
İttifak devletleri: Almanya, İtalya ve Rusyadır.
Birinci dünya savaşının sonuçları; Bu savaş o döneme kadar yaşanmış en geniş kapsamlı ve yıkıcı bir savaştır. Savaşı İngiltere, Rusya ve Fransa'nın da olduğu itilaf devletleri kazandı. Savaş bittiğinde ise mağlup ülkeler açısından son derece ağır şartlar içeren antlaşmalar yapıldı. Savaş sonrası dünya haritası yeniden çizildi. Birinci dünya savaşı sonunda yapılan antlaşmaların en önemli sonucu ise ikinci dünya savaşına zemin hazırlanması oluşmuştur.
İkinci Dünya Savaşı; Birinci dünya savaşında yenilen devletlerle ekonomik, siyasi, askeri ve hukuki ağır şartlar içeren şartlardan dolayı meydana gelmiştir. Bu savaşı da demokrasiyi savunan devletler kazanmıştır. Demokratik Avrupa devletleriyle birlikte hareket eden Türkiye'de de demokratik hayata geçilmiştir. Sömürgecilik dönemi sona ermiştir. Her iki savaş sırasında da ülkemizde kamu güvenliğini sağlamak ve ülkede yaşayan insanların sağlığını korumak için bazı tedbirler alındı.
Örneğin tifo, kolera gibi salgın hastalıkları önleme çalışmaları yapıldı. her iki savaşta da milyonlarca asker ve sivil hayatını kaybetti. Savaş'tan sorumlu kimler varsa yargılanarak gerekli cezalar verildi. Almanya ve Japonya'nın sömürgeci yönetimi son buldu. İkinci dünya savaşının sona ermesi, savaş süresince siyasi, ekonomik ve sosyal sıkıntı çeken ülkemiz için de yeni bir dönem başlamış oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder