bilgievlerim: Atatürk Hakkında Bilinmeyenler
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


7 Nisan 2020 Salı

Atatürk Hakkında Bilinmeyenler







Atatürk Hakkında Bilinmeyenler, Yüce Türk Ulusunun efsane lideri Mustafa Kemal Atatürk, liderliği ve yüksek hayat görüşü ile ülkesine, halkına ve ordusuna ilham kaynağı olmuştur. İnsani erdemlerin en önemlisi olan özgürlük, Atatürk önderliğinde Türk halkına kazandırılmış, ayrıca birçok Dünya bölgesine de ilham kaynağı olmuştur. 

Çok yönlü düşünebilme kabiliyeti, aydın kişiliği ile pozitif bilimlere ağırlık vermiş; ezilmiş, horlanmış, yıpranmış, yorulmuş bir millete risk alarak lider olmuştur. İşgal güçleri ve din tacirleri tarafından hakkında sürekli mahkumiyet kararları verildiği halde yılmamış, yanılmamış, bildiği doğruları uygulamış, risk almış ve yüksek karakterli toplumlara layık demokratik özgür Türkiye Cumhuriyetinin temelini atmıştır.






Gazi Mustafa Kemal Atatürk, soyadı kanunun çıkması ile birlikte kendisine çeşitli soyadlar önerildi, çoğunluk 'Ata' soyadının uygunluğundan bahsediyordu. Mustafa Kemal ise bundan pek memnun değildi. Türk Dil Kurumu başkanının bir konuşmasında 'Atatürk' diye hitap etmesi üzerine Atatürk kelimesi kendisine soyad olarak verildi. Düzenlenen kanun ile başka kimse bu soyadı kullanamadı. 1,74 boyunda 76 kg ağırlığında idi. Hastalığın son safhasında günlük kaç paket içtiğini soran Dr. Fsinger'e 8 paket demişti. Doktorda iki pakete indirmesi gerektiğini söyledi. Atatürk zaten iki paket içiyorum, bundan sonra senin izninle içeceğim diyerek kıvrak zekasını ortaya koymuştur.

Atatürk kitap okumayı çok severdi, her zaman baş ucunda bir kitap bulunurdu. Bu kitaplardan en önemlisi Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanı idi. Kitap için özel zamanı fazla olmazdı. Fırsat buldukça kitabın herhangi bir yerinden açar ve birkaç sayfa okurdu. Mustafa Kemal'in en büyük hayali Dünya turuna çıkmaktı, fakat olmadı. Vefatıyla Dünya onu ziyarete geldi.




Mustafa Kemal öğrenim hayatı boyunca en başarılı olduğu ders matematikti, zaten asıl ismi Mustafa iken Kemal ismi, kendisini çok seven matematik öğretmeni Mustafa Bey tarafından verilmiş ve kendisine köstekli saat hediye etmiştir. Bu köstekli saat Kurtuluş Savaşı yıllarında kendisine sıkılan bir kurşunu engellemiş ve Atatürk'ün hayatını kurtarmıştır.

Çarşafın kaldırıldığı yıllarda; çarşafla gördüğü hanımefendiye hitaben; Benim hatırım için çarşafı çıkarır mısın dedi, hanımefendi çarşafı çıkartarak Atatürk'ün elini öptü. Bir halk toplantısında gazete kağıdına sardığı tütünü için kişi elini yaktığında küfürlü konuştu. Avukatları bu kişiye mahkemeye verdi. Atatürk'te mahkemeye vereceğinize doğru dürüst sigara yapın diye milletvekillerini uyardı. Bir keresinde milletvekilleri ile trene bindiğinde kondüktör milletvekillerinden para olmadı, Mustafa Kemal nedenini sorduğunda milletvekillerinden alınmadığını söylediler. Atatürk "Ne de güzel halkçılık" diyerek milletvekillerine sitem etti.




Emeğe saygı duyardı, emek harcayan hayvan bile olsa... Mustafa Kemal hayvanları çok severdi, özellikle atların onun için ayrı bir anlamı vardı, savaşların kazanılmasında atların payının çok büyük olduğunu anlatırdı. Çankaya köşkünde bir resepsiyon sırasında bir at ve yavrusunu resepsiyona getirtmiştir. Bu durum biraz yadırgansa da düşünüldüğünde anlamı çok büyüktür. Atatürk'ün Foks isminde bir de köpeği vardı, sarı golden cinsi köpek oldukça sevimli ve sadık idi, Atatürk'ün ayak ucunda yatardı.

Atatürk her hareketi ile milletine örnek olmuş bir liderdir. "Sağlam kafa Sağlam vücutta bulunur." sözü Türk gençliğine öğüt vermiş, sporun önemini anlatmıştır. Kendisi yüzmeyi, ata binmeyi ve bilardo oynamayı çok severdi. Kendisine yağcılık yapanlara kızardı, bir seferinde kendisine gereksiz iltifat eden Abdülhak Hamit'i uyardı. Hükumet üyeleri ile arkadaş gibiydi, en son yılbaşı gecesinde (1937 -1938) dolabındaki bazı takım elbiseleri Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras'a verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)